Közélet

2010.05.26. 18:38

Századik születésnapján köszöntötték Zsazsi nénit

Tip-top úriasszony, s nem hajlott korú anyóka. Dióhéjban így jellemezhető Greskovits Lajosné, akit épp száz esztendeje Faragó Saroltaként jegyeztek be az egri anyakönyvbe.

N. Z.

Beceneve után Zsazsi néninek regényes élet jutott. Ausztriai leányneveldében iskolázták művelt kisasszonnyá. Az édesapja tehetős ember volt, a férje úgyszintén. Csakhogy jött az államosítás, s vele a nincstelenség. Zsazsi néni az akkori, fényképezéssel foglalkozó FÉNYSZÖV-nél helyezkedett el adminisztrátorként. Olyan jól érezte magát a kollektívában, oly kedves munkatársakkal dolgozhatott együtt, hogy már elérte a 70 évet, amikor nyugdíjba vonult.

A férjét fiatalon veszítette el – immár 53 éve özvegy –, gyermekük nem született. Zsazsi nénit mindezért a keresztlánya és családja kárpótolja. A régmúlttal sem szakadt meg a kapcsolata. Néhány évvel ezelőttig rendszeresen elutazott Bécsbe, s barátnőjével mindig jelen voltak az újévi koncerten. Zsazsi néni nemcsak a zenét szereti, hanem a könyveket is: egyik regényt a másik után olvassa. Újabban Danielle Steel-re kapott rá. És a legújabb frizuradivatról is kifaggatja a rokonságot, amikor meglátogatják őt Bélapátfalván az idősotthonban, ahová 3 éve költözött.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Zsazsi nénit Ferencz Péter polgármester (balra) és Merczel József, megyei közgyűlési alelnök is köszöntötte a kerek évforduló alkalmából. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!