Közélet

2010.06.18. 04:11

Újabb hitel nélkül csőd fenyegetheti Heves megyét

A megye 1,2 milliárdos hitelkerete teljesen kimerült, így újabb hitel nélkül az önkormányzati intézmények működése veszélybe kerül.

R. M.

Az intézmények finanszírozása érdekében újabb 300 millió forint hitel felvételére van szüksége a Heves megyei közgyűlésnek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az önkormányzat meglévő, 1,2 milliárd forintos folyószámla-hitelkeretét meg kell emelni 1,5 milliárdra. A javaslatról jövő pénteki, június 25-i ülésén tárgyal majd a testület – tudtuk meg dr. Benkár József megyei főjegyzőtől. Szavai szerint az eddigi, 1,2 milliárdos hitelkeret – amelyet az OTP bocsátott a megye rendelkezésére – teljes mértékben kimerült, s miután semmilyen likvid tőkéjük nincs, az újabb hitel nélkül az önkormányzati intézmények működése súlyos veszélybe kerül.

Fontos kiemelni, hogy a pénzt a kórházon kívüli intézményrendszer finanszírozására kell fordítani, tehát az önkormányzati tulajdonú gazdasági társasági formában működő egri kórház anyagi gondjai ezzel nem oldódnak meg. A főjegyző elmondása szerint főleg az oktatási intézmények, valamint a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház gazdasági helyzete problémás, míg a legkonszolidáltabbak e tekintetben az idősotthonok. A hitelkeret bővítéséről a jövő hét elején külön közbeszerzési eljárás keretében kell majd tárgyalni az említett pénzintézet illetékeseivel.

Benkár József már az előző, május eleji közgyűlésen is figyelmeztette a testületet a fenyegető veszélyekre, mondván, megoldást kell találniuk, mert a megyei önkormányzat nem fogja tudni finanszírozni a kórházat és ez a teljes intézményrendszert a csőd felé sodorhatja. Akkor dr. Tatár László, a Fidesz-PF frakcióvezetőjének javaslatára a szocialista irányítású közgyűlés úgy döntött, hogy a következő ülésre össze kell állítani a kórház 2010-es likviditási tervét. Ez mostanra meg is történt: a terv szerint az év végére 298 millió forintos hiánnyal számolhat a Markhot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!