Közélet

2010.09.09. 12:27

HD-minőségben érkezett a jövő az egri főiskolára

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet országosan 30 helyszínen telepített új, HD videokonferencia rendszert és rá épülő szolgáltatásokat. Egerbe 3 csúcsberendezés érkezett.

HEOL

Összesen 212 millió forint összértékű az a beruházás, amelyre májusban írt ki pályázatot a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI). A HBONE+ nevű projekt célja tovább bővíteni a magyar felsőoktatás, kutatás és közgyűjtemények számára rendelkezésre álló internetes videokommunikációs infrastruktúrát. Az országban 30 helyszínen adtak át ünnepélyes keretek között új HD videokonferencia rendszert csütörtökön, a Magyar Tudományos Akadémia kistermében.

Az eseményen Vasváriné dr. Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: stratégiájuk része, hogy a kutatás és fejlesztésre irányuló programokat az intézmények minél hatékonyabban hajthassák végre.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Takarékos és csúcsminőség. HD videokonferencia Egerben is. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A rendhagyó konferencia legizgalmasabb percei persze azok voltak, amikor a nyertes intézmények - köztük az Eszterházy Károly Főiskola - képviselői egymás után csatlakoztak a beszélgetésbe, a csúcsberendezések segítségével. A két 42"-os LCD kijelzőn sorra jelentek meg a büszke nyertesek, akik mind a projekt fontosságát hangsúlyozták, s persze azt, hogy az új eszközökkel spórolnak is: lévén nem kell távol eső helyszínekre utazni egy-egy megbeszélésre. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint az élő bejelentkezés Svájcból, a CERN központjából, ahonnan még egy videót is bemutattak a híres részecskegyorsító működéséről.

- Eger mindig élen járt az infokommunikációs technológiák használatában - mondta dr. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola rektorhelyettese. - Ezt bizonyítja laptop-programunk, s az a tervünk is, hogy 2011 decemberéig minden jelentős főiskolai előadást igyekszünk a weben elérhetővé tenni a Líceum Televízió segítségével. 

A high-tech berendezések közül az EKF hármat is kapott. Ezek közül kettőt a Líceumban, egyet pedig a Leányka úti "C" épületben helyeztek el. A 20 milliós beruházás önerő nélküli, azaz sem a masinák, sem pedig az adatforgalom nem kerül egy fillérjébe sem a főiskolának.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!