Közélet

2010.09.03. 19:02

Lezárult az ajánlás, közel háromezer megyei jelölt

Az Országos Választási Iroda pénteken délután öt órai, a valasztas.hu honlapon elérhető adatai szerint összesen 408 polgármester-jelölt indul Heves megyében az idei önkormányzati választásokon.

R. M.

Három politikai szervezet, a Magyar Szocialista Párt, a Fidesz-KDNP pártszövetség és a Jobbik volt képes megyei közgyűlési listát állítani, ezeken összesen 78 név szerepel.
Az ajánlószelvények leadásának határideje péntek délután négy óra volt, innentől számítva két naptári napig még panasszal lehet élni az ajánlással kapcsolatban.

A polgármester-, illetve a megyei közgyűlési jelöltek mellett a tízezer főnél népesebb településeken 207 egyéni választókerületi jelöltet, 13 kompenzációs listán 123 jelöltet, míg a tízezernél kisebb lélekszámú helységekben 2167 úgynevezett egyéni listás jelöltet rögzítettek a választási szervek. Legtöbbjük esetében már a kopogtatócédulák ellenőrzése és a nyilvántartásba vétel is megtörtént, kivéve persze azokat, akik szinte az utolsó pillanatra hagyták az ajánlók leadását. Pénteken tette ezt meg például Egerben a Lehet Más a Politika, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Magyarok Szövetsége is. Szűkebb hazánkban mindent összevetve a háromezret közelíti az önkormányzati mandátumra aspirálók száma.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Bányász Róbert, Habis László, Ráczné dr. Horváth Ágnes (az egyesület elnöke), Nagy István és Tarsoly József. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

A tízezernél népesebb megyei városokat tekintve azt látjuk, hogy Egerben és Hevesen 5–5, Hatvanban 4, míg Gyöngyösön 3 polgármesterjelöltet regisztráltak. A kisebb városok közül Kiskörén és Lőrinciben 6–6, Füzesabonyban 4, Bélapátfalván 3, Pétervásárán 2 jelölt aspirál a városvezetői tisztségre. Egyebekben, a falvakat is figyelembe véve, a legbőségesebb „választék” Kisnánán lesz 8 polgármester-jelölttel, de Kálban is 7-en, Bükkszéken, Csányban, Kömlőn, Parádon és Szajlán 6–6-an, Andornaktályán, Apcon, Egerbocson, Egercsehiben, Egerszóláton, Erdőtelken, Gyöngyöspatán, Hevesvezekényben, Karácsondon és Recsken 5–5-en próbálkoznak a polgármesteri poszt megszerzésével. Nem lesz viszont nehéz a döntés a bükkszenterzsébetieknek, a fedémesieknek, a nagyvisnyóiaknak, a pélyieknek és a sirokiaknak, e falvakban ugyanis mindössze egyetlen polgármesterjelölt van, aki bizony már egyetlen árva vokssal is nyerő ember lesz.

Amint azt dr. Benkár József megyei főjegyzőtől, a Területi Választási Iroda vezetőjétől megtudtuk, a jelöltek, jelölőszervezetek szeptember 17-ig küldhetnek delegáltakat a helyi, illetve a területi választási szervekhez.
Az országban egyedül, az Agria Universitas Egyesület kezdeményezésére, akárcsak tavasszal az országgyűlési képviselőjelöltek, pénteken délután az egri polgármesterjelöltek is választási etikai kódexet írtak alá. A dokumentumot Bányász Róbert, Habis László, Nagy István, Tarsoly József és – bár magáról az ünnepi eseményről pesti útja miatt elkésett – Mirkóczki Ádám is ellátta kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!