Közélet

2010.12.15. 13:20

Mézesmadzag, méz nélkül: az ígért pénz töredékét kapták

Ha annak idején visszautasítják a Dél-Hevesnek, mint a leghátrányosabb helyzetű kistérségnek ígért 2,7 milliárd forintot, a pénz elszáll, de marad a béke.

Szuromi Rita


Ma már így gondolkodik a Dél-hevesi Többcélú Kistérség vezetése. Tímár László tarnamérai polgármester és két alelnöke, Gönczi Mihály, Átány és Almádi János, Tarnaörs vezetője egyetértenek abban, hogy a kistérségek ma olyanok, mint az öszvérek: egységes jogszabályi háttér, pénz és személyi feltétel nélkül keresik a helyüket.

– Még 2004-ben a kistérségek azért születtek, hogy előkészítsék az államreformot, melyet a kétharmados többség hiánya miatt nem lehetett másképp elindítani – emlékezik Gönczi Mihály. – Indulásként kaptunk 120 millió forintot, mint mézesmadzagot, melyből azóta elfogyott a méz és maradt a madzag. A dél-hevesi kistérség kötelező feladatai között vállalta a Nevelési Tanácsadó, az orvosi ügyelet és a családsegítő működtetését. Ezek jók és szükségesek voltak, hiszen az orvosi ügyelet fenntartását egy-egy település önmagában képtelen lett volna ellátni. A szabályozatlanság egyik következménye az, ha a szakma helyét – akár személyes érdek, akár politikai hovatartozás miatt – átveszi a politikum, akkor súlyosan csorbulhat a térség helységeinek érdeke.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Szűrőprogram helyett égető feladat lenne a gyermekintézmények felújítása, köztük az életveszélyessé vált tarnamérai óvoda átépítése KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ FOTÓ: HÍRLAP-ARCHÍV - ÖTVÖS IMRE
[/caption]


A dél-hevesi kistérséget elhíresítő, úgynevezett LHH-s projekt kapcsán az új kistérségi vezetésnek szembe kell néznie azzal, hogy ezt a terhet még cipelik egy ideig magukkal.
– Ha annak idején azt mondjuk, nem mindenáron akarjuk a leghátrányosabb helyzetű kistérségnek „járó” 2,7 milliárd forintot – magyarázza Almádi János –, akkor a pénz ugyan elúszik, de marad a béke. A koncon való marakodás viszont a kistérség széteséséhez vezetett, ráadásul a beígért összegből jelen pillanatban úgy tűnik, csak százmilliós nagyságrendhez jutunk hozzá, örökségként viszont kaptunk olyan projekteket, amelyekre igazából szükségünk sincs.

Amihez segítséget szerettek volna

Átány, Tenk: konyha

Tarnaméra: óvoda

Tarnaszentmiklós: ravatalozó

Kisköre: kultúrház-felújítás


Az alelnökök szerint a gyermekszegénység elleni küzdelemre 571 milliót kapnak, ám ebből megvalósulása után sem éreznek majd többet a települések, mint azt, hogy kéthetente egyszer két órára kimegy a gyermekorvos hozzájuk, és térítés nélkül ellátja a beteg kicsiket.
– A gyermekszegénység nem ez – fogalmaz Gönczi Mihály. – Ám már megkötött támogatási szerződést örököltünk, a kezünket megkötötték. Ha rajtunk múlt volna, a boconádi 250 milliós szűrőprogramot is megköszönjük, mert ezek a projektek ugyan nagyon szépen hangzanak, de a térségben élők felzárkózása, napi életvitele nem ezektől változik meg.

Amire a térségben pénzt kaptak

Boconád: egészségügyi szűrőprogram

Heves: gyermekszegénység elleni küzdelem


Tímár László jelzi: a beígért 2,7 milliárdnak alig lesz gyakorlati haszna, fél éve állnak a pályázatok.
– Csakis úgy tudunk ebből a helyzetből kijönni – mondja –, ha felülvizsgáljuk a dokumentumainkat, a támogatási szerződéssel még nem rendelkező pályázatainkat, és megpróbálunk a pénzt nem két kézzel szórva, a valóban szükséges dolgokért tenni. Eredményt csak összefogással lehet elérni.
A kistérségek jövőbeli szerepe ma még nagyon képlékeny. Annyi tudott, hogy 2013-ig a kormányzat egyfajta járási rendszer kialakítására törekszik. Ám az, hogy ez a mostani kistérségek mellett, helyett, netán azokat átalakítva és integrálva történik-e, még bizonytalan.

Közös érdek a működőképesség

Tímár László elnök szerint át kell tekinteniük dolgaikat, hogy ismét működőképes legyen a tizenhét települést tömörítő kistérség. Kellő bizalom van a mostani vezetés mögött, és ez feljogosítja őket arra, hogy akár a munkaszervezet, akár az irányítás gyakorlati részeit átgondolják.

Tarnaméra: óvoda

Tarnaszentmiklós: ravatalozó

Kisköre: kultúrház-felújítás

Amire a térségben pénzt kaptak Boconád: egészségügyi szűrőprogram

Heves: gyermekszegénység elleni küzdelem

Közös érdek a működőképesség Tímár László elnök szerint át kell tekinteniük dolgaikat, hogy ismét működőképes legyen a tizenhét települést tömörítő kistérség. Kellő bizalom van a mostani vezetés mögött, és ez feljogosítja őket arra, hogy akár a munkaszervezet, akár az irányítás gyakorlati részeit átgondolják. Szűrőprogram helyett égető feladat lenne a gyermekintézmények felújítása, köztük az életveszélyessé vált tarnamérai óvoda átépítése KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ FOTÓ: HÍRLAP-ARCHÍV - ÖTVÖS IMRE -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!