Közélet

2011.05.21. 05:42

Pénzügyi gondnok a megye élén?

Kötelező feladatait az adósságrendezési eljárás alatt is teljesíti majd a megyei önkormányzat. A színház fenntartásában városi segítséget kaphat a megye, de a fejlesztésekkel még nem tudni, hogy mi lesz.

HEOL

Fotó:

Kötelező feladatait az adósságrendezési eljárás alatt is teljesíti majd a megyei önkormányzat. A színház fenntartásában városi segítséget kaphat a megye, de a fejlesztésekkel még nem tudni, hogy mi lesz.
A Heves Megyei Bíróság – a HVL Invest 280 milliós követelése után – elrendelte az adósságrendezési eljárást a megyei önkormányzatnál.

A szerdai rendkívüli közgyűlésen, mint azt már megírtuk, a képviselők arról döntöttek, hogy nem fellebbeznek, ezért elindult a hitelek és egyéb követelések rendezésére kezdeményezett folyamat. Az eljárás ideje alatt biztosítják a kötelező – oktatási, szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi – feladatok ellátását, ám a nem kötelező feladatokról már egy pénzügyi gondnok dönt. A részletekről a megyei főjegyzőt kérdeztük.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megyei önkormányzat bajban van, de az egri Gárdonyi Géza Színház egri önkormányzati közreműködéssel még zöld lámpát kap FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

– Az önkormányzat mindennapi működésében is változást hozott az adósságrendezési kötelezettség, hiszen át kell szervezni a munkát. A bíróság már kinevezett egy pénzügyi gondnokot – a Mátraholding Zrt.-t –, az ő jóváhagyása szükséges minden kötelezettségvállaláshoz az eljárás alatt. A pénzügyi gondnokkal már felvettük a kapcsolatot, hétfőn már egy technikai egyeztetést is tartunk – hangsúlyozta dr. Barta Viktor.

A helyi önkormányzatok adósságrendezéséről szóló törvény előírja, hogy mit kell a gondnok rendelkezésére bocsátanunk: egyebek mellett vagyonleltárt, beszámolókat a feladatellátás módjáról és a személyzetről. Harminc napunk van arra, hogy átadjunk egy listát a megszabott tételekkel. De úgy gondolom, itt mindenkinek az az érdeke, hogy minél gyorsabban átessünk mindezen. Remélem, hogy ez a harminc nap még le is faragható, és ezzel is lendítünk a folyamaton.

A főjegyző elmondása szerint az adósságrendezési eljárás során minden bizonnyal nem lesz létszámleépítés a hivatalban és a megyei fenntartású intézményeknél, hiszen eddig is a jogszabályok adta létszám-minimumon dolgoztak.

A megyei önkormányzat intézményeit a közgyűlés döntése nélkül nem zárhatják be, de a nem kötelező feladatokat – ilyen egyebek mellett a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház fenntartása – a kinevezett pénzügyi gondnokkal újragondolják.

Az, hogy mekkora adósságot kell rendeznie a megyei önkormányzatnak, csak a hitelezői igények beérkezése után lesz meghatározható. Dr. Barta Viktor elmondta: a hitelezőknek hatvan napjuk van arra, hogy a pénzügyi gondnoknál jelentkezzenek, aki ezalatt felméri az adósságrendezésbe bevonható vagyont is. A közgyűlésnek szintén hatvan napja van arra, hogy elfogadja a válságköltségvetést, amelyet az időközben felállított Adósságrendezési Bizottság készít elő.

A főjegyző hozzátette: a megállapított adósságok rendezésére kétszáztíz – hosszabbítás esetén kétszáznegyven – napja van a megyének, ennyi idő alatt el kell készíteniük egy reorganizációs programot is, amely arról szól, hogy hogyan és miként láthatja el majd az önkormányzat saját feladatait.
Az adósságrendezési eljárásnak a kórházi 5 és a várban tervezett 1,5 milliárd forintos fejlesztésekre gyakorolt hatása még kérdéses.

– Minden lehetséges szervvel tárgyalunk ebben az ügyben. Mivel nem csak Egernek és Heves megyének, hanem az országnak is fontos, hogy ezek az uniós támogatások és a fejlesztések Egerbe jöjjenek, bízom abban, hogy rendben megérkeznek a már megnyert összegek, és a beruházások a tervek szerint alakulnak – emelte ki a főjegyző.

Összefogott a megye és a város a színházért

– A napokban elhangzott, hogy az adósságrendezési eljárás ideje alatt biztosított lesz a kötelező megyei feladatok zavartalan ellátása. Vannak azonban olyan nem kötelező, de rendkívül fontos, vállalt feladatok is, mint például a Gárdonyi Géza Színház működtetése. Biztosan kijelenthetem, hogy a színház a jövőben is működni fog Egerben – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Róbert. A Heves megyei közgyűlés elnöke hozzátette: tiszta, átlátható Heves megyét építenek, amely biztonsággal és kiszámíthatóan tudja intézményeit működtetni és feladatait ellátni.

A tájékoztatón Habis László kiemelte: a megye vezetésével közösen mindent megtesznek azért, hogy a Gárdonyi Géza Színház működőképességét megőrizzék. Eger polgármestere szerint ha szükséges, jogszabályi változtatásokat kezdeményeznek, de adott esetben parlamenti interpellációkkal is próbálnak hatni a kormányzati szervekre.

Arra a kérdésünkre, hogy Heves megye lakosai mit fognak észlelni az adósságrendezéssel előállt rendkívüli helyzetből, dr. Barta Viktor úgy reagált: az nem kérdés, hogy ezt a helyzetet meg kell oldani, és az is biztos, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy az emberek ebből semmit se vegyenek észre.

A tájékoztatón Habis László kiemelte: a megye vezetésével közösen mindent megtesznek azért, hogy a Gárdonyi Géza Színház működőképességét megőrizzék. Eger polgármestere szerint ha szükséges, jogszabályi változtatásokat kezdeményeznek, de adott esetben parlamenti interpellációkkal is próbálnak hatni a kormányzati szervekre.

A megyei önkormányzat bajban van, de az egri Gárdonyi Géza Színház egri önkormányzati közreműködéssel még zöld lámpát kap FOTÓ: GÁL GÁBOR -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!