Közélet

2011.09.20. 11:44

Meseüzenetet küldhetnek családjuknak a fogvatartottak

Magyarországon a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben valósították meg elsőként az angliai börtönökben alkalmazott programot: a fogvatartottak meseüzenetben szólíthatják meg hozzátartozóikat. Juhász Attilát, a bv-intézet parancsnokát kérdeztük.

S. B. S.


– Miként került Egerbe a program?
– Egy angliai kollégám hívta fel a figyelmemet tavaly tavasszal, hogy országukban működik egy ilyen kezdeményezés. Fölvettem a kapcsolatot a kitalálójával, majd itthon is megvalósítottuk. Önzetlen segítőkre is találtam: Luzsi Margit, a Bródy Sándor Könyvtár és a városi televízió csatlakozott. A gyermekkönyvtáros heti rendszerességgel tartott foglalkozásokat, a bibliotéka a könyveket, a tévések a CD-k elkészítésének technikai hátterét biztosították.

– Hol tart az idei mesemondás?
– Már megkezdődött a felmérés és a szervezés. Ebben az évben is heti „tréningeket” tervezünk. Egyébként magyar népmesék szerepelnek a repertoárban. A szigetországihoz képest talán ez jelenti a programunk plusz-erejét.

– Mi a haszna mindennek?
– A program segítheti az elítéltek társadalmi visszailleszkedését, de sok járulékos eredménye is van: a családi kapcsolatok erősítése, az olvasási, az önkifejezési készség fejlesztése. Az is fontos, hogy a rabok mernek beszélni szeretteiknek az érzelmeikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!