Közélet

2011.10.17. 18:17

Ivády és Molnár: aki képviselő, ne keressen mással pénzt

Két független országgyűlési képviselő, Molnár Oszkár és a Heves megyei Ivády Gábor szigorítást javasol.

(mti)

Az országgyűlési képviselők a parlamenti munkájuk mellett ne folytathassanak semmilyen más kereső tevékenységet – javasolja két független honatya, Ivády Gábor és Molnár Oszkár. Elképzeléseik szerint képviselő nem lehetne kormánytag sem.

Hétfői sajtótájékoztatójukon Ivády Gábor javaslatukat azzal indokolta, hogy a képviselői munka egész embert igényel. Hozzátette, indítványuk minden olyan viszonyt is megszüntetne, amely befolyásolhatja a honatyák függetlenségét.

A képviselőknek kötelező lenne részt venniük a vitanapokon, "mégpedig az első percétől az utolsóig" – folytatta, kitérve arra, hogy ez alól a frakcióvezetők sem adhatnának felmentést, helyette "egyetemes szabályozást" vezetnének be, például a vitaórák harminc százalékáról lehetne távol maradni.

Ivády Gábor a hatalmi ágak különválasztásának elvével indokolta azt az elképzelésüket, hogy az országgyűlési képviselők ne lehessenek kormánytagok, államtitkárok, helyettes-államtitkárok, kormány-, miniszterelnöki, illetve miniszteri biztosok vagy megbízottak. egyúttal azt sem engednék képviselővé választani, aki az azt megelőző öt évben bíró, alkotmánybíró, legfőbb ügyész vagy ügyész volt, vagy esetleg a fegyveres erők tagjaként teljesített szolgálatot. A képviselők lemondásukat követően öt évig szintén nem vállalhatnának feladatot ezeken a területeken.

Az iskolapadból ne

Molnár Oszkár egyszerűnek és életszerűnek nevezte azt az elképzelésüket, hogy a listáról bekerülő országgyűlési képviselőknek legalább öt év munkaviszonyt kelljen igazolniuk. Azt mondta, szeretnék, hogy a politikusok "az iskolapadból ne ülhessenek be a parlamentbe". Ez a javaslat az egyéni képviselőkre nem vonatkozna - jegyezte meg.

Az MTI alkotmányos jogok esetleges sérelmére vonatkozó kérdésére Molnár Oszkár azt felelte, hogy a kétharmados parlamenti többség képes módosítani az alkotmányt. Ivády Gábor megjegyezte, úgy akarják összeállítani a javaslatukat, hogy az alkotmányos aggályokat ne vessen fel.

A független képviselők egyelőre dolgoznak a törvényjavaslat végleges megfogalmazásán, de azt még az őszi ülésszak alatt be akarják nyújtani - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!