Közélet

2011.10.05. 16:09

Megújult a hős tábornok egri síremléke

Koszorúzással emlékezetek Egerben Lenkey János tábornokra és bátyjára, Lenkey Károlyra a Kisasszony temetőben.

Sz. I.


A tizenhárom aradi vértanú, köztük Lenkey János honvéd tábornok – s egyben a szintén itt nyugvó testvérbátyja, Lenkey Károly honvéd ezredes – példás élete előtt tisztelgett szerdán az emlékezők népes tábora egri Kisasszony temetőben. Miután elhalkult az 1724 körül épült kápolna kegyeleti harangszava, a résztvevők elénekelték a Himnuszt. Az ezt követő ünnepi beszédében Munkácsi Sándor nyugalmazott mérnök alezredes, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke elsőként arról szólt, hogy ez a mostani megemlékezés más, mint a korábbiak voltak.


Az egyesület elnöke jelezte, mára ugyanis civil összefogással sikerült újra felállítani, s a szabadságharcban ugyancsak részt vevő testvér nevével kiegészíteni a síremléket. Egyben a temetőben járók figyelmébe ajánlotta azt a táblát, amelyen a Lenkey testvérek életútjáról kaphatnak tájékoztatást.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az Egerben élő leszármazott, Lenkey János tiszteleg szabadságharcos tábornok őse megújult síremlékénél. FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]


– Az aradi vértanúk perének egyik fővádlottja volt, ekkor fiatal élete kettétört, elméje elborult. Örök szégyene az akkori aradi császári haderő börtönszemélyzetének, ahogyan a tábornokkal bántak – idézte Lenkey Károly visszaemlékezését a hős tábornok megaláztatásáról az ünnepség szónoka. A bajtársi egyesület elnöke az idősebb Lenkey testvér életútjáról szólva kiemelte: 1848-as délvidéki nemzetőri szolgálata után ezredesként a Vilmos huszárok parancsnoka lett, s részt vett Budavár visszafoglalásában. A világosi fegyverletétel után 12 évi várfogságra ítélték.


Végül Van Dael Harry Paul, a Kisasszony plébánia plébánosa megszentelte a felújított síremléket, melynek talapzatánál a város, a bajtársi egyesület, a Magyar Honvédség, a tanulóifjúság képviselői, valamint a Lenkey-család jelen lévő tagjai helyezték el az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!