Közélet

2011.11.24. 08:57

Emelnek Egerben

Drágul a buszos közlekedés Egerben, és emelik a vízdíjat is. A Dobó téri lovasszobor átkerül a Szúnyog közbe. Közgyűlés a megyeszékhelyen.

HEOL

15.55

Ismét szünet következik: ezúttal az Ifi Pontot nyitják meg hivatalosan a képviselők. A tudósítást portálunkon ezzel befejezzük.

15.40

A képviselők a Média Eger Nonprofit Szolgáltató Kft részére 1,1 millió forint fejlesztési támogatást és 3,4 millió forint tagi kölcsönt szavaznak meg.

15.29

Az Evat Zrt. beszámolója kapcsán felmerül az Eger Termál teljesítménye. Kisebb polémia alakul ki, milyen is volt nyáron az időjárás.

15.20

A képviselők elfogadták az előterjesztést. Egyhangúlag elfogadták a beszámolót és átminősítették a korábbi kölcsönt. 16 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett pedig 25 milliós támogatást szavaztak meg.

15.15

Nagy István is türelmet kér a képviselőktől, azaz azt szeretné, ha támogatnák a nehéz helyzetben lévő társaságot. Csákvári Antal is azt mondja: ne engedjék el a 400 dolgozó kezét.

15.00

Bognár Ignác úgy gondolja nem a szenvedést kellene meghosszabbítani, inkább a "gyors halált" kellene választani.

Az előterjesztés szerint 25 milliós működési célú támogatásról szól, valamint egy korábbi 13 millió tagi kölcsönt minősítene működési célú pénzeszköz átadássá.

Tóth István támogatná a javaslatot, ha a későbbiekben sikerülne megoldást találni a jobb működésre. Jelenle ugyanis túl magas (4 milliós) bérleti díjat kell fizetni. 

14.50
A közgyűlés működési célú támogatásról szavaz az Agria Humán Közhasznú nonprofit Kft.-nek. A cég gazdálkodásával kapcsolatban Sós István előterjesztő elmondta: nem szabad hamis illúziókat kelteni. Ugyanakkor hozzáteszi: a veszteség az előző vezetéstől örökölt.

14.45

A javaslato(ka)t elfogadta a testület. A Végvári vitézek szoborcsoport áthelyezésére vonatkozót 12 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett.

14.42

Habis Lászlónak álmatlan éjszakái is vannak a belváros rehabilitáció miatt. Azt gondolja: közérdek például a Minorita templom megmentése. Hozzáteszi, ha ebben a projektben nem teszik rendbe az Irgalmas kápolnát, nem tudja, az ő életében lesz-e anyagi forrása az államnak. A polgármester szerint ezek a javaslatok lehetővé teszik, hogy belátható időn belül támogatói szerződéseket köthessen a város.

14.36

Nagy István egyik szeme sír a másik nevet. Legalábbis ezt mondja. Az integrált városfejlesztési stratégia elfogadását idézi fel. Örül a felújításoknak, de azoknak a projektelemeknek nem, amik - szerinte - a mai helyzetben nem a legfontosabbak. Úgy véli a Szúnyog köz felújítása és a Csizmadia-ház megvásárálása sem a legfontosabb. Nagy szerint az ilyen beruházásokat akkor szokta egy város elkezdeni, ha már végképp nincs mire költenie.

A Végvári vitézek szoborcsoporttal kapcsolatban azt mondja: ő így szokta meg, neki ez a szobor hozzátartozik a térhez.

14.33

Sós István, a Városszépítő Egyesület elnökeként is támogatja az áthelyezést. Szerinte a szervezet tagjai nem egy szűk kört képviselnek.

14.31

Saárossy Kinga alpolgármester úgy véli az új helyszín  megfelel. Több emberrel is beszélt, ők is egyetértettek.

14.28

Habis László, mint mondja: nagy híve a demokráciának - ezért kiállítást szerveztek és az egriek véleményét is megkérdezték. Kiemeli: a szakértők egyetértenek abban, hogy a Dobó teret egy hangsúlyos szobor díszítse. A Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus is a Szúnyog közbe való áthelyezést javasolta. A talapzat magasságára és kőanyagára is szakértői javaslat születik majd.

14.25

Tóth István úgy látja, a szobor mögött egy betonfal lenne, ami szerinte nem jó.

Dr. Csarnó Ákos - tiszteletben tartva a szakértők véleményét - azt veti fel, hogy meg kellene kérdezni a lakosok véleményét.


14.21

A Dobó tér - Eger patak - Belvárosi térsor funkcióbővítő városrehabilitációja a következő napirendi téma. A projekt tartalmazza a többi között a Bartakovics Béla Közösségi Ház és a Minorita templom homlokzatának felújítását, valamint Dobó tér átalakítását is. A terv szerint a Dobó téri lovasszobor átkerülne a Szúnyog közbe. A Végvári vitézek szoborcsoport új helyeként korábban már felmerült a vár és a Dózsa tér is.

A projekt szerint egyébiránt a Szúnyog köz is jelentősen átalakulna.

14.15

Nem minden tekintetben van zsebünkben a bölcsek köve, de keressük a megoldásokat - mondja Habis.
A képviselők 12 igen, 6 tartózkodással elfogadták a koncepciót.

14.10

Habis László megköszöni a biztató és a kritikus megjegyzéseket. Majd Pál György szavaira utalva (ellopták a magánnyugdíjakat) szerinte a kormányzat nem lopott el senkitől semmit. A kormány szerinte nem jókedvéből vezetett be különadókat, hanem mert nem volt más választása.

14.05

Nagy István (MSZP) kér szót. - Örülök, hogy ennyi felkészült közgazdász gyűlt itt össze - ironizál a képviselő, aki szerint a költségvetési koncepció kellőképpen óvatos, de még óvatosabb is lehetne, mert komoly veszélyek vannak. Szerinte mindannyiuknak az az érdeke, hogy Egernek kiegyensúlyozott költségvetése legyen.

14.03

Csákvári válaszol a válaszra. Szerinte egész más filozófiáról beszélnek. Amit Pál sorol, az Csákvári véleménye szerint csak az előző 8 év következménye.

13.58

Pál György szerint a koncepció fedlapjára kiírhatták volna, hogy "segítség" - mert csak a problémákat sorolja, a megoldásokat nem. Szerinte már az is nagy kockázat, hogy az ország költségvetése 268 forintos Euro-árfolyamon van tervezve.

Csákvárit - az érintettség okán - nagyobb szerénységre intené. Sorolja, a benzin és gázolaj árat ma és 5 évvel ezelőtt. "Az első olyan év van, hogy tőkekivonás és nem -befektetés van az országban, az állampapír pedig a kutyának sem kell..." - sorolja Pál, majd hozzáteszi: jobb lenne a saját háza táján körülnéznie képviselőtársának.

13.41

A gazdasági társaságokkal ma is, és a következőkben is foglalkozunk - válaszol Habis. A távhő tarifa megállapítása, már nem önkormányzati feladat. Habis úgy véli Pál jól tudja, ez hátrányos az Evat számára, ezért azon dolgozik, hogy a megyszékhelyi cég reális költségeit ismerjék el.

Tóth István kérédésere úgy felel, azt javasolta az ingatlanadóval kapcsolatban - Habis adta be az első módosító indítványt -, hogy bizonyos esetekben el lehessen térni a tervtől.

13.37

Pál György arra kíváncsi, miért nem foglalkozik a koncepció a gazdasági társaságokkal.
Tóth István azt kérdezi: Egerben hogyan érinti a lakosokat az építmény- illetve ingatlanadó.

Csákvári szerint Pálnak "vastag bőr van a képén". Szerinte a szocialista kormányzás hitelfelvételét nyögjük, azért ilyen nehéz a helyzet.

13.31

A 12. napirendi pont a város jövő évi költségvetési koncepciója. Habis László ott kezdi, ahol Gál János abbahagyta: semmi sem változik: sem a szabályozás, sem a normatíva. De módosul az önkormányzati és a szakképzési törvény, új foglalkoztatási szabályok indulnak, és nagy elosztórendszerbeli módosítások lépnek életbe. Képesnek kell lenni alkalmazkodni, s proaktívan felkészülni a változásokra.

- Nem emlékszem, hogy az elmúlt 10 évben egyszer is mondhattuk volna: na, most fellélelegezhetünk - mondja keserű mosollyal Habis. - Újszerű megoldásokra, innovatív gondolkodásra lesz szükség, hogy egy jó költségvetést alkothassunk - összegez a polgármester.

13.28

A beszámolót 15 igen és két tartózkodással elfogadták. Dr. Gál János könyvvizsgáló úgy fogalmaz: az utóbbi idők egyik legkeményebb esztendején vagyunk túl, s legalább ilyen nehéz vár ránk.

13.18

Mintegy 520 millióval nőttek a helyi adókból származó bevételek. Közel 13 milliárddal nőtt az iparűzési adó alapja - elsősorban az exportra termelő nagyvállalatoknál figyelhető meg tényleges gazdasági növekedés.

Nőtt a vendégéjszakák száma, így nőtt az idegenforgalomból származó bevételek - tájékoztat a polgármester.

13.15

Az idei első háromnegyed évi gazdálkodásról szóló beszámoló kerül napirendre. A bevételek meghaladták a 13 milliárd forintot, a kiadások pedig a 11,5 milliárdot. Összességében eredményesen, fegylemezetten gazdálkodtunk - értékel Habis László. A polgármester fontosnak tartja, hogy az intézményi feladatellátási feltételek biztosítottak voltak, s hogy a város kamatbevételei meközelítették a 100 millió forintot, de messze elmaradnak a tárgyi értékesítési bevételek.

Az intézményeink gazdálkodása is a költségvetési keretek között maradt - mondja Habis.

13.04

Hasonló témát érint a következő 3 napirend is. A képviselő-testület tagjai közül többen almát esznek a szabályozási terv ismertetése alatt.

13.01

Wolf Beáta tervező tájékoztatja a képviselőket a 10. napirendről, amely a helyi városrendezési rendelet módosításáról szól. Érinti a Tihamér, Sánc, Almagyar – Merengő, Nagylapos – Felnémet városrészeket és a Galagonyás-dűlőt.

12.55

A javaslatot 18 igennel, egyhangúlag elfogadta a testület.

12.50

Saárossy Kinga alapvetően egyetért a tervezettel, de szerinte a fél-playback nem a közönség becsapása. Örül annak, hogy a tervezet pontosan leírja: ez csak a koncertekre vonatkozik.

Magyarul: ingyenes rendezvényeken, jótékonysági vagy alapítványi bálokon nem kell zenekar az énekes "mögé".

12.46

A kommersz kultúra térnyeréséhez járulunk hozzá, amikor a minőséget feláldozzuk azért, hogy kevesebbet költsünk - utal a playback és a fél-playback koncertekre az alpolgármester. Szerinte inkább kevesebb legyen, de az minőségi, jobb. A rendelet csak az önkormányzati finanszírozású koncertekre vonatkozik.  Azt szeretné, hogy Eger a minőség városa legyen.

12.43

A 9. napirend a kötelező közművelődési és kulturális feladatairól szóló rendelet módosítása. Rázsi Botond elmondja: már megérett a rendelet az "átfésülésre". E javaslat tartlamazza a többi között hogy kizárólag élőzenés koncerteket támogatna a jövőben a megyeszékhelyi önkormányzat.

12.38

Csákvári Antal elmondja: körüljárták a témát, akik jelentkeztek a telekért, valóban vevők. Sőt, másnak nem is értékes a telek.

Császár Zoltán adás-vételi tanácsokat ad Csákvárinak, mert "nem bízná rá, se a kocsiját, se a lovát". Szerinte nem lehet előre eldönteni, hogy kik a kizárólagos lehetséges vevők. Kisebb pengeváltás alakul ki, Csarnó Ákos jelzi, hogy nem kellene vihart kavarni a biliben. Pláne, hogy már korábban lezárták a vitát. A javaslatot elfogadták.

12.30

Egy Nagy-Egedi ingatlan eladásáról dönthet a testület: a telekszomszédok szeretnék megvenni a várostól.

12.27
A rendeletet elfogadta a testület (17 igen, 1 tartózkodás)

12.21

Habis László válaszában úgy fogalmaz: a tárgyi feltételeken valóban javítani kell (utal a nyilvános wc-re). A KEF-nek szánt támogatásról elmondja: nem a kábítószereseket támogatja a város (ahogy azt Bognár Ignác mondta), hanem olyan prevenciós, felvilágosító programokra adnak pénzt, amelyek ifjúságvédelmi célokat szolgálnak. Óvóhely ügyben Habis elmondja: új katasztrófavédelmi törvény készül, hamarosan Bakondi György, a BM OKF vezetője tájékoztatja. A polgármester kiemeli azt is: fájó szívvel engedik el az egri tűzoltóság kezét. (Ismert: január 1-jétől állami irányítás alá kerülnek az eddig önkormányzati tűzoltóságok).

12.18

Bognár Ignác azt kérdi: mennyibe kerülne egy ingyenes, nyilvános illemhely? Kiemeli azt is, már a félmilliós támogatást is sokallta a Kábítószergyezetető Fórumnak, most pedig ennek ötszörösével számolnak. Arra is kíváncsi, katasztrófa esetén hova mehetnek az egriek?

12.17

Közel 640 milliós költségvetési tartalékhiánnyal számol a tervezet - közli Habis László polgármester

12.14

Az önkormányzat költségvetése kerül napirendre. Negyedévente hoznak döntést a szükséges módosításairaól. A költésgvetés főösszege meghaladja a 20 milliárdot, ez közel 700 milliós növekedést jelent.

12.13

17 igen, 1 tartózkodással elfogadták a javaslatot.

11.55

A jövő évi költségvetési megszorítások miatt az önkormányzat szűkíteni kényszerül „címkézés” arányát és mértékét. (Közel 20 éve van arra lehetősége az egri helyi iparűzési adót fizetőknek, hogy a befizetett helyi iparűzési adójuk bizonyos részének felhasználásába beleszóljanak.) Csarnó Ákos kérdésére Korsós László irodavezető elmondja: azért van szükség a változtatásra, hogy kevesebb adóbevétel follyon ki a város kezéből.

11.50

A helyi adókról szóló rendelet módosításáról tárgyalnak a képviselők. Az előterjesztés elfogadása esetén 380 Ft-ról - 20Ft-tal - 400 Ft-ra emelkedne a kifejezetten nem egrieket érintő adóteher (idegenforgalmi adó) mértéke.

11.48

Visszaérkeztek a képviselők, folytatódik az ülés.

Hamarosan folytatjuk

10.58

Az eredeti javaslatot elfogadta a képviselő-testület. Most szünet következik. A városatyák megnyitják a Széchenyi Programirodát.

10.57

Tóth István javaslata: ne emeljenek. 3 igen, 10 nem, 4 tartózkodás: nem fogadták el a "0 százalékos emelést".

10.51

Marosvölgyi György ügyvezető igazgató válaszában kifejti: a 2011-es várható eredményük 20 százalék. A cégvezető szerint nincs az a pénz, amit nem lehet elkölteni, de nem ez a céljuk. Vannak kötelező beruházások, amiket nem lehet egyik napról a másikra elintézni.

10.45

Tóth István önmérsékletre kéri a céget. Bognár Ignác azt kérdezi: mindenképpen kell-e évente egyszer kitisztítani egy működő kéményt.

10.37

Újabb emelés a napirenden: 4,2 százalékkal drágulna a kéményseprőipari szolgáltatás, s ugyanennyivel a kéményvizsgálati díj is. Mindez átlagosan 50-300 Ft közötti az éves díjmódosulást jelent.

10.33

A képviselők döntöttek (13 igen, 3 nem, 2 tartózkodás): a vízdíj 275 Ft/m3-ről 286 Ft/m3-ra változik, a csatornadíj is emelkedik: 252 Ft/m3 lesz.

10.30

Lombeczki nem elégszik meg a válasszal: mennyi az a sok? - kérdezi.

Bánhidy Péter megígéri: kiszámolják.

10.23

Dr. Bánhidy Péter, a Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondja: a magyar víziközmű szolgáltatás hatalmas átalakulás előtt áll. (A cégvezető beszéde alatt sziréna szólal meg a díszteremben. Kiderül: csak Császár Zoltán telefonja csörög ilyen érdekesen.) Lombeczki Gábor kérdésére elmondja: összetett a probléma, de nem csak a vízszolgáltató kell a megoldáshoz. De biztosan drága lesz.

10.16

Tóth István kér szót. Elmondja, ez a terv 3,86 százalékos emeléssel számol. Szerinte a cégnek a beruházásokkal kellen visszafogottabban számolni.

Lombeczki Gábort többen megekeresték azzal a problémával: hogy a társasházakban egységesen számlálják a fogyasztást, a legtöbb helyen a közös költséggel együtt fizetnek a vízfogyasztásért. Sokan fizetnek mások helyett is. E problémára szeretne megoldási javaslatot a képviselő.

10.13

Második napirendi pontként a vízmű tarifaváltoztatásáról szavaznak. Sós István elmondja: csökkent a vízfogyasztás a városban.

10.12

A javaslatot 12 igennel és 6 tartózkodással elfogadta a testület.

10.02

Pál György (MSZP) úgy fogalmaz: az a fajta árpolitika, ami eddig jellemző volt, megbukott. A bevétel szűkül, az utaslétszám csökken. Szerinte azonban amíg olcsóbb és egyszerűbb autóval járni a városban, addig az utaslétszám is csökkeni fog. Pál György szerint is új megoldást kell keresni.

9.59

Csathó Csaba elmondja: hamarosan radikális változásra lesz szükség. Szerinte vannak olyan járatok Egerben, amelyeken 3-4 ember utazik.

9.57

Kelemen Imre vezérigazgató úgy fogalmaz: az emelés elviselhető és reális, a növekvő üzemanyagárakat és az inflációt is figyelembe véve.

9.50

Első napirendi pont: a menetrend szerinti autóbusz közlekedési díja. A javaslat: 4,2% és további 2%-os ÁFA. Az elővételben vett jegy 20 forinttal drágulna, a buszon vásárolt ugyanannyi maradna. A teljes árú bérlet 455 forinttal lesz drágább - ha elfogadja a közgyűlés.

9.45

Rázsi Botond bejelenti: megalakult az Ifjúsági kerekasztal. Az érdekegyeztető fórum terveről, működéséről tájékoztatja a közgyűlést.

9.44

Bognár Ignác november 4-ére, a szovjet megszállásról emlékezik, ahogy tették az 56-os kőnel. A városatya sérelmezi, hogy területfoglalási díjat kellett fizetniük.

9.41

Martonné Adler Ildikó (FIdesz-KDNP) advent első vasárnapjáról szól, s azokról a gyermekekről akiknek nélkülözniük kell. A Fidesz városi elnöke elmondja: játékgyűjtésbe kezdenek, a felajánlásokat a Polgári Szalonba várják.

9.40

Napirend előtt hárman szeretnének szólni.

9.39

Dr. Csarnó Ákos azt javasolja, hogy a költségvetési koncepcióról időkorlát nélkül szavazzanak: a képviselők többsége leszavazta a kezdeményezést. Tóth István (Jobbik) is hasonló javaslattal él: az ő javaslatát sem fogadják el.

9.34

Dr. Petrovics András Bognár Ignác kérdésére úgy válaszol ő nem ezt tapasztalta a lakossági fórumokon.

Mindenszentekkor sikeres akciót hajtottak végre, szerencsére nem tud olyan esetről beszámolni, amikor valakit nagy sérelem ért volna.

Csathó Csaba tanácsnok kérdésére úgy válaszol a kapitány, hogy a KRESZ szabályozza azt, állhat-e valaki a járdára. A rendőrök pedig a jogszabályokat nézik.

9.27

Bognár Ignác (Jobbik) kérdezi a városi rendőrkapitányt. A radikális párt egri alapszervezetének elnöke elmondta: egy internetes felmérés alapján 10-ből 9 ember elégedetlen a megyeszékhelyi közbiztonsággal.

Császár Zoltán azt szeretné megtudni milyen eredménnyel zárult a hatóság halottak napi akciója, azaz milyen eredménnyel dolgoztak az ünnep alatt.

Csathó Csaba (Fidesz-KDNP) szerint a kis forgalmú, szűk utcákban sokan a járdára állnak járművükkel. Volt akit a rendőrök 30 ezer forintra büntettek ezért. A képviselő konszenzust szeretne az ügyben.

9.26

A képviselők bejelntkeznek: mindannyian jelen vannak.

9.21

Az ülés kezdete előtt a városi ösztöndíjasokat köszöntik. Tíz hónapon keresztül, havi 10 ezer forintot kaphat a 10 diák. Közülük nyolcan most veszik át a díjukat.

Eger Város ösztöndíjasa:

Bajzát Krisztina, a Dobó István Gimnázium 10. évfolyamos tanulója
Berecz Bettina, a Neumann János Középiskola, 13. évfolyamos tanulója
Besenyei Veronika, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium,  10. évfolyamos tanulója
Bóta Cinthia, a Dobó István Gimnázium 12. évfolyamos tanulója
Bóta Szonja, a Dobó István Gimnázium 12. évfolyamos tanulója
Hegymegi Gréta, az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola,   13. évfolyamos tanulója
Hócza Diána, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium 13. évfolyamos tanulója
Pajtók Odett, a Neumann János Középiskola, 10. évfolyamos tanulója
Petz Olivér, a Neumann János Középiskola, 11. évfolyamos tanulója
Varga Bianka, a Neumann János Középiskola, 11. évfolyamos tanulója

9.20

Habis László köszönti a megjelenteket. Elkezdte.

9.12

A városi televízió a polgármesterrel készít interjút, a városatyák közben egymással csevegnek.

9.10

Érkeznek a képviselők, hamarosan kezdünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!