Közélet

2011.12.31. 06:02

Laoszi csigafaj őrzi az igazgató nevét

A hazai malakológia legelismertebb szaktekintélyét kollégái, tisztelői köszöntötték.

HEOL

Dr. Fűköh Leventének, a gyöngyösi Mátra Múzeum igazgatójának ajánlotta a muzeológus szakma az idei Agria múzeumi évkönyvet, amely az idén immár 47. alkalommal jelent meg.

Az országban tevékenykedő tudományos és múzeumi munkatársak, valamint a szakma képviselői a könyv ünnepélyes bemutatásával tisztelegtek Gyöngyösön Fűköh Levente több évtizedes és kimagasló munkássága előtt. A kötetben az intézmény vezetőjéről két tanulmány is szól. Az egyik a hivatali idejéről és életéről, a másik pedig a tudományos karrierjéről.

Fűköh Leventéről nemrég egy Laoszban felfedezett csigafajt is elneveztek. Nyilván nem véletlenül, hiszen a Mátra Múzeum igazgatója egyben a hazai malakológia legelismertebb szaktekintélye. Szenvedélyes kutatója és nagy ismerője, gyűjtője a csigáknak. Amikor a Mátra Múzeumban kezdett dolgozni, egy 33 ezer darabból álló gyűjteményt adott az intézménynek, ez azóta is a múzeum leltárában szerepel. Mindennek indoklásaként korábbi interjúnkban elmondta, hivatalosan egy muzeológusnak sem lehet olyan típusú gyűjteménye, ami a szakterületéhez kötődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!