Közélet

2012.01.14. 19:52

A messze földön híres boconádi grillázs

Magdi néni cukorcsodája még az Egyesült Államokba is kijutott.

Szuromi Rita

Tóth Jánosné Magdi néni kézügyességére már az elemi iskolában is felfigyeltek. Jól rajzolt, sosem okozott neki gondot minta után másolni. Tizenöt éves lehetett, amikor meglátta, hogy egy idős néni cukorból kismalacot formált. Megpróbálta ő is. Sikerült. Édesanyjával híresen jó konyhát vezettek. Még a szomszédos Jászszentandrásra is hívták, ha lakodalomra készültek. Aztán főzőnő lett a helyi konyhán, de hivatása megmaradt hobbinak.

– A lényeg az, hogy az alapanyaggal gyorsan kell bánni. A forró, cukros masszát vizes ujjakkal formázom, és a kívánt alakra gyúrom. A férjem készített nekem egy speciális gyúródeszkát, egy nyújtófát, és van lábasom, fakanalam, kifejezetten erre a célra.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Emlékek és torták között. Tóth Jánosné először 15 évesen készített grillázstortát Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Magdi néni leghíresebb alkotása a Lánchíd cukormása. Egy minisztériumi titkárnő Pécelen figyelt fel a híres boconádi grillázstortára. A Ganz Mávag alapításának 125. évfordulóján a 300 tagú vendégsereget ezzel lepte meg. A hídgyártás hazai úttörői előtt egy méter hosszú és 40 centiméter magas cukorhíddal tisztelegtek, amelyhez 6 kiló diót és 8–9 kiló cukrot használt az alkotó. Nagy, fekete autóval jöttek a grillázsremekért.

– Egy hevesi doktornő amikor ledoktorált, orvosi táskát kapott cukorból – emlékezik Magdi néni. – Vittek már grillázst Erdélybe, Svájcba, Németországba. Az utóbbit egy ott dolgozó munkás kérte a főnöke feleségének, még német feliratot is kellett az oldalára írni. Rekkenő melegben utaztatta a tortát, de olyan ügyesen kibélelte a hűtőtáskát, hogy semmi baja nem lett. Amerikában élő papnak is rendeltek már. Akkor pattogatott kukoricával béleltük ki a dobozt, hogy a repülőgépen se törjön össze. De vittek már Oroszországba és a régi Jugoszláviába is grillázstortákat.

Tóth Jánosnénak volt Boconádon kiállítása, amelynek mindenki csodájára járt. Bár a kellemes hőmérsékletben akár két hónapig is eláll a torta, évekig mégsem tartható el. Ezért aztán időszaki tárlat nyílt a munkákból, melyeket a végén megettek.

Ezek is érdekelhetik