Közélet

2012.03.22. 14:20

Folytatódnak a kilakoltatások Hatvanban

Egyházi működtetésű iskola, nagygombosiak ügye, kilakoltatások és a Nepomuki Szent János szobor sorsa. Rendkívüli testületi ülést tartottak Hatvanban.

T. O.

Hatvanban már ez év nyarától a római katolikus egyház működtetheti a Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolát – közölte a képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülését követően Szabó Zsolt polgármester. Indoklásként elmondta: azért döntöttek e megoldás mellett, mert szeretnék, ha az intézmény megmaradna a városnak és környékének, s félő, hogy ha bekerülne a központosított országos rendszerbe, úgy akár a bezárása is szóba kerülhetne. Az egyházi működtetés viszont biztosítaná a további képzést, amelyhez ősztől a Bosch is hozzájárul. Az intézményben középfokú műszaki oktatás zajlana, így biztosítva a szakember-utánpótlást a cég számára.

A polgármester kitért a nagygombosi lakások helyzetére is. Tájékoztatása szerint az önkormányzati bérlemények felügyeleti jogát gyakorló Műemlékhivatal még mindig nem nyilatkozott arról, hogy lakhatásra alkalmasak-e az ingatlanok, de amint megérkezik a veszélyességre vonatkozó állásfoglalás, az önkormányzatnak azonnal biztosítania kell mintegy száz lakó elhelyezését. A huszonkilenc érintett család közül tíz már elfogadta a felajánlott cserelakást, öt másik az egyösszegű lelépési díjat, további öttel pedig még tartanak az egyeztetések. Kilenc bérlemény lakói közölték, hogy ők mindenképpen maradnának.

Szabó Zsolt elmondta azt is, hogy a városban folytatódnak a kilakoltatások. Azon bérlemények lakóitól válnak meg így, akik az évek során nagy összegű tartozást halmoztak fel; a 234 ingatlan lakói közül még százan lehetnek ilyenek, velük szemben már elindították a jogi folyamatot. Az új beköltözők rendben eleget tesznek kötelezettségeiknek, így az önkormányzat számára már rentábilis a rendszer. A későbbi pluszbevételeket a lakáshelyzet javítására fordítják.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy Nepomuki Szent János szobrát – amit egyelőre raktárban tárolnak – még ebben az évben felállítják eredeti helyén, a Zagyva-híd hídfőjénél. A feladattal – csakúgy, mint valamennyi új helyi beruházással – hatvani szakembert bíznak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!