2012.03.01. 19:30
Heves megyébe csábítják a turistákat
Poroszlón idén nagy dobásra készülnek, a Mátrában és Eger környékén is egyre több élményt kínálnak.
Megyénk desztinációi főként a gasztronómiára „mentek rá”, borokkal, pálinkával, a tájegységre jellemző ételekkel csalogatják a kiállításra érkező vendégeket. A Tisza-tó standján kiemelt szerep jut a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumnak, amely most a legjelentősebb turisztikai fejlesztés az országban. Elkészült az első akváriumtér teljes vízgépészete és dekorációja. Júniustól menetrend szerinti hajójárat köti majd össze az ökocentrumot a tiszafüredi kalandszigettel.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Ötvös Imre
[/caption]
A Csillagvidék, azaz az egri térségi turisztikai desztináció az új arculattal először mutatkozik be a nagyközönségnek. A szilvásváradiak és a bélapátfalviak elsősorban a hegyekre és az aktív kikapcsolódásra hívják föl a figyelmet, óriás rollerek kipróbálási lehetőségével teszik érdekesebbé magukat. Az idei programok is ezt a vonalat követik, lesz kerékpáros és lovas verseny, a gasztronómiai rendezvények középpontjába a pisztráng, a gulyás, a szilva és a szarvasgomba kerül. A bükkaljai falvak a borokat, lekvárokat mutatták be magukból, Bogács és Mezőkövesd pedig megújult gyógyfürdőit emeli ki.
Eger standja ezúttal nem túl látványos, a váras és vitézes vonulatot inkább Miskolc képviseli, igaz, az egriek hús-vér végváriakat küldenek harcba az üres lovagi páncéllal szemben. A megyeszékhelyiek még a borokat és vizet, illetve az ezekhez kapcsolódó élményeket, történeteket emelik ki – Egerben a nyár folyamán ismét több – júliusban hat – borfesztivál, valamint kulturális és történelmi rendezvény lesz.
A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület, valamint a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület standjain sakktáblán mutatják be a térség szálláshelyeit, náluk borokat, mangalica pástétomot, s hagymalekvárt is lehet kóstolni.
További részleteket a Heves Megyei Hírlap pénteki számában olvashat