Közélet

2012.03.01. 19:30

Heves megyébe csábítják a turistákat

Poroszlón idén nagy dobásra készülnek, a Mátrában és Eger környékén is egyre több élményt kínálnak.

Tóth Balázs

Négy nap, több tízezer látogató – megkezdődött Budapesten az Utazás 2012 nemzetközi idegenforgalmi kiállítás. A külföldi és belföldi kiállítók között ott vannak a Heves megyeiek is, a cél, hogy az eredményekben gazdag tavalyi esztendő után ismét meggyőzzék a régi és új vendégeket, érdemes hozzánk látogatni.

Megyénk desztinációi főként a gasztronómiára „mentek rá”, borokkal, pálinkával, a tájegységre jellemző ételekkel csalogatják a kiállításra érkező vendégeket. A Tisza-tó standján kiemelt szerep jut a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumnak, amely most a legjelentősebb turisztikai fejlesztés az országban. Elkészült az első akváriumtér teljes vízgépészete és dekorációja. Júniustól menetrend szerinti hajójárat köti majd össze az ökocentrumot a tiszafüredi kalandszigettel.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A Csillagvidék, azaz az egri térségi turisztikai desztináció az új arculattal először mutatkozik be a nagyközönségnek. A szilvásváradiak és a bélapátfalviak elsősorban a hegyekre és az aktív kikapcsolódásra hívják föl a figyelmet, óriás rollerek kipróbálási lehetőségével teszik érdekesebbé magukat. Az idei programok is ezt a vonalat követik, lesz kerékpáros és lovas verseny, a gasztronómiai rendezvények középpontjába a pisztráng, a gulyás, a szilva és a szarvasgomba kerül. A bükkaljai falvak a borokat, lekvárokat mutatták be magukból, Bogács és Mezőkövesd pedig megújult gyógyfürdőit emeli ki.

Eger standja ezúttal nem túl látványos, a váras és vitézes vonulatot inkább Miskolc képviseli, igaz, az egriek hús-vér végváriakat küldenek harcba az üres lovagi páncéllal szemben. A megyeszékhelyiek még a borokat és vizet, illetve az ezekhez kapcsolódó élményeket, történeteket emelik ki – Egerben a nyár folyamán ismét több – júliusban hat – borfesztivál, valamint kulturális és történelmi rendezvény lesz.

A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület, valamint a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület standjain sakktáblán mutatják be a térség szálláshelyeit, náluk borokat, mangalica pástétomot, s hagymalekvárt is lehet kóstolni.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap pénteki számában olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!