Közélet

2012.03.19. 10:03

Sokan jönnek honosítani megyénkbe

Felsőtárkány az egyik legnépszerűbb kistelepülés a magyar állampolgárságért folyamodók körében. Megyénk más települései is örömmel fogadják az eskütevőket.

Juhász Marianna

A Nemzetpolitikai Államtitkárság tájékoztatása szerint ez idáig Egerben 153-an, Gyöngyösön 62-en, Hatvanban 53-an, Füzesabonyban 7-en, Pétervásárán 71-en, Hevesen 14-en kérelmezték a magyar állampolgárságot. Arra vonatkozóan azonban nem rendelkeznek kimutatással, hogy hol, mennyi ember tett már esküt.

Megyénk kistelepülései közül eddig Felsőtárkányban adták be a legtöbb, pontosan 30 állampolgársági kérelmet. Ezt követi Bélapátfalva, ahol 18-an, Verpeléten és Boldogon pedig 14-14 kérelem érkezett az önkormányzathoz.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Tavaly júniusban 88 székely népviseletbe öltözött határon túli magyar kapta meg Egerben a dokumentumot Habis László polgármestertől. FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

Dr. Juhász Attila Simon, Felsőtárkány polgármestere elmondta: saját és az egri testvértelepülésekről is sokan keresik meg őket az egyszerűsített honosítási eljárás miatt.
– Kárpátaljáról és Erdélyből érkeznek a legtöbben. Gyergyószentmiklósról egy egész busznyi embert fogadtunk, de hamarosan újabb negyven embert várunk a Nagyvárad melletti Kőröstárkányból – tudtuk meg a polgármestertől. – De nem csak a testvértelepülésekről jönnek sokan, hanem igen szép számban élnek nálunk úgynevezett betelepülők is. Nemrég egy fiatal orvos házaspár költözött hozzánk, akiknek Kárpátalján élő rokonaik is eljöttek Felsőtárkányba, hogy itt tegyenek állampolgársági esküt.

Detken épp a napokba szintén kárpátaljaiak és erdélyiek tettek fogadalmat, velük együtt immár csaknem ötvenen térhettek haza magyar állampolgárként a Gyöngyös melletti faluból. Pelle Sándor polgármestertől megtudtuk, a mátraaljai faluban főként Kovászna megyei erdélyiek kérnek állampolgárságot és tesznek esküt. A község vezetője szeretné, ha a későbbiekben a testvértelepüléseikről is minél többen náluk vennének részt a hivatalos ceremónián.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben az egyszerűsített honosítási eljárás nem okozott tömeges elvándorlást és a szociális ellátórendszerre sem rótt nagy terhet.

További részletek a Heves Megyei Hírlap hétfői (03.19.) számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!