Közélet

2012.03.12. 11:12

Szülők egyesülete: repül a gyerek, ha nem szimpatikus?

A középiskolába, szakiskolákba jelentkező nyolcadikosok március 14- én és 16-án módosíthatják jelentkezési lapjukat.

HEOL

A 9. évfolyamra most jelentkező tanulók tankötelezettsége már csak 16 éves korukig tart! Ez azt is jelenti, hogy ha nem tanulnak megfelelően vagy fegyelmezetlenek, akkor a középfokú iskola dönthet úgy is, hogy a 16. születésnapjukon eltávolítja őket az iskolából - hívja fel a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. Emlékeztetnek arra is: ősztől már állami fenntartású középfokú iskolába vagy egyházi iskolákba fognak járni a diákok. 

A középfokú iskoláknak március 13-án nyilvánosságra kell hozni azoknak a tanulóknak a nevét, akiket az iskola fel kíván venni. Nincs külön értesítés, a tanulónak el kell menni a választott iskolába és meg kell nézni, hogy rajta van-e a kifüggesztett jegyzéken. Ha a szülő és a tanuló úgy dönt, hogy megváltoztatja a jelentkezés sorrendjét, akkor módosító tanulói adatlapot kell beadnia az általános iskolába.  A felvételt hirdető középfokú iskolák április 24-igy megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

Ha tanuló felvételét elutasították, akkor május 2. és 11. között részt vehet a rendkívüli felvételi eljárásban. Beiratkozás a középfokú iskolákba június 27, 28, 29. napokon lesz az iskola igazgatója által meghatározott időben.

A szülők egyesülete emlékeztet arra is: évente mintegy ötezer tanulót utasítanak el minden iskolából, ezért ha a tanulót a középfokú felvételi eljárásban sehová sem vették fel, akkor augusztus 31-ig jelentkezhet bármelyik gimnáziumban, szakközépiskolában vagy szakiskolában, ahol van üres férőhely.  Ha a tanköteles tanuló végül nem talál magának iskolát, akkor augusztus 22. és 24. között köteles beiratkozni a kötelező felvételt biztosító kijelölt iskolába.

Statisztikai adatok szerint évente másfél-kétezer, az általános iskolát sikeresen befejező tanköteles tanuló nem tanult tovább középfokú iskolában. Ők gyakorlatilag "eltűntek az iskolarendszerből" - fogalmaz a MSZOE. 

Az egyesület szóvivője, Keszei Sándor azt is megjegyzi: a tankötelezettség változása nyomán a középfokú iskola dönthet úgy is, hogy "a 16. születés napján eltávolítja az iskolából a nehezen kezelhető vagy nem szimpatikus tanulókat az intézményből." Az MSZOE ezért azt javasolja a 16 éves kiskorú tanulók védelmére, hogy jogszabályban kell előírni, hogy a már nem tanköteles, 16 éven felüli tanulói jogviszonyát csak alapos indok alapján, kizárólag iskolai fegyelmi eljárás keretében lehet megszűntetni, ahol biztosított a tanuló megfelelő védelme, jogi képviselete.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!