Közélet

2012.03.22. 17:10

Újra indul az erőmű négyes blokkja

A Mátrai Erőműben befejezéséhez közeledik a IV. számú 232 MW-os blokk helyreállítása.

HEOL

A Mátrai Erőműben befejezéséhez közeledik a IV. számú 232 MW-os blokk helyreállítása, az áramtermelő egység egy februári tűzesetben rongálódott meg - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a cég igazgatóságának elnöke.

Valaska József elmondta, a blokk kazánjába a tervek szerint március 23-án, pénteken délután gyújtanak be, egyebek mellett a falazat szárítása március 27-én ér véget. A cégvezető elmondta: a javítási program során a kiégett transzformátor helyére egy új főtranszformátort építettek be. Ezzel párhozamosan, a veszteségek mérséklése érdekében előbbre hozták az áramtermelő egység nagyjavítását is.

A tűz február 15-én hajnalban ütött ki az erőműben: ugyan a lángokat rövid időn belül eloltották és senki sem sérült meg, a kár értéke azonban elérte a 3 millió eurót, vagyis a mintegy 900 millió forintot. A vizsgálat szerint az erős havazás és a tartós hideg is közrejátszott abban, hogy kigyulladt a IV-es blokk főtranszformátora, amikor éppen hálózatra kapcsolták az áramtermelő egységet.

A javítás utáni üzembe helyezés ideje alatt az erőmű kéményén sötétebb füst távozik majd, illetve a gőzvezetékek kifúvatása hanghatással is jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!