Közélet

2012.04.12. 15:40

Csak egy maradhat - szűkül a képviselők pénzkeresete

Általános vitára bocsájtotta a T. Ház azt a törvényjavaslatot, amely kimondaná: a honatyák a következő ciklustól más kereső tevékenységet nem végezhetnének.

HEOL

Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz-KDNP, miniszterelnöki biztos) szerint a képviselői javadalmazásokat egy húsz éves jogszabály kezeli, amin változtatni kell. Annál is inkább, mert a kormány egy igen fontos döntést hozott meg a ciklus elején: megfelezte a mandátumok számát, így 2014-ben egy 200 fős Parlament kezdi meg majd a munkát.

- Támogatom a javaslatot, mert egyértelműbbé teszi a rendszert, nekem is van egyéb jövedelemem: a képviselői tiszteletdíj mellett miniszterelnöki biztosként államtitkári javadalmazásban is részesülök - jegyezte meg a honatya.

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] Heves megyei képviselők a parlamenti padsorban. A többség - úgy tűnik - egyetért a változtatással FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP) úgy véli: akkor elfogadható a változtatás, ha ha versenyképessé válik a politikusok fizetése. Mert "nem mehet a család rovására, ha a családfő politikus". Hatvan polgármestere szerint egyébként indokolt lenne, hogy az országgyűlési képviselők indulhassanak a polgármesteri székért is, hiszen az érdekérvényesítés szempontjából ez a települések hasznára válna.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) örömmel fogadta a döntést, ami szerinte fontos lépés a magyar közéletben.

- A világon sehol nincs ugyanis olyan terület, vagy szakma, ahol a legálisan napi 8 órában foglalkoztatott úgy veheti fel a fizetését, hogy nem látja el a feladatát. A Jobbik már többször is szóvá tette ezt. Vallom: a politikai, közéleti tevékenység egy egész ember kíván - jelentette ki.

Ivády Gábor (független): – Abszolút jó döntésnek tartom a javaslat elfogadását. Ki is egészíteném: jelenleg ugyanis, ha egy képviselő a szavazások több mint 30 százalékáról hiányzik, akkor a távollétét a frakcióvezetőnek igazolnia kell. Ezt ki kellene terjeszteni, úgy, hogy nem a szavazások, hanem az ülésnapok 30 százalékát kellene figyelembe venni.

Balázs József (Fidesz-KDNP): – A változtatást indokolja, hogy a nagyobb választókerületek mentén létrejövő kisebb parlamentben professzionális politikusok dolgozzanak. A törvénytervezet nyomán a képviselői díjazás mostani átláthatatlan és olykor álszent rendszere is tisztává válik.

A képviselő szerint az is a professzionalizmus irányába mutat, hogy a díjazás átalakításával nagyobb keretet használhatna fel egy-egy képviselő külső munkatársak, szakértők igénybevételére.

Dr. Sós Tamás (MSZP): – Elviekben egyet lehet érteni az elfogadott törvénnyel, ugyanakkor beszélni kell arról is, hogy képviselők, közéleti szereplők hogyan tudnak érdeket érvényesíteni. Ma a helyi önkormányzatok vezetői döntési helyzet nélkül maradtak. Az utolsó közösségszervező erőként gyakorlatilag nincs beleszólásuk a döntésekbe, a megyei önkormányzatok is lényegi feladat nélkül működnek.

Habis László, Fidesz-KDNP: – Előbb arról kellene beszélni, hogy miként épül fel majd az új választói rendszer, hogyan különül el a törvényhozói hatalom a végrehajtói hatalomtól, mi lesz majd a járások feladata. Arra nem is tudok most válaszolni, hogy engem miként érint a változás, hiszen a végelges törvénytervezetet nem is láttuk. Azt tudomásul veszem: kétféle választott funkciója ne legyen az embernek, de rossz iránynak tartom, ha elzárjuk a képviselőket az eredeti munkájuktól, illetve a vissztaérés lehetőségétől. Ezzel azt érjük el, hogy aki szakmailag ad magára, nem megy politikai pályára, így csak a gazdagok, vagy csak a lúzerek kötnek ki itt. Ha egy mérnöknek vagy egy orvosnak megtiltjuk a munkát négy évre, teljesen kieshet a szakmájából, miközben azokat, akik több száz hektáron gazdálkodnak, vagy bér helyett osztalékot vesznek fel, esetleg falból szüneteltetik az ügyvédi praxisukat, nem érinti a tiltás.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!