Közélet

2012.04.02. 10:16

Élet a HospInvest után

A hatvani kórház és a HospInvest frigye aligha sikertörténet, ám a jelek szerint a gyógyintézmény – amely évek óta a politika középpontjában áll – megmenekült. A volt polgármester szerint viszont ez csak ideiglenes.

Tari Ottó

A hatvani képviselő-testület még 2006 őszén, pár héttel a helyhatósági választások előtt adta át az Albert Schweitzer Kórház működtetését a HospInvestnek. Nem sokkal később a gyöngyösi városvezetés is hasonlóképpen döntött. Végül a megyei kórházat is átadták, ám ekkorra már kibontakozott egy jelentős ellenállás.

[caption id="" align="alignleft" width="319"] A tulajdonos változik, de az ellátás helyben folyik tovább. Fotó: Albert Péter
[/caption]

Előbb a Nógrád megyei bíróság minősítette első fokon semmissé az utóbbi megállapodást, aztán az egyik alvállalkozó felszámolási eljárást kezdeményezett a HospInvest ellen, végül a társaság mögül kivonult a legfőbb befektető EBRD, s a cég 2009 áprilisában csődvédelmet kért.

Hatvanban ekkor szerződést bontottak a céggel, de továbbra is a kórház privatizációjában látták a megoldást. Átmenetileg önkormányzati tulajdonú kft.-t alapítottak a működtetésre, de Érsek Zsolt akkori polgármester közölte, hogy tőkeerős szakmai befektetők jelentkezésére számítanak. Utóbbira azonban már nem nyílt lehetőség.

A 2010-ben felálló új városvezetés azt ígérte, hogy megmarad a kórház. A napokban pedig dr. Stankovics Éva ügyvezető bejelentette: az intézményt az államnak történő – májusra tervezett – átadását követően is a jelenlegi 234 aktív, valamint 160 krónikus és rehabilitációs ágyszámmal működnek. A hatvani kórház az észak-magyarországi rendszerben kap helyet, s az állami Egészségügyi Központhoz tartozik majd, ami azt jelenti, hogy a súlyos eseteket nem Miskolcra vagy Salgótarjánba, hanem Budapestre továbbítják.

Több osztály magas szintű besorolást kap, így a sebészeti, az intenzív és a szülészeti osztály is. Tárgyalnak arról, hogy a traumatológia és a gyermekosztály is megkapja ezt. Az intenzív és a baleseti sebészeti osztály ellátási körzete megkétszereződik. A jövőben a hatvani traumatológián látják el a teljes aszódi járást, a dél-nógrádi betegeket, továbbá a gyöngyösi és a kerepestarcsai kórház ellátási körzetében élőket is.

A volt polgármester szerint bezárhatják

Érsek Zsolt volt hatvani polgármester egyetért a Szolidaritás Mozgalom szórólapjában foglaltakkal. Elmondta: aggódik az államosítás miatt, ami nem működtetésre vonatkozik, hanem a vagyonra, amely jelenleg az önkormányzaté. A gyógyítást illetően úgy fogalmazott: ha erről lemondanak, akkor nem helyben dőlnek el majd a dolgok, hanem központilag; ha kevés lesz a pénz, akkor centralizálják az intézménynek működtetését, s az Albert Schweitzer Kórházat akár be is zárhatják. Rövid távon ez vélhetően nem így lesz, de a későbbiekben fenyeget ez a veszély – fogalmazott.

Dr. Stankovics Évát megkérdeztük arról a szórólapról is, amelyben egy szervezet – a „ Szolidaritás Mozgalom Hatvani csoportja" – azt állítja: „államosítás" esetén a gyógyintézményt bezárják, ezért arra kérik az állampolgárokat, hogy aláírásukkal gyakoroljanak nyomást a képviselő-testületre, hogy mondjanak nemet az intézmény államnak történő átadására. Az ügyvezető igazgató közölte: egyrészt a törvény nem ad módot mérlegelésre, másfelől éppen azzal válna bizonytalanná kórházak jövője, ha azok az önkormányzatoknál maradnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!