Közélet

2012.04.28. 06:54

Ördögi a politikusi lét, amit pénzben ki sem lehet fejezni

A termőföldek védelmére létrehozandó bizottságot érintő lépésekről számolt be a megyei közgyűlés tegnapi ülésén napirend előtt a kezdeményező Dudás Róbert (Jobbik). Mint megjegyezte, reményei szerint a grémium a júniusi közgyűlésen már meg is alakulhat.

HEOL

A tanácskozás legnagyobb vitát kiváltó ügyét a Szabó Róbert elnök (Fidesz-KDNP) terjesztette sürgőssággel a testület elé. A megyei önkormányzat területfejlesztési feladataira való hivatkozással a vezetői struktúra módosítását kezdeményezte akképp, hogy a főállású alelnöki tisztségéről lemondó dr. Gondos István (Fidesz-KDNP) helyére két társadalmi megbízatású alelnök lép, ami szavai szerint költségmegtakarítást is eredményez. Javaslata Tóth Csabára, a pénzügyi és ellenőrző bizottság tagjára és ifj. Herman Istvánra (Fidesz-KDNP) vonatkozott, utóbbi külsősként kerül a testületbe.

[caption id="" align="alignleft" width="340"] Ifj. Herman István (jobbra) társadalmi alelnökként dolgozik majd FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

A javaslat értelmében az eddig bizottsági hely nélkül lévő két képviselő közül Szűcsné Major Ildikó (Jobbik) a fejlesztési és nemzetközi ügyek, Szabó Gyula (MSZP) az ügyrendi és nemzetiségi bizottság tagja lesz, míg dr. Gondos István a pénzügyi és ellenőrző bizottságba kerül, egyúttal a fejlesztési és nemzetközi ügyek bizottságába külsős szakértő tagként dr. Tóth Katalint, az ügyrendi és nemzetiségi bizottságba pedig szintén külsősként Csala Elvirát delegálja a Fidesz-KDNP.

Dr. Nagy Imre (NSZP) szerint a vezetési struktúra kialakítása a mindenkori vezetőség joga, az viszont elképesztő, hogy sürgősséggel került az indítvány a képviselők elé tán előző este álmot látott az elnök? – kérdezte, s az sem világos, hol jelentkezik majd a megtakarítás. Dudás Róbert újfent azt feszegette, minek ekkora megyéhez ennyi vezető, míg Szűcsné Major Ildikó felháborítónak találta, hogy a Hírlap hamarabb tudott minderről, mint maguk az érintettek.

Fekete László (MSZP) reményének adott hangot, hogy Gondos nem azért távozik, mert kérték tőle, az elnökhöz hasonlóan ő is adjon számot az elvégzett munkáról. A vezetőség segítségére dr. Ördög István (Fidesz-KDNP) sietett, mondván: sok meghívásnak kell eleget tenni, olyan életformával jár együtt ez a tisztség, amit pénzben nem is lehet kifejezni...

A takarékossági kérdésre Szabó Róbert kijelentette: havi 116 ezer forintot spórolnak a lépéssel. (A szünetben Nagy is számolt, neki 10 ezer forint körüli többletkiadás jött ki.) Az elnök azt is cáfolta, hogy álmot látott volna, szerinte komoly egyeztetések zajlottak az ügyben.
– Az, hogy ilyen felhatalmazást kaptunk a választóktól, az jórészt az önök teljesítményének köszönhető, nem kell tehát minden közgyűlésen megsértődni – reagált Nagy szavaira az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!