Közélet

2013.01.23. 06:18

Antibiotikummal fékezték meg a fertőzést Tarnabodon

Antibiotikumot kaptak a meningococcus fertőzésben tragikus hirtelenséggel elhunyt tarnabodi csecsemő környezetében élők.

Guti Rita

Fotó: BANCZIK ROBERT

Tizenkilenc ember kapott megelőzésként antibiotikumot Tarnabodon azok közül, akik a január elején meningococcus fertőzés következtében elhunyt fél éves kislány környezetében éltek, tájékoztatott dr. ifj. Wernigg Róbert, megyei tisztifőorvos. Elmondta, január 7-én érkezett hozzájuk bejelentés egy halálos kimenetelű bakteriális megbetegedéséről. A 6 hónapos tarnabodi csecsemő 2013. január 6-án a kórházba szállítást követően, B-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben halt meg. Ez a baktérium  járványos agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat.

A meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről-emberre. A kislánnyal közvetlen kapcsolatba került személyek, összesen tizenkilencen még aznap, tehát január hetedikén megkapták a megelőzéshez szükséges antibiotikumot. Úgy tűnik ezzel sikerrel akadályozták meg a baktériumfertőzés továbbterjedését: az eset óta nem jelentettek megbetegedést Heves megyéből.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A tarnabodi kislány halálát okozó bakteriális fertőzés elleni védelmet nyújtó hatékony vakcina jelenleg a világon sehol nem áll rendelkezésre. Képünk illusztráció
[/caption]

A beteggel együtt élők körében nagyobb valószínűséggel fejlődhet ki invazív megbetegedés, és ennek veszélye az első 7 napon belül a legnagyobb, majd az ezt követő hetekben jelentősen csökken. Tovább csökkenthető a kockázat antibiotikum adásával a veszélyeztetetteknek: a cél a kórokozó-hordozás megszüntetése és ezzel az invazív betegség kialakulásának megelőzése. Mivel a kontaktust követően 2-10 napon belül, de leggyakrabban 7 napon belül alakul ki az invazív megbetegedés, ennek megfelelően minél hamarabb meg kell kezdeni a gyógyszerszedést. Az antibiotikumot ilyen esetekben az NSZSZ térítésmentesen bocsátja a beteg környezetében élők rendelkezésére.

Ritkák a hasonló esetek

A tarnabodi kislány tragédiájához hasonló esetek rendkívül ritkák, legalábbis ezt mutatják a Országos Epidemiológiai Központ által összesített adatok. Heves megyében 2012-ben és 2011-ben egyaránt két-két meningitis epidemica okozta megbetegedést jegyeztek fel, 2010-ben nem jelentettek ilyen fertőzést, 2009-ben viszont három esetben is intézkedniük kellett a járványügyi szakembereknek.

A tarnabodi kislány halálát okozó bakteriális fertőzés elleni védelmet nyújtó hatékony vakcina jelenleg a világon sehol nem áll rendelkezésre, tehát ebben a konkrét esetben védőoltással nem lehetett volna megelőzni a tragédiát.

További részletek a Heves Megyei Hírlap szerdai számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!