Közélet

2013.02.26. 11:09

Hogy többé soha ne történhessen meg

Politikai pártok és civilszervezetek rótták le kegyeletüket a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen.

P. A.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek a megyeszékhelyen hétfőn a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság falán elhelyezett emléktáblánál. 1947. február 25-én tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit mentelmi joga ellenére 25 év kényszermunkára ítéltek. A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000-ben nyilvánította február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává.

A hétfői megemlékezésen Martonné Adler Ildikó Áder János köztársasági elnököt idézve elmondta: a kommunizmus bűnben fogant. A Fidesz városi elnöke hangsúlyozta: málenkij robot néven ezreket hurcoltak el, a fogságban sokan éhen haltak, volt, akit az őrök vertek agyon, senki nem tudja, hova temették el az áldozatokat.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A jelenlévők gyertyákat is gyújtottak az áldozatok emlékére FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

– E szomorú, kegyeletteljes nap az emlékeztetésé is, hogy hasonló szörnyűség többé ne történhessen meg – tette hozzá.
Tegnap délután az egri börtön falánál Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és az Új Magyar Gárda Mozgalom tartott megemlékezést.

A kommunista diktatúra áldozataira Gyöngyösön is megemlékeztek.  Az ''56-os emlékműnél mintegy kéttucatnyian gyűltek össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!