Közélet

2013.02.08. 07:40

Nehéz helyzetbe kerültek: késve és kevesebb bért kaptak

Nem kapták meg határidőre a teljes fizetésüket Heves megyében sem a pedagógusok.

Barta Katalin, Guti Rita

Több tanár is jelezte pénteken, hogy nem kapták meg a február elején esedékes januári bérüket. Lapunknak az érintett pedagógusok azt mondták, az eddigi szokások szerint minden hónap harmadikáig utalta át a korábbi fenntartó a jussukat. Ha az ünnepnapra esett, akkor az azelőtti munkanapon már a számlájukon volt a pénz. Mivel az idén február 3-a vasárnapra esett, pénteken várták a fizetést, ám abból nem tudtak hétvégére bevásárolni. Nem utaltak nekik öt forintot se.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) levélben magyarázkodott a fizetések csúszása miatt. Szerintük a problémát az okozza, hogy az iskolák állami fenntartásba vételénél késve és hibásan kerültek be az adatok a számfejtő rendszerbe. Az állami intézményfenntartó azt ígérte múlt pénteken, hogy hétfőn utalnak. A híradások szerint a Magyar Államkincstár azt nyilatkozta, ők már pénteken átutalták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ dolgozóinak januári fizetését. Közleményük szerint a nettó bérutalás teljes fedezetét az intézményfenntartó biztosította, így a pedagógusok rendben hozzájuthattak februárban esedékes januári munkabérükhöz. Az általunk megkérdezett pedagógusok egyik szeme sírt, sírt és csak a másik nevetett hétfőn, amikor a bankszámlájukra érkezett a fizetésük. Az összeg ugyanis sokuknál alacsonyabb volt néhány ezer forinttal, mint az előző hónapban. Bérpótlékok, túlórapénzek, bérlettérítés hiányzott belőle.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Tanóra a pétervásárai általános iskolában. A körzetközponti intézményben is abban bíznak, hogy márciusban megkapják az elmaradt összeget. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

– Tanárként egyik hónapról a másikra élünk, nincsenek megtakarításaink, ezért nagyon elkeseredtem pénteken, amikor a várva várt fizetés nem volt ott a számlámon, ahogy az az elmúlt években mindig – panaszolta a teljes neve mellőzését kérő Tímea, aki 16 éve dolgozik pedagógusként az egyik megyénkbéli város iskolájában. – A legnagyobb gondot az okozta nekem is, és a kollégáim többségének is, hogy a munkabérünkből a bank a harmadikai határidőig vonta volna a hiteltörlesztést. Mivel a számlán nem volt pénz, ezt nem tudták megtenni. Attól tartok, hogy a késedelmi kamatot is rám verik majd, holott én nem tehetek arról, hogy a fizetés nem érkezett meg. Nehezen, de tudomásul vettük volna, hogy nem lesz harmadikáig fizetés, ha ezt előre közlik, de senki nem tudott mondani semmit, teljes volt a tanácstalanság.

A tanárnő elmondta, hogy hétfőn, azaz február 4-én megkapta ugyan a fizetését, de a számlájára érkezett pénz több mint ötezer forinttal kevesebb volt, mint az egy hónappal korábbi. Arról számolt be, hogy kollégáinak többsége ugyanígy járt. A bérkompenzációt nem kapták meg és egyelőre csak ígéretük van rá, hogy a következő havi illetményben már ott lesz. Az ő iskolájában technikai nehézségeket jelöltek meg a csúszás indokaként.

– Lehet azt mondani, hogy csak pár ezer forintot nem kaptunk meg, de ez a pár ezer forint nekünk nem aprópénz. Nem keresünk olyan jól, hogy ne lenne húsbavágó öt-tízezer forint átmeneti mínusz. Nekünk ez létkérdés – tette hozzá a pedagógus.

Pétervásárán a körzetközponti Tamási Áron Általános Iskolában sem voltak felhőtlenül boldogok az itt tanító pedagógusok, amikor szembesültek a február 3-án átutalt bérükkel. Itt legalább annyit megtett Végh István igazgató, hogy előzetesen „lélekben” felkészítette beosztottjait arra, hogy az átállás  miatt várhatóan kevesebb kerül az e havi számlákra. A csökkenésnek természetesen nem örültek, azonban igyekeztek megnyugtatni a kollégákat azzal, hogy márciusban mindenki megkapja az elmaradt bérkompenzációt.

Tegnap már az ezzel kapcsolatos adminisztrációhoz is hozzáláttak. A decemberi túlórákat már a KLIK bérszámfejtette, így a márciusi fizetésben ezt is megkapják majd. Megtudtuk továbbá azt is, hogy már az előző években is előfordult, hogy az év elején bizonyos bértételeket csak visszamenőleg kaptak meg a tanárok.

A siroki Országh Kristóf Általános Iskolában is elkeseredetten konstatálták az ott dolgozó pedagógusok, hogy a nettó bérük átlagosan 8-10 százalékkal kevesebb lett a februári fizetésben. Itt egyelőre nagy a bizonytalanság, mivel semmilyen konkrétumot nem hallottak a bérkompenzációról, illetve a tavaly még kapott kafetériáról. Csak abban bíznak, hogy a márciusi bérükben hozzájutnak eddig megszokott juttatásaikhoz.

Az önkormányzatok idén nem terveztek plusz juttatást

Az általunk megkérdezett önkormányzatok jegyzői arról tájékoztattak, hogy miután az állam átvette tőlük az iskolákat, így az idei készülő költségvetésben már nem terveztek a pedagógusok bérével kapcsolatos semmilyen kiegészítést. Több helyen tavaly a helyhatóságok biztosítottak némi cafetéria-juttatást (étkezési utalvány), ám idén már ilyen kiadással már nem számolnak. Ahol a közétkeztetésre szánt állami normatíva (102 ezer forint/gyermek/év) kevésnek bizonyul, ott az önkormányzatok pótolják a hiányzó összeget. Pétervásárán a számítások szerint idén például 5-6 millió forintot szánnak erre a városi büdzséből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!