Közélet

2013.02.07. 10:36

Nem börtönt robbantani, csak élni akar

Zsolt könnyeivel küszködve mesélte, hogy életében egyik csapást követte a másik. Megtudta: talán fél éve van hátra, ötéves kislánya nem az övé, a genetikai apa vélhetően börtönben van.

Mazurka Zita

Rengeteg irattal érkezett szerkesztőségünkbe Zagyvai Zsolt, hogy elmondja az igazságot, mi vezette odáig, hogy tehetetlen elkeseredésében közölte a telefonba a rendőrségnek: felrobbantja az egri börtönt.

– Néztem az interneten a cikkhez a végletes hozzászólásokat és akkor betelt a pohár. Először azt terveztem, hogy egy marék hamuval jövök be a szerkesztőségbe, az asztalra szórom és azt mondom: én idén ez leszek, ugyanis halálom után hamvasztást kértem – kezdi történetét Zsolt.

Lapunknak azt meséli, hogy főiskolát végezett, aztán egy egri nívós középiskolában tanított öt évig, majd pedig felnőttképzéssel foglalkozott.
2010-ben egy picike pattanásszerű valami kezdett el nőni a szemhéján, elment a háziorvoshoz, aki elküldte a szemészetre, majd kioperálták az idegen testet. Az egri kórházban a szövettani vizsgálat megállapította, hogy jóindulatú daganatról volt szó. Nem is nagyon foglalkoztatta az eset.

– Egy évvel később elkezdett nőni egy daganat az álkapcsomnál. Elmentem a fül-orr-gégészetre, ahol kiderült, hogy nyálmirigy-daganatom van, amit négyórás műtéttel eltávolítottak. Édesapám 2011. október 4-én halt meg, én rá két napra megtudtam, hogy áttétes rákos vagyok. Gyászoltam, emellett értetlenül álltam és kérdeztem az orvosokat, hogy miért áttétes – emlékezik Zsolt, majd így folytatja:
– Budapesten az Országos Onkológiai Központban kiderítették, hogy egy évvel korábban diagnosztikai hiba történt Egerben. A szakember elmondta, az időben észrevett, rosszindulatú daganatoknál, még meg lehet előzni a jóval idő előtti halálomat. Az igazságügyi orvos szakértő megerősítette ezt a tényt. Az onkológus azt mondta, hogy 100 emberből 95-öt öt éven belül elveszítenek jelen állapotommal. Ott összeestem.

Zsolt arról is beszél, hogy elkezdte kapni a kemoterápiát. Régen dolgozó ember volt, jelenleg 88 százalékos rokkantnyugdíjas. Sokat sportolt, most gyógyszereket szed. Folyamatban van az orvos szakértői vizsgálat, amely azt kutatja, mekkora kárt okozott a kórház. Zsolt polgári perben több 10 millió forintra perli az egri kórházat.

– Halálra ítéltek, de van egy ötéves gyönyörű kislányom – magyarázza. – Hihetetlen érzés 44 évesen végrendeletet írni. Fájdalmakkal, torokszorító sírásokkal telnek a napjaim. Ép ésszel ezt nem lehet elviselni. Egy éve havonta jártam egyhetes kemoterápiákra, melynek sajnos nem volt eredménye.

Zsolttól megtudjuk, legutóbb már komoly fájdalmakra panaszkodva ment vissza az orvoshoz, aki tudatta vele, hogy már az előre haladott belső szervi áttétképződésekkel nem látja indokoltnak a további kezeléseket, a már betervezett műtétet is lemondták.

– A doktor közölte, hogy nem tudja megmondani, 2, 4 vagy 6 hónapom van hátra megismételhetetlen életemből. – fejtegeti szomorúan.
– Nekem már majdnem minden mindegy – fűzi hozzá. – Egyetlen veszíteni valóm van, ha nem láthatom a kislányomat és nem lehetek szerető apukája. Ez az egy nem mindegy, hogy mi lesz a gyermekemmel.

Amikor kiderült, hogy beteg vagyok, a lányom anyja szüleihez költözött Zala megyébe az én szemem fényével, Zitussa. Nem akartuk, hogy a gyerek ebbe menjen tönkre, ahogyan napról napra épülök le. Most negyedévente látom a lányomat, legutóbb három egész hetet vele tölthettem. Imádom őt, nagyon szeretek vele lenni, és viszont. Sokat foglalkoztat a kérdés, mi lesz vele. Így családom kérésére elvégeztettem egy apasági tesztet, ami sokkoló eredményt hozott. Kiderült, hogy genetikailag nem én vagyok az apa. Lelkileg összeomlottam.

Akkor elhatározta, hogy még az életében kideríti, ki ez az ember. Nem szeretné, ha a halála után egy idegen kihasználná őt. Kislányát ugyanúgy szereti, és még jobban félti.

– Mindezek után a nyugtatókra feszültségemben alkoholt ittam aznap, amikor telefont ragadtam. Épp ott tartottam, hogy megtudtam: maximum fél évem van hátra, a kislányom, akit 5 éve nevelek, „nem az enyém”. Miután ezekkel szembesültem, kiderült az is, hogy a genetikai apa vélhetően börtönben van. Először a tudakozót hívtam, ott próbáltam megtudni az egri BV-intézet számát. A telefont senki nem vette fel, egyik ismerősöm azt mondta, hívjam fel a 107-et. Bevallom, ilyen állapotban azt sem tudtam, hogy mit hívok. A rendőrség azt mondta, hogy munkaidőben hívhatom a börtönt. Én bemutatkoztam, megmondtam a címem, és azt is, melyik vendéglátóhelyen ülök. Úgy éreztem, hogy a rendőr nem segítőkész, ezért mérgemben, elkeseredésemben azt a képtelenséget mondtam, hogy felrobbantom a BV-épületet, és azt is mondtam, hogy ne küldjenek ki járőröket, mert lesben állva megtámadom őket és lelövöm mindet. Nem érdekelt, mit mondok, nem gondoltam, hogy valaki ezt komolyan veszi. Eleve hülyeséget beszéltem, hiszen felrobbantani az egész börtönt képtelenség.

– Amikor a rendőrök megérkeztek, kimentem eléjük, nem értettem, minek vonultak ki ennyien – folytatja. – Úgy félórát beszélgettünk normális hangon a vendéglátóhely előtt, elmeséltem nekik, mi történt. Aztán központi parancsra bilincsben bevittek a rendőrségre, gondolom, statisztikát javítani. Bezártak, vallomást tettem, gyógyszereim nem kaptam meg. Amikor édesanyámhoz bekopogtak a rendőrök a házkutatási paranccsal, akkor ő csak annyit kérdezett: Zsoltikával nincs baj? Mire a rendőrök mondták neki, hogy a fia bent van a rendőrségen. Erre ő csak annyit felelt: Hála a Jóistennek, már azt hittem, valami baja van.

– Ez a mondat összefoglalja az egész históriát, hogy mennyire picike nekem ez a történet és mennyire más értékek számítanak fontosnak a hátralévő, megcsonkított életemben – zárja vallomását Zsolt.

Dr. Nyíri Beáta, az Egri Törvényszék elnökhelyettese, sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Zagyvai Zsoltnak a kártérítési pere folyamatban van. A szakértői vélemény január végén érkezett meg.

Közveszéllyel való fenyegetés miatt indult eljárás

Egy férfi január 20-án hívta fel a megyei főkapitányság ügyeletét, ahol – miután közölte, hogy az intézetbe kíván telefonálni – arról tájékoztatták: azt hivatali időben teheti meg. Ezután a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet felrobbantásával és a rendőrök megtámadásával fenyegetőzött. A telefonáló az elfogását követően a bűncselekmény elkövetését elismerte. A férfival szemben az Egri Rendőrkapitányság indított közveszéllyel való fenyegetés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást, ami jelenleg folyamatban van – tájékoztatott Soltész Bálint, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!