Közélet

2013.02.07. 05:29

Törvény kötelez a tartásra

Az Alaptörvénybe foglalt szülőtartás nem új jogintézmény. A családjogi törvényben eddig is szerepelt rokontartás címén.

Munkatársainktól

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló hatályos törvény (Csjt.) a szülőtartást rokontartásként említi. A rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és nincs tartásra kötelezhető házastárs. Természetesen nem támaszthat ilyen jellegű igényt a nagykorú személy, arra érdemtelen. Ez azonban nem érinti a szülőtartási ügyeket: szülőtartási ügyekben a gyermek a szülő érdemtelenségére nem hivatkozhat, amennyiben a szülő a tartási, gondozási és nevelési kötelezettségének eleget tett.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Magyarorszságon sok tartásra szoruló idős ember él.
[/caption]

Nem csak pénzzel lehet A tartásnak kétféle módja van: pénzbeli és természetbeni. Azt, hogy melyiket alkalmazza, a gyermek (kötelezett) döntheti el. Azonban a bíróság a természetbeni tartásra nem kötelezheti a gyermeket (kötelezettet), ha ez ellen bárki tiltakozik. A szülő jogosult, hogy tartását pénzben követelje.

Ugyanakkor kizárólag az a gondviselő folyamodhat támogatásért, aki felnevelte gyermekét, és nem köteles szülőtartást fizetni az a személy, aki ezáltal saját megélhetését veszélyezteti. A testvér is kérheti Nemcsak a szülő követelhet. Bírósághoz fordulhat az is, aki úgy véli, hogy testvére sem anyagilag, sem pedig természetben nem veszi ki a részét a szülőről való gondoskodásban, noha erre lehetősége volna.

A teljes cikk a Heves Megyei Hírlap mai lapszámában olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!