Közélet

2013.05.25. 14:00

Itt a piros, hol a piros? - Ha szabálytalanságot észlel, jelezzen!

A magyar eperszezon csúcsa e hónap végére várható. Bár az árak már pár nap alatt is nagyot zuhantak, az idénygyümölcs azért nem olcsó. Ráadásul az sem biztos, hogy magyar. Nézzük hát meg, mit veszünk!

Barta Katalin

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Csalogatóan kínálja magát az eper az egri piac standjain. Péntek reggel a leghosszabb sor egy olyan őstermelő standja előtt kígyózott, aki 400-700 forintért kínálta friss, szabadföldi portékáját. A legtöbb helyen azonban 600-1000 forintig árulják a szamócát, nagyságtól függően. Görög, spanyol származású gyümölcsöt tegnap már csak elvétve találtunk, ám a nagyobb bevásárló központokban most is ezeket részesítik előnyben. Ezek valamivel olcsóbbak, 500-600 forintért árulják, míg a magyar áru a duplájába is kerülhet. Az árkülönbözet nem véletlen. Hiába nagy szemű, feszes húsú a görög termék, se íze, se bűze. Magyar társa viszont már messziről illatozik, s ha beleharapunk, szétárad a szánkban az édes, zamatos lé.

A paradicsom és a paprika is nagy halmokban ragyog a pultokon. A paradicsomot 5-700, míg a paprikát 800-1000 forintért kínálják. Az őstermelők türelmesen álldogálnak portékájuk mellett.

Nagy Endréné gyakorlott piaci vásárló első útja rendre hozzájuk vezet. Mondja: minden vásárláskor alaposan megnézi, honnan származik az áru. Az őstermelőkben bízik, hiszen sokukat évek óta személyesen ismeri. Általában tőlük vásárol, mert egyrészt ily módon is szeretne hozzájárulni a megmaradásukhoz, másrészt mert tapasztalatból tudja: a hazai áru íze, zamata ezerszer jobb, mint az importból származó társaié. Meséli: évek óta ugyanazoktól az árusoktól vásárol, s azzal is tisztában van, hogy időnként áltermelők is felbukkannak a piacon. Bár számuk az elmúlt évi szigorítások óta némiképp megcsappant.

Tavaly ilyenkor számoltunk be arról, hogy a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FEBESZ) szakemberei egy tanulmányban óvatosságra intették azokat, akik sokszor vásárolnak piacokon, és tudatosan keresik a magyar őstermelőktől származó tojást, zöldséget vagy gyümölcsöt. Az abban leírtak szerint általános és bevett gyakorlat a piacok világában, hogy az őstermelők, akár a szomszédban megvásárolt külföldi zöldséget vagy gyümölcsöt is pár méterrel arrébb, a saját standjukon már „hazai”, „saját termesztésű”, „házi” tábla alatt árulják, általában jócskán megemelt áron. Az egyiptomi paprika, a spanyol paradicsom, a szlovák burgonya így landolhat magyarként a gyanútlan vevőnél.

A problémás áltermelőkre persze a hatóságok is felfigyeltek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainál az éves piacellenőrzési program tavaszi időszakának két kiemelt területe az elárusítóhelyeken mind több problémát okozó ál-őstermelők kiszűrése, valamint a primőr termékek származásának és nyomon követhetőségének a vizsgálata.

A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatósága a termékek minőségével, származásával, eredetével kapcsolatos élelmiszerbiztonsági előírások be nem tartása miatt évente több tucat esetben járnak el hivatalból, vagy közérdekű bejelentés alapján. Jogsértések esetén növényvédelmi, élelmiszerlánc-felügyeleti vagy élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A primőrök megjelenésével esetlegesen együtt járó átcímkézéseket, átcsomagolásokat, átnevezéseket, azaz a fogyasztók megtévesztését többségében a nagybani piacokon, illetve az importőrök telephelyein végzik.

Megyénkben elsősorban a portékát kísérő okmányok részleges vagy teljes hiánya fordul elő, ami pedig elengedhetetlenül szükséges a nyomon követhetőség biztosításához. Ha a hatóság a fogyasztók érdekeit sértő tevékenységet tár fel, akkor az érintett termékek forgalomból történő kivonásáról, a jogsértés azonnali megszüntetéséről és a felelősök szankcionálásáról azonnal intézkedik.

Bálint gazda hasznos tanácsai eperszezonban

A szamóca gyümölcsét lehetőleg kora délelőtt szüreteljük le – mondja Bálint gazda –, amikor a harmat már felszáradt, és a gyümölcsök nem nedvesek. Lapos tálcába, műanyag edénybe rakjuk a közel egy centiméteres kocsánnyal lecsípett gyümölcsöket, és a megtöltött edényeket haladéktalanul tegyük hűvös helyre, lehetőleg hűtőszekrénybe. Csak érett gyümölcsöt érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése. Átlagos körülmények között a korai fajták (Surprise, Fertődi korai, Gorella) már május végén, a középérésűek (Pocahontas, Senga Sengana) június elején, a későiek (Mme Moutot, Souvenir) június közepén, végén érnek.

Ha szabálytalanságot észlel, érdemes jeleznie

Sok fogyasztó nem tudja, hová forduljon, ha élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságot észlel, ezért hoztak létre ingyenes zöldszámot, ahol bárki bejelentést tehet. Az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságok a 06-80/263-244-es, ingyenesen hívható zöldszámon jelenthetők be. A bejelentéskor meg kell adni a vásárlás helyét, az üzlet megnevezésével és címével; a vásárlás idejét; az élelmiszer és a gyártó pontos megnevezését; esetleg a termék gyártási számát. A csalók kiszűrése nemcsak a vásárlók, hanem a becsületes őstermelők érdeke is, ezért gyanúnkat mindenképp érdemes jelezni a hatóságoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!