Közélet

2013.06.16. 18:14

Csodás ízelítő a honi folklór sokszínűségéből

Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek néptánccsoportok Egerbe a háromnapos Magyar Tájak Táncai – Nemzetközi Egyetemi Néptáncfesztiválra.

P. A.

Csodás ízelítőt kaphatott a honi folklór sokszínűségéből a publikum a Magyar Tájak Táncai – Nemzetközi Egyetemi Néptáncfesztiválon Egerben. Jónás Zoltán, a szervező Eszterházy Károly Főiskola kulturális programigazgatója lapunknak elmondta: az esemény méltó zárása az ünnepi tanévnek. Ismert: 250 esztendeje érkezett a városba, majd rakta le az egyetemi ház alapjait a névadó püspök. E jubileum, s hogy az intézmény csoportja, az Egres Néptáncegyüttes fennállásának 10. évfordulóját ünnepli idén, méltó alkalmat adott a háromnapos program megszervezésére.

– Fontos számunkra, hogy milyen lesz a jövő Magyarországa, s ezt a mai  főiskolások, egyetemisták alakítják. Úgy véljük, Eszterházy értékei között a népi kultúra is megtalálható, amelyet meg kell ismerni, át kell adni. E gondolatban minden résztvevőben partnerre találtunk – tette hozzá Jónás Zoltán.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A két házigazda – az Egres, valamint a szintén egri Lajtha László Néptáncegyüttes – mellett öt, ugyancsak fesztiváldíjas csoport lépett fel az elmúlt három napban a Líceum udvarán, valamint a megyeszékhely számos pontján. Érkezett csoport Zilahról, Nagyváradról, Fülekről, Debrecenből, és a városban ropták az ELTE táncosai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!