Közélet

2013.07.17. 07:26

Erélyesebb lesz az orvhorgászok elleni fellépés

Az orvhorgászat visszaszorítására törekszik a halgazdálkodásól, a halak védelméről szóló törvény

P. A.

A parlament elfogadta a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt, amellyel a Fidesz egyik vállalását sikerült megvalósítani a horgásztársadalom számára – jelentette be dr. Gondos István, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője egri sajtótájékoztatóján.

Az új jogszabály megalkotásának az elsődleges oka, hogy a korábbi törvény mára elavult, és nem volt alkalmas a természetvédelmi és gazdasági igényeknek is megfelelő halgazdálkodás szabályozására. A politikus hozzátette: a törvény legfőbb célja a halállomány természetes megújítása, de támogatja a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is, és fellép az orvhorgászok ellen.

Szabályozás Dr. Gondos István kiemelte: a törvény – összhangban az új Büntető Törvénykönyvvel – az orvhorgászat visszaszorítására törekszik.

– Az új jogszabály a korábbinál jobban védi a halak élőhelyét, különösen az állományok megújulása, növekedése szempontjából fontos szaporodó- és telelőhelyeket. Az őshonos halállományok megóvása és növelése a szabályozás fontos célja, így megóvható és növelhető például a Tisza és a Duna kecsege állománya.

Elhangzott továbbá az, hogy a rendelkezések a korábbinál erélyesebben lépnek fel az illegális halfogás ellen, amit több új intézkedés bevezetésével szándékoznak visszaszorítani. A halőrzés javítása érdekében a rendészeti feladatokat ellátó halászati őrökön kívül korlátozottabb jogkörrel lehetőséget ad társadalmi halőrök alkalmazására, a halgazdálkodási hatóság számára pedig lehetővé teszi az illegális halfogáshoz használt eszközök elkobzását.

Dr. Gondos István kitért arra is, hogy a jogszabály bevezeti a fogási tanúsítványt, amelynek segítségével a hal útja, annak kifogásától kezdve a teljes élelmiszerláncon keresztül nyomon követhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!