Közélet

2013.08.30. 07:25

Veszélyes játékok a polcokon: babától rák, lézertől vakság

Augusztusban több olyan riasztó hír is napvilágot látott, ami a gyermekek által használt termékek veszélyességéről szólt.

Sike Sándor

Fotó:

Egyebek között olyan játékbabákat találtak a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei, amelyekben rákkeltő anyagok lehetnek, illetve hasonló megállapításra jutottak némely gumiból, műanyagból készült klumpával kapcsolatban is.

A veszélyes termékek sorában voltak lézeres mutatók is, ám ezzel a sor nem teljes, hiszen szóba jöhetnek például ruházati termékek is, amelyek az általános vizsgálati tapasztalatok szerint a leggyakrabban esnek abba a kategóriába, amelyek árusítását kénytelen megtiltani az ellenőrző hatóság.

A gyermekek a legkiszolgáltatottabb fogyasztók  

A Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője kiemelte a legkiszolgáltatottabb fogyasztók a gyermekek, ezért a hatóság indokoltnak tartja, és el is végzi a nekik szánt játékok biztonságosságának fokozott és rendszeres ellenőrzését. Megyénkben nem felelt meg egyebek között a termékbiztonsági szempontoknak a vizsgált tricikliknek, játék-és gyermekkerékpároknak, játékrollereknek jóval több, mint az egy tizede. A piacfelügyeleti tevékenység helyi tapasztalatai szerint a gyermekruhák kínálatában – évszaktól függetlenül – fellelhetők veszélyes darabok.

Éppen ezért a tavalyi és az idei esztendőben döntően gyermekruhákat voltak kénytelenek kivonni a forgalomból az ellenőrök.

Azokban az árucsoportokban sem megnyugtató a kép, amelyekben helyi vizsgálatok ugyan megyénkben nem indultak, de az országos ellenőrzések jelzik: nincs minden rendben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyár elején végzett ellenőrzései például azt mutatják, hogy a lövedékes játékok 80 százaléka veszélyes. Szintén riasztó adat, hogy az NFH a lézeres mutatópálcák laboratóriumi vizsgálata során megállapította: 12 fajta termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt.

A szülők felháborítónak tartják

A gyermekét egyedül nevelő Kovács Ilona igyekszik mindent megadni négyéves kislányának. Nincs könnyű dolga, hiszen többnyire a napi megélhetés is csak alkalmi kölcsönök és a nagyszülők hathatós segítségével biztosítható. Mint mondja, ebben a korban játékokra is szüksége van a kicsinek, ezek nagy részét az asszony nővérétől kapják: náluk már nagyobb a gyerek, aki szerencsére megkímélte a játékait. Azért időnként egy-egy babát, ezt-azt ő is megvesz a kislányának. Ezért is riasztják azok a hírek, melyek szerint igen sok veszélyes játék is forgalomba kerül.

– Nincs két hete, hogy arról olvastam: mérgező, rákkeltő anyagok vannak egyes játékbabákban, vagy a lézerceruzák között olyanok is vannak, amelyek meg is vakíthatják a gyereket. Na ez, az, ami felháborít – fogalmaz.

T-né Nagy Zsófiéknál nem okoz gondot, ha meg kell venni valamilyen játékot egyszem kisfiuknak. Ennek ellenére aggodalmát fogalmazza meg az anyuka az augusztus elején felröppent hírek hallatán. Sohasem gondolta volna ugyanis, hogy bizonyos gyártók a profit érdekében még a gyermekjátékokat is képesek mérgező, adott esetben rákkeltő anyagok hozzáadásával készíteni. Az sem tetszik a fiatal anyukának, hogy egyre több terméket reklámoznak úgy, hogy a gyermeket célozzák meg, aki aztán addig rágja szülei fülét, amíg meg nem kapja, amire vágyik.

Oda kell figyelni

– Felügyelőségünk ebben az esztendőben kiemelt figyelmet fordított a játéklabdák és buborékfújók, gyermekek által használt járművek, biciklik, rollerek vizsgálatára. Tanácsaink szerint például a triciklik, játék-és gyermekkerékpárok, játékrollerek vásárlásakor meg kell nézni, hogy a terméken kiálló, éles részek találhatók-e. Amennyiben a kormány végén nincs a kéz lecsúszását megakadályozó borítás vagy záróelem, az igencsak kifogásolható lehet biztonságossági szempontból.

Oda kell figyelni a termékekről könnyen leváló kis alkatrészekre, illetve díszítőelemekre is, hiszen azok akár fulladásveszélyt is jelenthetnek. Fontos szabály továbbá az is, hogy a 20 kilogrammnál nagyobb testtömegre tervezett játékrollereken kötelező felszerelés a fék.

A hatóság a minőségi megfelelőségen túl ellenőrzi az áru szabályoknak megfelelő címkézését, a biztonságos használatra és karbantartásra vonatkozó figyelmeztetések meglétét.

– Heves megyében a termékbiztonsági szempontoknak a vizsgált triciklik, játék-és gyermekkerékpárok, játékrollerek bőven több, mint egy tizede, egészen pontosan 13 százaléka nem felelt meg. A buborékfújók és játéklabdák esetében jellemzően termékbiztonságot érintő jelölési hiányosságokkal találkoztak a szakembereink, leggyakrabban a CE jelölés formai kialakításának hiányosságai okán, az esetek mintegy 20 százalékában – összegzi a tapasztalatokat a felügyelőség-vezető.

A forgalomból kivont termékek 90 százalékát tették ki a gyermekruhák

Megtudjuk, hogy évszaktól függetlenül szinte az esztendő bármelyik szakában találnak veszélyes ruhaneműket a piacfelügyeletet végző szakemberek. A tavalyi és az idei esztendőben a forgalomból kivont termékek 90 százalékát tették ki a gyermekeknek készült ruhák. A villanyárammal működő termékek esetében azt is vizsgálják a felügyelők, azok nem érintésvédelmileg biztonságosak-e. Veszélyes villamossági terméket – ventilátort – már nem csak hivatalból, de fogyasztói bejelentésre is talált a hatóság.  Szomorú, új tapasztalattal is gazdagodtak a felügyelők 2013-ban. Míg a korábbi években nem találkoztak az üzletek polcain olyan termékkel újra, amelynek forgalmazását korábban már megtiltották, az idén ez is előfordult.

Rákkeltő vegyi anyagot találtak játék babákban

A közelmúltban rákot okozó tiltott vegyszereket találtak gyermekjátékokban a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei. A vizsgált játékbabák fele és a lövedékes játékok nyolcvan százaléka volt érintett. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az MTI által közzétett hír kapcsán kijelentette: ijedelemre nincs ok, a hatóság azért dolgozik, hogy ezeket a termékeket azonnal eltávolítsák az üzletek polcairól.

A ránézésre gyanús termékeket már az üzletekben bevizsgálják és ha szükséges laborkörülmények között  is folytatják azt. Nemcsak kémiai, hanem fizikai-mechanikai szempontból is tesztelik a játékokat.

A hibás lézermutatótól meg is vakulhat a gyerek

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyár elején vizsgálta a lézeres mutatópálcák biztonságosságát. A laboratóriumi mérések során megállapították, hogy 12 termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt. A nem biztonságos lézer pointerek forgalomból való kivonását elrendelte a hatóság. Arra hívták fel közleményben a figyelmet, hogy az 1 milliwattnál nagyobb teljesítményű lézer mutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat. Gyerekek kezében fokozott veszélyt jelent az ilyen eszközök használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!