Közélet

2013.10.21. 16:50

A Kancsendzönga felé néz Kiss Péter padja a Kékesen

Kiss Péter, a Kancsendzöngán tavasszal eltűnt gyöngyösi hegymászó tiszteletére állítottak emlékparkot Kékestetőn barátai, családja, ismerősei és tisztelői.

gyongyos.hu

Fotó: Czimer Tamas

Négy palóc mintával díszített pad, egy emléktáblával ellátott kő, valamint egy tiszafa őrzi a Himalájában nyugvó Kiss Péter emlékét Kékestetőn - számolt be a gyongyos.hu.

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetője elmondta: örülnének, ha a park sokkal inkább elmélkedőhely, mint emlékhely lenne. Éppen ezért állították fel azt a négy padot, amit a bodonyi népi iparművész Les Gábor készített, palóc mintái pedig Gábor Márton fafaragó munkáját dícsérik.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

- Azért választottuk a park kialakítására Kékestetőt, mert ez volt az egyik kedvenc túrázóhelye Péternek – mondta Klausmann Viktor hozzátéve: szeretnék, ha az emlékezők se virágot, se gyertyát, se koszorút, se szalagot nem vinnének a parkba, mert az nem a múltnak, hanem a jövőnek készült. Azért, hogy mindig emlékezzünk arra a két nagyszerű hegymászóra, akik a Kancsendzöngán maradtak. Aki nemcsak a padon ülve és elmélkedve szeretné tiszteletét kifejezni, attól az alapítvány azt kéri, tegyen egy követ az emléktábla talapzatára. Úgy, ahogyan a magas hegyekben ez szokás.

- A négy pad egyikébe bevésték Kiss Péter és Erőss Zsolt nevét – úgy ahogy azoknak a nevét szoktuk az erdőben fába vésni, akiket szeretünk – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. Ezt a padot kelet felé tájolták, pontosan a Kancsendzönga irányába néz.

A gyöngyösi sportoló édesapja, idősebb Kiss Péter megköszönte mindenkinek a támogatást, aki segített az emlékpark kialakításában, majd azt mondta: az ország legmagasabb pontján lévő "elmélkedőhely" igazán méltó fia emlékéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!