Közélet

2013.10.30. 15:47

Felújítják a Zárkándy-bástyát és a Minaretet Egerben

Az egri vár Zárkándy-bástyájának felújítását, valamint a Minaret és környékének rehabilitációját is tervbe vette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a várossal együttműködésben.

MTI

"A várossal közösen már tavaly elhatároztuk, hogy az egri vár kiemelt projektje lesz a magyar állam örökségmegőrző programjának" - jelentette ki Marjay Gyula, az MNV ingó- és ingatlanvagyon portfólió főigazgatója az MTI-nek.

Szavai szerint ennek első állomásaként megkezdték a várfalak állagmegóvását, megerősítését. A következő lépés a Zárkándy-bástya felújítása, ahol már folyik a régészeti feltárás - tette hozzá. Marjay Gyula elmondta, hogy a beruházás második üteme már a bástya helyreállítását, majd a nagyközönség előtt való megnyitását célozza, egy panorámakilátó is létesülne ott. Úgy tűnik, a régészek már megtalálták azt az utat, amely a kazamatákból vezet ki a Zárkándy-bástyára - közölte.

Jelenleg 100 millió forintos keretből folynak a munkák, a 2014-re tervezett második ütem költségvetését még tervezik, a remények szerint jövőre el is készül a fejlesztés - mondta a főigazgató.

Marjay Gyula beszélt arról is, hogy hozzálátnak a Minaret és környékének rehabilitációjához is. A munka előkészítése még az idén megkezdődhet, a kivitelezés pedig a tervek szerint 2014-ben indul. A várhatóan mintegy 200 millió forintos felújítás keretében jelentős állagmegóvó munkákra kerül sor, mert kissé megsüllyedt a török kori műemlék.

"Eger számára a vár ügye nem csupán intézményfenntartói, hanem érzelmi és stratégiai kérdés is" - jelentette ki Habis László polgármester az MTI-nek. Elmondása szerint ezért a jelentősebb fejlesztéseken túl a kisebb-nagyobb beruházásokra is nagy figyelmet fordítanak, ezeket a terveztetés átvállalásával pénzügyileg segítik. Az előkészítő munka már év elején elindult, erre a célra 4 millió forintot fordított a város. Az MNV-vel együttműködésben így tizenegy helyszínen kezdődhet meg rövidesen a várban a munka összesen mintegy 80 millió forint értékben.

A tizenegy helyszín között szerepel egyebek mellett a Varkoch-kapu melletti és az északi kapu melletti falomlás, továbbá a gótikus palota oszlopainak, lépcsőjének helyreállítása is.

Habis László közlése szerint az említetteken túl az önkormányzat a 2013-as költségvetésében 14 millió forintot különített el a Dobó István Vármúzeum számára elsősorban állagmegóvási feladatokra és kisebb felújítási célokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!