Közélet

2013.10.28. 12:53

Gyönyörű útvonalon juthatunk el Ágasvárra

Az őszi erdő ezerszínű pompájában mutatja meg magát a turisták számára a Mátra nyugati oldalán.

HEOL

Minden kétséget kizáróan itt van az ősz. Túl azon, hogy ez az időszak a vadászok évszaka, a szépséget kedvelő turisták is örömüket lelhetik a színekben gazdagon pompázó erdőkben. Megyénk bővelkedik hegyekben és dombokban, van tehát látnivaló a kirándulók számára is. Ezúttal a Mátra lankáin ajánlunk egy kevésbé ismert turista útvonalat: Mátraszentlászlóról a sárga + jelzésen indulva jutunk el a Vörös-kőre.

Elhaladva a vörös színű sziklák előtt, fölkaptatunk a csúcson található, felújított kilátóhoz. Beláthatjuk innen a Mátra vonulatait Kékestetőtől Ágasvárig, s tiszta időben a Magas-Tátra gerince is megpillantható.
Amennyiben a sárga + jelzésen megyünk tovább nyugat felé, rövidesen keresztezzük a zöld jelzésű utat, majd rátérünk az országos kék turistaútra.

Dél felől megkerüljük a Kiskő-hegyet, amelynek köves hegyoldala ideális pihenőhely. A Rebeka-kertnél elhaladva már fenn is vagyunk a Mátra-bércen. Innentől kezdve Magyarország talán egyik legszebb turistaútján haladhatunk. Az utat északról vadregényes hegyoldal, délről kicsit lankásabb lejtő határolja. Könnyű sétával érkezünk el egy útelágazáshoz, amit egy hatalmas sziklaalakzat őriz. A szirtre fölkapaszkodva kényelmes pihenő- és kilátóhelyet találunk.

A kék jelzésen haladva lejutunk az Ágasvári Turistaházhoz, ahonnan egy sziklás-köves út fölvezet Ágasvárra. Az egykori vár nyomait néhány jelentéktelen falmaradvány őrzi. De nem is ezért érdemes feltétlenül felmenni erre a vulkáni kúpra, hanem a Cserhátra és a Zagyva völgyére nyíló panoráma miatt.

Visszafelé több útvonalat is választhatunk. Visszasétálhatunk a kék jelzésen, amerre jöttünk, de használhatjuk az Ágasvárt Mátraszentlászlóval összekötő erdészeti utat is. Ez kevésbé látványos ugyan, de gyorsabban visszaérhetünk a kiinduló pontunkhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!