Közélet

2013.10.24. 07:52

Ivádon csak az nem dolgozik, aki nem akar

A falu első embere szerint mára gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség a településen.

B. K.

Tizenötezer kilogramm uborkát, több ezer kiló almapaprikát takarítottak be idén Ivádon a Start közmunkaprogram mezőgazdasági részlegében munkát vállalók – tudtuk meg Ivády Gábor polgármestertől. A termést főként a sagótarjáni savanyító üzembe szállították és ott konzerválták, de a helyi lakosok is vásárolhattak belőle kedvezményesen. A faipari üzemben több ezer szerszámnyelet készítettek, így az ország számos településére juttattak a termékből különböző tételeket.

A tervezett helyi savanyító üzemmel kapcsolatos közbeszerzési eljárás is lezárult, így heteken belül megkezdődhet az építkezés. A közel negyven millió forintos ráfordítással készülő létesítmény jövő áprilisig épül meg, így a jövő évi kömunkaprogramban megtermelt zöldségeket már helyben tartósíthatják és értékesíthetik.

A 400 lakosú kis faluban a Start foglalkoztatásban alkalmazott 43 embernek jövő februárig tudnak munkát, illetve képzést biztosítani, novembertől pedig további 11 személy jut biztos jövedelemhez a téli közfoglalkoztatás keretében.

A falu első embere szerint mára gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség a településen, hiszen csak azok nem dolgoznak, akik nem akarnak, vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!