Közélet

2013.10.28. 17:28

Megyénk kincsei láthatóak az egri várban

A különlegességek jövő év április 30-ig mindenképpen megtekinthetőek lesznek a Dobó István Vármúzeumban.

Sz. E.

Nyár közepén egy nagy sikerű leletmentő régészeti vándorkiállításnak adott otthont az egri vár. A Dobó István Vármúzeum ennek folytatásaként nyitotta meg „Múlt-kirakó” címmel a Heves megyei leleteket bemutató, hiánypótló tárlatot, amelyről Berecz Mátyás megbízott múzeumigazgatót kérdeztük.

– Milyen leleteket láthatnak az érdeklődők?

– A vármúzeum saját, az elmúlt húsz-huszonöt évben előkerült régészeti anyagát mutatjuk be a látogatóknak. Szűkebb hazánk nagyon híres neolit kori lelőhelyeiről – ilyen például a Tarna-mente és Hatvan környéke –, így ezeket is megtekinthetik a hozzánk érkezők. A kiállítás a megye területéről előkerült régészeti leletekből az őskőkortól a honfoglaláskoráig nyújt válogatást.

– Miért tartják fontosnak, hogy ilyen jellegű bemutatók is legyenek a várban?

– Eme több évezredet felölelő időszakról igen keveset tanítanak az iskolákban, ezért tárlatvezetéseken, múzeumi órákon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon is megismerhetővé tesszük a magyar államalapítást megelőző korszakok történetét, a tárgyakon keresztül pedig az itt élt népek mindennapjait.

– Meddig várják az érdeklődőket?

– A jövő év április 30-ig mindenképpen megtekinthetőek lesznek ezek a különlegességek. A múltat egyébként rekonstrukciós eszközök, másolatok, valamint a régészek munkájáról és a kísérleti régészet eredményeiről szóló rövidfilmek keltik életre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!