Közélet

2013.10.29. 17:16

Visszaszorítanák a füstölést: komposztálnak

Télre már több mint félezer komposztáló láda lesz Nagyrédén.

HEOL

Az év végére már az ötszázötvenedik komposztálóedényt is ki fogják osztani ingyenesen a rédei családok számára: újabb, immár a második nyertes pályázatból bővülhet tovább a komposztálási program Nagyrédén. Erre a célra a két projektben összesen mintegy 17 és fél millió forint használható fel. 

Egy most elnyert uniós tender segítségével – amelyet egy vállalkozás nyújtott be – 200 darab 600 literes, újrahasznosított anyagból készült komposztálóedényt helyeznek ki decemberben a programban előzetesen regisztrált háztartásokhoz. Ebben az esetben bruttó 8 millió 217 ezer forint az elnyert támogatás.  

Az előző komposztálási pályázatot pedig még az önkormányzat nyerte el 2011-ben. Akkor 250 darab 600 literes komposztálóedényt juttattak el a helyi lakosokhoz, a ládák itt is újrahasznosított anyagból készültek.

Az elnyert támogatás összege két évvel ezelőtt 9 millió 240 ezer forint volt, a projekt segítségével ekkor vásároltak egy nagy teljesítményű aprítógépet, és kiosztották a programhoz csatlakozott háztartások számára a környezettudatosságukat bizonyító Zöld Ház-táblákat. Aprítógép vásárlása és táblák kihelyezése egyébként a mostani második ütemben is szerepel.

Balázs József polgármester, országgyűlési képviselő tudomása szerint Heves megyében egyetlen településen belül jelenleg nincs ilyen nagyságrendű komposztálóprogram. A zöld gondolkodás pályázati forrásokból támogatott erősítésétől a kellemetlen füsttel együtt járó környezetszennyezés visszaszorulását várják a településen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!