Közélet

2013.11.16. 14:24

Félmillió forint a markazi templom felújítására

Először, másodszor, harmadszor - a helyi templom rendbetételére gyűjtöttek a markazi borászok péntek este.

HEOL


Első alkalommal kötötték össze az évente, Márton-napkor esedékes markazi újbor-kóstolót egy jótékonysági borárveréssel, amelynek célja a markazi templom rekonstrukciójának támogatása volt. A másfél órás licit alatt - amelyen csaknem negyven tételnyi borért lehetett ajánlatot tenni - 503 ezer forint gyűlt össze a Markazi Egyházközség számára. A legmagasabb ár, amelyet leütöttek egy bor esetében, 45 ezer forint volt. 

A Szeplőtelen Fogantatás-templom 1910-ben épült, felújítása folyamatosan zajlik. Az elmúlt években közel húszmillió forintot fordítottak már gyűjtésből és pályázatokból a munkálatokra, tudatta Potoczki László polgármester. A település vezetője hozzátette: a markazi önkormányzat is aktívan segíti az egyházközséget, ebben az esztendőben 850 ezer forinttal járulnak hozzá mind a működéshez, mind a felújításhoz.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Balázs József országgyűlési képviselő (jobbról) is licitált az árverésen FOTÓ: BEKÜLDÖTT
[/caption]

S azt, hogy az egyházi ingatlanok állapotának szinten tartása a Mátraalján szerencsére ciklusokon átívelő, világnézettől független folyamat, mutatja, hogy a nemes cél érdekében a gyöngyösi térség előző országgyűlési képviselője, Dr. Magda Sándor és a jelenlegi képviselő, Balázs József egyaránt licitbe szállt - esetenként épp ugyanazért a borért.

A helyi gazdák újborainak kóstolóján és az árverésen csaknem kétszázan fordultak meg az este folyamán a Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!