Közélet

2014.01.28. 19:30

TÖOSZ: szükség volt az adósságok átvállalására

A TÖOSZ régóta szorgalmazza, hogy legyen adósságkonszolidáció a helyhatósági szférában.

HEOL

Az önkormányzatoknak az idén már február 4-ig el kell készíteniük a költségvetésüket. Ehhez még át kell tekinteni az intézmények létszámát, valamint a fejlesztési és működési kiadásokat – mondta dr. Lénártné Benei Anikó, az Önkormányzatok Mátrai Szövetségének elnöke. Az önkormányzatok a normatív alapú finanszírozás helyett immáron javarészt feladatalapú finanszírozással számolhatnak.

Az adósságrendezés kapcsolatban Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára elmondta: mindenképp elkerülhetetlen volt, ugyanis az önkormányzati törvény szerint költségvetést hiánnyal már nem lehet elfogadni. A TÖOSZ régóta szorgalmazza, hogy legyen adósságkonszolidáció a helyhatósági szférában, így üdvözlik, hogy az önkormányzatok nagy részének adósságát átvállalta az állam.

A hivatali rendszer átalakításával összefüggésben elhangzott: tavaly januártól 528 önkormányzati hivatal szűnt meg hazánkban az integráció folyamán. Az átalakulás során szakmai konzultációk, tapasztalatcserék, tudásprogramok szükségesek, s ehhez ad segítséget az országos szövetség.

A pedagógusoknál elindult a bérfejlesztés, azonban a közszférában dolgozó egyéb munkatársak elismertsége – a főtitkár szerint – 2008-tól leállt . A növekvő munkateherrel együtt kell nőni a béreknek az ő esetükben is – vélekedett Zongor Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!