Közélet

2014.02.25. 14:46

Nagyobb szerepet vállalna az állam a Mátrai Erőműben

Nagyobb szerepet játszana a Mátrai Erőmű Zrt. életében az állam. Az MVM tárgyal a tulajdonrész növeléséről.

HEOL

A Mátrai Erőműben tartott sajtótájékoztatón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, a 2011-ben elfogadott energiastratégiában leírták, a következő évtizedekben is számítanak az atomenergiára, a szén alapú villamos energiára és a megújuló energiaforrásokra. Kiemelte, a Mátrai Erőmű a szén és a megújulók terék is nagy szereplő a hazai áramtermelésben.

Az állam szorosabban szeretne együttműködni az erőművel, ezért tárgyalások indultak az Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonrészének növeléséről. Némethné kifejtette, a többi tulajdonossal együtt szeretnék növelni szerepüket, tehát nem kivásárlásról van szó, mint a Főgáz esetében, nem akarják átvenni az erőművet. A lehetőségeknek bő tárháza van, például úgy, hogy az összes tulajdonos tőkét emel a cégben, de akár úgy is, hogy csak a többségi tulajdonos és az állam. Konkrét megállapodás az év második felében várható.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Németh Lászlónét Valaska József kísérte körbe az erőműben. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a fokozott állami jelenlét előnyt jelent, hosszútávú beruházások enélkül nem képzelhetők el.

A Mátrai Erőmű önmagában, az ipari parkban, illetve a beszállítók révén 9400 embernek biztosít munkát, s tavaly a hazai villamosenergiafogyasztás több mint 20 százalékát biztosította. Kifejtette, az erőműnek középtávon retrofitra, a technológia korszerűsítésére van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!