Közélet

2014.03.25. 18:00

Országzászlót állít Eger a Pyrker téren

A trianoni emlékhely kialakításához egyben területrendezés, parkosítás is kapcsolódik.

G. R.

A napokban felszedték az egri Törvényház útról a buszpályaudvar felé vezető gyalogos ösvény töredezett, balesetveszélyes burkolatát, valamint megszüntették a Bazilikához közeli sétányon a szintén rossz, méltatlan állapotú, kőburkolatú pihenőhelyeket. Ezzel elkezdődött a Pyrker tér rendezésének első üteme, hamarosan Országzászló áll majd a tér középpontjában. Erről Sós István alpolgármester beszélt kedden sajtótájékoztatón.

Egerben, az 1930-as években állították fel a régi országzászlót az Eszterházy téren (a Deák Ferenc és a Törvényház utcák találkozásánál). Később az államhatalom lerombolta a trianoni emlékhelyet. 2014-ben Eger városa a Pyrker téren, tehát más helyen, más méretben állítja fel az országzászlót. A trianoni emlékhely kialakításához egyben területrendezés, parkosítás is kapcsolódik.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: eger.hu
[/caption]

Sós István alpolgármester elmondta: Az országzászlót tartó díszes, 6 méter magas oszlopot édesvízi mészkőből faragják, hozzá a Törvényház út felől 4 méter széles út vezet majd: a fejlesztés első ütemében összesen 900 négyzetméteren Erdélyből származó (máramarosi) andezit kőburkolatot fektetnek le. Az önkormányzat az Egri Városszépítő Egyesülettel közösen teszi rendbe a teret, amelyen korábban egy felszabadulási emlékmű állt.

Az alpolgármester, aki egyben a Egri Városszépítő Egyesület elnöke is, tájékoztatójában kiemelte: a zászlórúd oszlopát díszítő elemek Zsolnay kerámiából készülnek. A földmunkákat társadalmi összefogással végzik: a tervek megvalósulását  tíz egri vállalkozás támogatta eddig anyagilag, építőanyaggal, vagy szakmunka felajánlásával.

Két további beruházási elemmel kapcsolatban várják a lakosság és a helyi gazdasági szereplők felajánlásait. Egyrészt a leendő országzászlót tartó, 12 méteres acélcső beszerzésének költségeihez, illetve az emlékhelyre kerülő négy kandeláber beszerzéséhez lehet még hozzájárulni. A Pyrker téri fejlesztés első ütemére a városi költségvetésben 36 millió forint áll rendelkezésre. Az Országzászlót július 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján szeretnék felavatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!