Közélet

2014.07.08. 11:34

Évek múlva lehet egységes vízdíj

Több évbe kerülhet Magyarországon az egységes vízdíj bevezetése, de előbb a szolgáltatás színvonalát kell egy szintre hozni.

Tóth Balázs

Egységes lehet Magyarországon a vízdíj, igaz, nem jövőre, hanem csak néhány év múlva. Erre a 2011-ben elfogadott víziközmű törvény biztosít lehetőséget. Egy köbméter ivóvíz ára közt ma országosan tízszeres a különbség, ezt szeretnék megszüntetni. A vízdíj függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a műszaki feltételektől is.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A integráció során igyekeztek egységes színvonalra hozni a víziközművek állapotát. A vízdíjban meg kell jelennie a fejlesztésre költött pénzeknek is. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– Szövetségünknek még nincs egységes álláspontja a kérdésben, hiszen egyelőre csak sajtóhírek vannak, a jogszabályt, amely erről szólna, még nem ismerjük. Ha lesz, akkor alakítunk ki álláspontot. Önmagában az, hogy lesz, vagy nem lesz egységes vízdíj, nem számít, annál inkább az, hogy a díj fedezze a költségeket és a fejlesztési igényeket. Utóbbiakhoz természetesen szükség van egyéb rendelkezésre álló forrásokra is, hiszen egyébként túlzott terhet raknánk a fogyasztókra – mondta el Winkler Tamás, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban komoly pénzeket szánnak ilyen célokra.

Elmondta, az elmúlt évek integrációs folyamata hasznos volt, hiszen látható volt, hogy olyan szolgáltatási tevékenységet vettek át a nagyobb szereplők, ahol komoly hiányosságok voltak, a színvonal nem érte el az új cégét. Az integrációnak köszönhetően viszont ezeken a helyeken emelkedett a színvonal. Évek óta elmaradnak a fejlesztések a kívánt ütemtől, a korszerűsítéseket fel kellene gyorsítani. A hálózati veszteség ugyanis komoly problémákat okoz, becslés szerint az elöregedett rendszerekben átlagosan 30 százalékos lehet a veszteség, amely nagy tartalékot jelentene.

Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vízdíjat 2015. január elsejétől határozza meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Egyelőre valószínűleg szolgáltatónként dönt majd a díjakról, s több év alatt juthatnak el az országosan egységes díjszabásig. Az integrációról elmondta, vannak olyan önkormányzati cégek, amelyek nyitottak a hozzájuk való csatlakozásra, de ezeknek a társaságoknak a kérői között más nagy szolgáltatók is megtalálhatók. Amiatt nem aggódik, hogy a Heves Megyei Vízmű Zrt. elveszítené önállóságát, hiszen elég nagyok, sok fogyasztót szolgálnak ki, összefüggő területen.

Szolgáltatón belül is négyszeres a díjkülönbség

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. működési területe közel hatszorosára, az 55 ezer közvetlenül ellátott lakosok száma 426 ezerre emelkedett, az ellátott települések száma pedig 23-ról 205-re nőtt. A vízdíjak között néhol négyszeres, a csatornadíjak közt kilencszeres a különbség. A bővülés szinte minden területen új feladatok elé állította a vállalatot. A fejlesztéshez és a működtetéshez, a közműadó megfizetéséhez is forrásbevonásra volt szükség. Igyekeznek egybefüggő területet kialakítani, képzett munkatársakat megbízni, s koordinálni a 71, folyamatban lévő vízminőség-javító és szennyvizes fejlesztést.

Ritter Géza, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, a társaság évek óta növeli szolgáltatási területét, működési körébe integrálva korábbi szolgáltatók ellátási rendszereit. Nagyon különböző adottságú területeken kezdték meg a szolgáltatást, minden integráció más és más módszert igényelt.

– Az átvett területek műszaki színvonala általában messze elmaradt az állami szolgáltatók folyamatosan fejlesztett víziközmű rendszereitől. Ez a technológiák magasabb fajlagos költségekkel történő üzemeltetését eredményezi. A színvonal emeléséhez és a költséghatékonyabb működtetéshez jelentős mértékű műszaki fejlesztésre lesz szükség.

Munkavállalóink száma is jelentősen növekedett, s többletfeladatokat jelent a fogyasztói információk egységes informatikai rendszerbe történő migrálása. Tovább folytatjuk az ellátási terület növelését, több helyen látunk még lehetőséget arra, hogy a regionális rendszerek előnyeit kihasználjuk – mondta el a vezérigazgató, hozzátéve, hogy az egységes szolgáltatáshoz a technológiákat kell fejleszteni, de a működési rendszereket és a vállalati kultúrát is egy szintre kell hozni.

Várhatóan alacsonyabbak lesznek majd a vízdíjak

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. álláspontja szerint az egységes vízdíjak mértékéről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal dönt majd, s nem a szolgáltatók. Mivel ez egy hosszú folyamat, ami már az integrációval megkezdődött, számos tényező figyelembe vétele szükséges a leendő díjak meghatározásánál, így egyelőre abból indulhatnak ki, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy az árak nem felfelé mennek Magyarországon a közműszektorban. A tendencia figyelembe vételével tehát valószínűleg nem a magasabb díjak, hanem az alacsonyabbak felé fog tendálni az egységes vízár.

Az egységes díjrendszerről elmondta, a társadalom széles rétegeinek elvárását elégítheti ki. Az egységes díjat szerintük az integráció lezárását, és az integrált területeken a költségoptimalizálás befejezését követően állapíthatják meg. A folyamatban lévő integrációk során a díjkiegyenlítési mechanizmusok már valószínűsíthetően megindulnak. A szolgáltatási díjak jelenlegi különbözőségét elsősorban a szétaprózódott szolgáltatói struktúra okozza, de természetesen jelentős mértékben hatott a korábbi ármegállapító hatóságok eltérő szemlélete is, és a működtetési lehetőségek különbözősége is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!