Közélet

2014.07.25. 09:56

Heti egy gombóc fagyi a „megrögzöttek” adagja

A Generali nemrég elkészített kutatásában arról kérdezte a hazai lakosságot, hogy vajon mennyire számítunk fagyi függőnek, és kit zavar valójában, ha a „pisztácia kifogyott”.

HEOL

Hosszú sorok kígyóztak a budapesti Zila Kávéház, illetve Krisztina Cukrászda pultjai elõtt, ahol egész nap ingyen mérték a fagylaltot. A hagyományos ízek között megtalálható volt a biocéklás, sóskás, lecsófagyi is

Fotó: Darnay Katalin

A fagyi népszerűségének köszönhetően a fagylaltozók melegebb nyári napokon szinte megállás nélkül üzemelnek. A nagy megterhelés miatt azonban például meghibásodhatnak a hűtők, ami lehetetlenné teszi a folyamatos kiszolgálást.

A Generali kutatása szerint a lakosság ötöde fogyaszt minden héten legalább egyszer fagylaltot, közülük is a hölgyek bizonyulnak édesszájúbbnak, a kedvenceink pedig sorrendben: a csoki, a citrom és a sztracsatella.

A kutatásban megkérdezettek 22%-a minősíthető „megrögzött” fagyizónak, heti legalább egy gombóccal. 38% a havi rendszerességgel és 36% a csupán évi pár alkalommal fagyizók aránya. Mindösszesen a megkérdezettek 4%-a mondta azt, hogy soha nem fogyaszt ebből az édességből. A kutatásból az is kiderült, hogy hölgyek a férfiakhoz képest sokkal édesszájúabbak: a heti rendszerességgel fagyizók között 58-42% nők és a férfiak megoszlása, de a kistelepüléseken élők között is magasabb a hűsítő édesség kedvelőinek aránya.
 
A felmérésből kiderült egyebek mellett az is, hogy melyik ízek számítanak a legkedveltebbnek itthon. A legnépszerűbb a csoki (22%), de a citrom (15%) és a sztracsatella (13%) is felkerült még a dobogóra. Meglepő módon a gyümölcsös nyári ízek közül a málna és az eper is csak 5-5%-ot kapott. Még egy érdekes adalék a kutatási eredményekből: a heti rendszerességgel fagyizóknak csupán 30%-a, míg a fagylaltot csak évente pár alkalommal fogyasztó társaik 38%-a mondta azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok az életükben. Kérdéses persze, hogy a fagyizás boldogít, vagy az optimistábbak eleve több édességet engednek meg maguknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!