Közélet

2014.09.25. 08:56

Egri közgyűlés - 2014. szeptember

A ciklus utolsó közgyűlésére gyűtek össze az egri önkormányzat képviselők a városháza dísztermében. A tervek szerint könnyűzenei alap létrehozásáról is döntenek.

HEOL

13.40
Szünet következik, a közvetítést befejeztük.


13.24
Mirkóczki Ádám képviselői irodaként használná a továbbiakban a Jobbik jelenlegi városi irodáját. Ezt a közgyűlés támogatja. 

13.18

Egri Ifjúsági Zenei Program létrehozása a következő napirend. A kezdeményezést Rázsi Botond helyi Cseh Tamás Programként írja le. Habis László elmondja: évi 4 milliót különítenének el, a helyi zenekarokat segítenék, pályázat útján. Emellett 12 milliót fordítanának eszközbeszerzésre.
Gál Judit szerint igen időszerű a dolgo, őt több fiatal csapat is megkereste próbaterem-ügyben. Csarnó Ákosnak is tetszik a program, javasolja, hogy vonják be az ifjúsági kerekasztalt, az iskolákat, illetve a rendezvényterek gazdáit és a hangosítókat, mert ők tudják igazán, mi mennyibe kerül, mire lehet fordítani az elnyerhető összeget.
Habis László egyetért Csarnóval.
Császár azt mondja, annyit bántották már a jobikkosokat, ideje lenne megengedni, hogy ők is elhúzhassák valaki nótáját, mondjuk a Mátészalka gyászban van-t.

13.02
Eger önkormányzata alapította egykor az Eger Sportrepüléséért Alapítványt. A korábbi kuratórium egy az egyben lemondott, az újra javaslat született, erről dönt most a testület. Bognár Ignác kérdi: miért nem tárgyalta egyetlen bizottság sem az ügyet.
Habis László válaszol: olyan személyi javaslatról van szó, amiről azt gondolták, nem  indokolt bizottság elé vinni.
(Martonné Adler Ildikó: az Emberi Erőforrás Bizottság tárgyalta.
Bognár Ignác: Én nem.
Közben Tóth István kölcsönadja szemüvegét párttársának. Szokatlan. Mindenkinek. Császár Zoltán is felajánlja az ő szemüvegét)
Most viszont szavaznak: 17 igen, egyhangú 

12.52
Felpörögtek az események: a Harlekin Bábszínház a Garzonház két lakásába jelölhet ki bérlőt, míg a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet a Dobó utca 10 szám alatti 21 négyzetméteres helyiséget kapja meg fél évre (havi 10 ezer forintért)
Bognár Ignác ez utóbbi kapcsán újra elmondja, amit nem is olyan régen: az önkormányzat szerinte nem tud mit kezdeni a belvárosi ingatlanjaival. Habis László szerint azonban a civilszervezetek segítése a cél. A Dobó Katica Nyugdíjas Szövetség a Civil Házban működik, de nincs önálló irodájuk, az iratokat otthon tartják, e lehetőséget elfogadhatónak tartják, "igénylik a segítséget, amit a város adni tud".

12.36
Egerben rendezik meg jövő júniusban a diákolimpiát. A verseny rendezésének alapvető és szükséges költségeit a Magyar Diáksport Szövetség fedezi, a város 2 millió forintot ad a célra.

12.24
Tizennegyedik napirend: a Városfejlesztési Kft. Tóth István ennek kapcsán kérdi: a Városgondozás végzi-e a parképítést a Dobó téren. Szerinte sok a szlovák rendszámú autó a kivitelezőknél, holott egrieknek lehetne munkát/lehetőséget adni a rehabilitációval.
Habis László: alapvetően tévedésen alapul a kérdés. A belvárosrehabilitációnak van 25 projekteleme, amelyek zömét egriek végzik, ahogy a soft projekteket. - Voltak a kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzések, s rengeteg munkánk volt abban, hogy minél több esetben meghívásos pályázatot hirdessünk. Ezek közül valamennyit egri vagy Eger környéki cég nyerte el. Két nyílt eljárás volt, ebben nincs ráhatásunk arra, hogy egri cég nyerjen. Ahogy arra sincs lehetőség, hogy meghatározzuk, a füvet ki telepítse. Az említett autók Losoncról és Rozsnyóról jöttek, szerintem nem olyan nagy baj, ha 10 felvidéki magyar család abból élt, hogy Egerben dolgozott.
Tóth István szerint a polgármesternek el kellen fogadni, ha az ellenzék nem ért egyet a városvezetéssel.
A polgármester reagál: nem az háborítja fel, ha kötözködik az ellenzék, mert annak az a dolga, de azon "berág", ha valótlanságot állítanak.

12.21
Az EVAT beszámolója kapcsán Sós István azt emeli ki, a cég 1 milliós pozitív mérleggel zárta az első félévet, a társaság kintlévőségei csökkentek. Nincs kérdés, nincs vita: 16 igen, két tartozkodás.

12.14
Az Agria Humán gazdálkodása kapcsán Bognár Ignác elmondja: itt is a kormány okozza veszteséget. Habis László erre reagálva kiemeli, a kormány félmilliárd forinttal támogtaja a céget. Tóth István szerint a probléma az, hogy nem veszik fel azokat, akiknek nincs komplex felülvizsgálati papírja. Szerinte őket fel kellene venni, de nem lehet, mert nem jár utánuk támogatás. Kiemeli: a céget a támogatás tartja el.
Habis László reagál: az önkormányzat mintegy 340 embernek ad közcélú munkát. - Ha már politizálunk az Agria Humán üzleti terve kapcsán, akkor érdemes elmondani, hogy Egerben lénygesen kedvezőbbek az foglakoztatottsági adatok, mint a térségben, s többen dolgoznak, mint négy éve, de ezt nem az Agria Humán Kft. kapcsán kellene megbeszélnünk - emeli ki a polgármester.
Császár Zoltán a fejét rázza, majd szót kér. Megköszöni a cégnek, hogy beteg embereknek ad munkát.

11.59
A Városgondozás üzleti tervének beszámolója kapcsán Császár Zoltán úgy fogalmaz: a társaság vezetése mindent megtesz az eredményekért a nehézségek idején is. Bognár Ignác úgy látja, a cég veszteségét a kormány okozta a rezsicsökkentéssel és az útdíjjal.
Habis László szerint voltak korábbi kormányok, amelyek "nem szerencsésen alakították a hulladékgazdálkodás szabályozását". - Meg vagyok győződve arról, hogy ez a cég eredményesen tud gazdálkodni a jövőben.  

11.53
Ugyancsak üzleti terv, ezúttal a turisztikai kft. Nincs kérdés, nincs vita, csak egyhangú igen. Jön az Agria Film. Dr. Csarnó Ákos kérdez: rontotta-e a cég működését a Kertmozi. Sós István szerint egymilliós a társaság pozitív eredménye, az Agria Mozi is növelte a bevételét.

11.47
Máris itt a 8. napirend: azt Egri TISZK üzleti tervének első féléves teljesülése. Sós István kiemeli: rendkívüli jelentősége van a kft-nek az egri szakképzés szempontjából.
Bognár Ignác azt nem érti, hogyan lehet, hogy az első félév mindig mindenhol veszteséges, aztán meg helyreáll a költségvetés. Takács Zoltán ügyvezető válaszol: a képzéseknek ekkor jelentkezik a költsége, míg a bevétel júliusban érkezik, ezért azt nem írhatják az első félévbe, csak a harmadik negyedévhez. A választ a képviselő elfogadta, ahogy a közgyűlés az előterjesztést.

11.37
Állami tulajdonú ingatlanokat venne térítésmentesen használatba az önkormányzat. Egy Vörösmarty úti területet (amely szomszédos a Bem tábornok utcai sport placcal), egy vasútállomás melletti területet, illetve a Kőlyuki pincesor előtti terület egy részét.
Bognár Ignác örömmel veszi, ha állami tulajdonból önkormányzati vagyon lesz. Az anyagba azonban, úgy látja, bele van csempészve, egy magántulajdon megvásárlása. (Az indoklás szerint az intermodális csomóponthoz szükséges) Azt javasolja ezt a részt vegyék ki.
Habis László felolvassa a határozati javaslat ezen pontját: "a közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy a... magántulajdonú ingatlanok tulajdonosaival kezdjen egyeztető tárgyalásokat  tulajdonszerzés lehetőségeiről." Habis László szerint ettől finomabb megfogalmazás nincs is.
Bognár Ignác visszavonja a javaslatát.
A napirendet egyhangúlag fogadta el a testület.

11.31
Dr. Csarnó Ákos elmondja: a dokumentum nemcsak közelekdésfejelsztési koncepció, hanem komplex kérdések-válaszok találhatók benne.
A napirendet egyhangúlag fogadta el a testület.

11.29
Tóth István kér szót, elmondja: dr. Nagy Imre korábbi polgármester is többször megígérte a gyorsforgalmi utat, majd Habis László is többször, de még mindig nem épült meg. Szerinte fel kelle pörgetni az ügyeket, mert néhány év múlva lehetetlen lesz közlekedni a városban.

11.27
Csarnó doktor szerint ez egy pártokon átívelő koncepció. Ő maga szereti a sci-fi és fantasy irodalmat, szeretné, ha ez a dokumentum nem ebbe a kategóriába tartozna.

11.20
A fenntartható városfejlesztési dokumentum kapcsán Tóth István kérdi, van-e esély az Egert az M3-assal összekötő gyorsforgalmi út megépítésére.
Habis László elmondja: kevesebb mint 3 kilométeres szakasz épült meg, mindennapos a harc a folytatásért. Hozzátette: a miniszterlenök személyes ígéretet tett a 2x2 sávos gyorsforgalmi út megépülésére. - Én bízom a miniszterelnökben - mondja Habis László.

11.06
13 igen, 4 tartózkodással fogadták el a napirendet.

11.03
Dr. Kovács Luca elmondja: nem azt állította, hogy nincs eltérő közterület-használat, hanem, hogy vannak bizonyos feltételek, amit meg kell vizsgálni, hogy ezt érvényesítsék. Ránézésre nem lehet megmondani, hogy valójában hol húzódnak a határok, ki mikortól, mekkora területet használ.
- Nem tudom, Csarnó tanácsnok úr mire alapozza, hogy több mint 10 éve fennál ez az állapot, ha van erre bizonyítéka, akkor legyen szíves rendelkezésünkre bocsátani. a kerítés egyébiránt nem építésiengedély-köteles.


11.01
Orosz Lászlóné kér szót. Elmodja: e kérdéses ingatlanban nincs tulajdonrésze, igaz, van ott olyan területe, amit a lekerítés miatt nem tud megközelíteni. Ritka alkalom, de egyetért egy szocialista képviselővel.

10.58
Nagy István megdöbbent a hozzászólásokon, mert úgy véli, olyan állapotok rendezéséről beszélnek, ami igazából senkinek nem okozott érdeksérelmet. A túlépítkezést, miután tapasztalták, a túlépítkező is elismerte.
- Nem tudom, mi az oka, hogy ha van egy ilyen történet, akkor a vállalkozón ütni kell még egyet. Ha előfrodulnak ilyen esetek a városban, akkor annak az lehet a megoldása, hogy az önkormányzat toleránsan, de határozottan fellép az ügyben.

10.54
A téma kapcsán parázs vita bontakozik ki. Tóth István nem ért egyet dr. Kovács Luca azon kijelentésével, hogy nem valósult meg eltérő közetület-használat, hiszen, mint mondja, beépítettek a városi területet. A jobbikos városatya nem érti, hogy ha legalább fél éve tudnak az esetről, miért nem tett senki semmit.
Dr. Csarnó Ákos elmondja: rendezetlenek a tulajdonviszonyok, különösen a Szépasszony-völgyben. Kiemeli: nem tudni, kinek értékesítenék a területet, de ha elkezdenék kapirgálni ezeket az ügyeket, az jelentős, több százmilliós érdeksérelmekkel járna. - Kérdés, van-e töke - már elnézést a kifejezésért -  a közgyűlésnek ahhoz, hogy felszámolja az urambátyám tulajdonszerzéseket - emeli ki.
Bognár Ignác szerint az elmúlt négy évben a testület apasztotta a törzsvagyont.
Habis László válaszol: a forgalomképes törzsvagyon nőtt az elmúlt négy évben.

10.31
A Tulipán Kemping telekhatárának rendezéséről szóló napirend kapcsán Ficzere György elmondja: mintegy 480 négyzetméternyi lekerítés történt, valószínűleg jó néhány éve.
- A szakirodák és bizottságok is vizsgálták a helyzetet, több megoldás is szóba került, ezek között szerepelt, hogy kőkerítést visszabontják, s az elfoglalt területet értékesítik.

10.25
Császár Zoltán kiemeli: a kamerák nem azt a célt szolgálják, hogy ha valaki tilosban áll, akkor odaküldik a közterület-felügyelőket.
Egyhangú igen a rendelettervezetre.


10.20
A közterületen elhelyezett képfelvevők (magyarul térfigyelő-kamerák) a következő napirend témája. Habis László elárulja: hétről hétre bővül a rendszer.
Prototípus jelleggel beszereztek mobil kamerákat, amelyek, ha mozgást észlelnek, felvételt készítsenek. A rendelettervezet azt célozza, hogy külterületeken helyezzék el ezen berendezéseket.
Orosz Lászlóné kérdi: belterületen is elhelyezhetik-e ezeket a kamerákat.
Habis László válasza: Egerben 2000-ben telepítettek térfigyelő kamerákat, amelyek időközben elavultak, elromlottak. 2009-ben, majd 2013 elején vettek újakat. Idén az év végére 29 kamera múködik majd, egy későbbi előterjesztésben lesz lehetőség arra, a külterületi tapasztalatok alapján, hogy konkrét helyszíneket jelöljenek meg a mobil kameráknak.

10.16
Második napirend: a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer. Habis László elmondja: a 2015/16-os tanévtől "felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben" tanulók is pályázhatnak.
Egyhangú igen.

10.13
Habis László elmondja: ez a rendelet több ezer lakástulajdonos gondját oldja meg.
A rendelettervezetet egyhangúlag fogadta el a testület.

10.10
Malik István kiemeli: a Vízmű nem öncélúan dolgozta ki a megoldási javaslatot, közösen döntöttek a társasházak képviselőivel. - Nem szeretnénk kötlséggel terhelni a társasházakat, érdemes felkeresni műszaki kollégáinkat, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat. E beavatkozások megérik az árukat - emeli ki.

10.09
Lombeczki Gábort már többen is megkeresték e témával kapcsolatban, ő maga is többször felsólalt az ügyben. A mostani rendelettervezetet mérföldkőnek nevezi.

10.06
"Számtalan sebet viselünk, amit az évek során ejtettünk egymáson" - kezdi felszólalását Császár Zoltán, s emlékeztet: mennyit birkóztak a körzetben a vezetékek kiépítése kapcsán. Azt kéri: a társaság tegyen meg mindent, hogy a város minden lakója élhessen a kedvezményekkel. 

9.54
Martonné Adler Ildikó emlékeztet: már felhívta a figyelmet a Cifrakapu úti problémára, ahol a gyakran eltört a vezeték, s a javítást és az elfolyt vizet is a lakók fiztették. Azóta történt előrelépés az ügyben, de kérdi, hol tart most az ügy.
Habis László válaszol: valóban folytattak tárgyalásokat az ügyben. A jó hír az, hogy a vízmű kidolgozta a megoldást.
Malik István műszaki vezérigazgató helyettes elárulja: munkatársai megtették a javaslatot a társasházak képviselőinek, ha megegyeznek elindulhat a munka.
Tóth István szerint ez a támogatás keveseknek nyújt gyógyírt a problémára. Úgy véli, a vízműnek kellene rugalmasabban kezelni az ügyet, hiszen minden lakásban van vízóra, annak alapján lehetne számlázni, s nem kellene új mérőket kiépíteni.

9.49
Rendelettervezetek következnek, elsőként a társasházak magánerős felújításához nyerhető pénzügyi támogatásról szólót. Habis László elmondja: egy közismert problémacsomag kezelésére készüt a javaslat, azaz Egerben vannak olyan társasházak, ahol sokan laknak, de csak egyetlen hitelesített vízóra található, s ha valaki nem fizet, az az egész háznak jelent gondot. A javaslat arra irányul, hogy lehetőség szerint több hiteles mérőt szereljenek fel egy közös helyiségbe, s ehhez támogatást nyújtsanak, pályázat alapján. 

9.46
Napirend előtt Habis László elmondja: a hét végén Eger ad otthont a Kárpát-medencei magyar és történelemtanárok kétnapos tanácskozásának, de egy arab-magyar fórumot is tartanak a városban, s felavatják az új Gárdonyi szobrot.
Kiemeli: Eger egyik fő helyszíne lesz a Magyarország, szeretlek! programsorozatnak, ami a színes, tartalmas programnak is köszönhető. Javasolja: minél többen vegyenek részt a programokon.

9.37
Császár Zoltánnak a rendőrkapitány megköszöni az együttműködést. Bognár Ignác felvetésére megerősíti: a rendőr nem maga találja ki a bírság összegét.
A polgármester hozzászólásával kapcsolatban Bognár József elmondja, a közbiztonsággal kapcsolatos beszámolójánál is a hiteles adatokat közölte. Kiegészíti azt, amit Habis László ismertetett.
- Egerben 2013-ban (2012-höz képest) több mint 30 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma.
- A megyei jogú városok átlagánál a kiemelten kezelt bűncselekmények tavaly 33,1 százalékkal csökkentek
- Megállíptíható, hogy Egernek a megyei jogú városok vonatkozásában nincs oka szégyenkezni, igaz, nem bízhatjuk el magunkat - teszi hozzá.

(Közben megérkezett Nagy István)


9.33
Bognár József válaszol. Elmondja: a Hajdú-hegyen megerősítették a rendőri jelenlétet, ahogy ezt ígérték. A cél, a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése. - Egyet meg kell érteni a lakosságnak: ha a kollégák szabálysértést észlelnek, nem mehetnek el mellette, mert azzal törvényt sértenének. Nem a büntetés a célunk, hanem az, hogy jogkövető magatartásra neveljük az állampolgárokat. Vannak azonban olyan szabálysértési szankciók, amelyek esetében a kollégának nincs módja a mérlegelésre.
A kapitányságvezető elmondja: többször találkozott már panasszal, azaz ha valaki nem ért egyet a határozatban foglaltakkal, akkor jogorvoslati lehetősége van.

9.31
Habis László is szól. Elmondja: megjelentek olyan hírek, miszerint a hevesi megyeszékhely az ország bűnügyileg harmadik legfertőzöttebb települése. A polgármester a belügyminisztériumhoz fordult, levélben azt a választ kapta: 40,2 százalékkal kevesebb Egerben a regisztrált bűncselekmények száma, mint a megyei jogú városok átlagában (a rablások száma az átlag felett)

9.29
Bognár Ignác reagál Orosz Lászlóné szavaira. Egy ismerősét 100 eze forintra büntették meg, amikor bérelt autóval vitte amputált lábú édesanyját, s nem volt nála a mozgássérült-igazolvány. Bognár szerint ez túl megy minden határon.

9.26
Császár Zoltán is szól. Elmondja: az elmúlt években gyakran találkozott rendőrökkel, s mindig meg volt elégedve a nyomozó hatóság munkájának színvonalával. (A felszólalás tövább tart egy percnél, csengetnek. Császár int, hogy jól van, de mondja tovább. Habis meg neki int, hogy mondja csak tovább)

9.22
Egy képviselő hiányzik: Nagy István.
A városi rendőrkapitánytól többen is kérdeznek. Orosz Lászlóné kapott egy levelet, amit felolvas. A sorok írója szól a Hajdú-hegyi közbiztonsági lakossági fórumról, s hogy azt követően nőtt a rendőri jelenlét a városrészben. Ugyanakkor nem úgy, ahogy várták: sokakat büntettek meg, mert forgalommal szemben parkoltak a saját házuk előtt. A levél írója "barátságtalannak" tartja az eljárást. 

9.20
Úgy tűnik, most már tényleg itt a start. A termben egyébként igen kellemes a hangulat, a legtöbben mosolyognak.
Habis László köszönti a megjelenteket.

8.59
Érkeznek a képviselők, hamarosan kezdődik a ciklus utolsó közgyűlése.


Negyven napirend vár a képviselőkre, közte a térfigyelő-kamerarendszer bővítése, de ifjúsági zenei alap létrehozása is szerepel a tervben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!