Közélet

2014.09.04. 19:31

Három év alatt 176 milliót költöttek a közmunkaprogramra

Évente átlagosan harminc fő foglalkoztatását segítették elő azok a támogatások, amelyekkel a nagyrédei közmunkaprogram beindult és országos hírűvé vált.

HEOL

Szépült a falu, energiahatékonyabbak lettek a középületek, nőtt a helyi foglalkoztatás és gyarapodtak a közösségi értékek. 2011-től 2014-ig 176 millió forintnyi össztámogatás érkezett kétharmad részben munkabér, egyharmad részben különböző eszközök és beruházások formájában a nagyrédei modell működtetéséhez – foglalta össze az eredményeket Mészáros Tibor közmunka-koordinátor.

2012-ben és 2013-ban a belvízelvezető rendszer karbantartására összesen 5,2 millió forint érkezett. A biomassza-kazánok vásárlására és működtetésére 37 millió forintnyi támogatás jutott, közutak és mezőgazdasági utak karbantartására öt-ötmillió forintot lehetett fordítani. Három esztendő alatt a mezőgazdasági termelés kapcsán mintegy 97 millió forinthoz jutott a település, míg a kreatív program tízmillió forintot hozott.

Ahogy mindenhol, 2011-ben mi is az árkok és az útszélek takarításával indultunk neki a közmunkaprogramnak, amely aztán idővel kibővült a helyi agrárhagyományok életben tartását, esetenként újraélesztését és az új, innovatív programelemeket is tartalmazó tevékenységekkel is. Ettől számít ma országos hírűen egyedinek a nagyrédei modell – folytatta Mészáros Tibor.

A mezőgazdasági tevékenység közel 40 hektárnyi állami és 2 és fél hektárnyi önkormányzati termőterületen valósul meg. Az állattartás terén alpesi és parlagi kecskéket, mangalicákat, libákat, tyúkokat, méheket tartanak a programban. Anövénytermesztés palettája még ennél is színesebb mára: búza, szőlő, gomba, burgonya, paradicsom, uborka, zöldbab, tök, paprika, borsó, földieper, saláta, hagymafélék, káposzta és a térségre jellemző őshonos konyhakerti növények alkotják a választékot. A helyi termékek között méz, papír-brikett, aszalt gyümölcsök, szőttesek és a többszörösen díjnyertes közbor szerepelnek a mérlegen.

A megszerzett és a település érdekében használható eszközök sorát fóliasátrak, traktorok, biomassza-kazánok, aprítógépek, konyhai eszközök, fűrészek és fűnyírók gyarapítják.

- Évről évre egyre kreatívabb programokat próbáltunk kitalálni és megvalósítani, tulajdonképpen folyamatosan tágítottuk a saját lehetőségeinket, amire a belügyi tárcánál is gyorsan felfigyeltek. A látványos eredményeket szakértők elemezték, tanulmánykötet és tanulmányutak formájában, s a jól végzett munkát a Belügyminisztérium plusz 17 millió forint jutalomtámogatással és minisztériumi oklevéllel köszönte meg – tette hozzá Balázs József polgármester.

A sikeres közmunka programra épül a nagyrédei önkormányzat gesztorságával létrehozott Innova Térségfejlesztő Szociális Szövetkezet, egy helyi társadalmi vállalkozás, amely tartós munkát kínál 13 hátrányos helyzetű helyi és térségi munkavállalónak. E rendhagyó vállalkozás tevékenysége támogatására 45 millió forint támogatást használhat fel a jövő év közepéig, amellyel a helyi gazdaság fejlesztése és erősítése valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!