Közélet

2014.11.20. 08:56

Egri közgyűlés - 2014. november

Ülésezett az egri közgyűlés, a témák között szerepelt a költségvetés és a Kis Zsinagóga is.

HEOL

12.49
A napirendek végére értünk, a közvetítést befejeztük.

12.36
Mirkóczki Zita interpellál; ifjúsági és kulturális koncepció a téma, illetve, hogy Eger miként akarja itt tartani a fiatalokat. A képviselőnő emlékeztet: a koncepcióban szerepel, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a helyi alkotókra, közösségekre, s lehetőséget biztosít számukra a működésre, bemutatkozásra.
Szól arról is: bezárt az Egal Club, meghiúsult a Dohánygyár projekt. Utóbbit szorgalmazó AgriArt Egyesület nyár óta hiába keres ingatlant egy januárban induló projektjéhez. Arra kíváncsi, a város, milyen eredményesebb együttműködésre törekszik a jövőben.

Habis László válaszol: nem a város zárta be az Egal Clubot, hanem az üzemeltető adta vissza az ingatlant. - Az a szomorú valóság, hogy az épület jelenlegi formájában biztonságosan, rendezvények megtartására nem alkalmas. Ami a Dohánygyárat illeti, annak vezetője írta le, miután megkeresték az Agria Parkot: "az annyi nem annyi volt, mint amit mi tudni véltünk az elejétől fogva". Ugyanígy azt gondolom, a Part Egyesület is sajátos helyzetet tükröz: ők voltak az egyik fő haszonélvezői a HERMAN-projektnek, s mihelyst véget ért, visszaadták az épületet. A szervezet egyébként minden évben részesült városi támogatásban.
A polgármester szól arról is: megnyílt, sikerrel működik az IFI Pont. Hozzáteszi, ugyancsak lényeges, hogy a közgyűlés döntött az ifjúsági zenei program beindításáról.
- Mind a Forrásban, mind a Bartakovicsban, s immár a Vitkovics-házban is folyamatosan biztosítunk lehetőséget fiatal alkotóknak, művészeti csoportoknak, együtteseknek.
A nyertes Norvég-pályázattal kapcsolatban elmondta: maga is járt az egyesülettel több ingatlnaban, s ezidáig nem találtak olyat, ami zenei programra is alkalmas lenne a jelenlegi szigorú biztonsági előírásoknak megfelelve.
- Az az összeg, amit az egyesület épületfelújításra nyert el, nem fedezi az eddig felkeresett egyik ingatlan rekonstrukcióját sem.

Mirkóczki Zita a választ nem fogadja el, ezért a közgyűlés szavaz erről. A többség (11 igen) elfogadta a választ.

12.26
Az idei évi testvárvárosi és nemzetközi eseményekről tart tájékoztatót Rázsi Botond. Nem részletesen, az anyag maga ugyanis öt oldal. Külön szól azonban a Magyar-Lengyel Barátság Hetéről, aminek Eger adott otthont, s a török és arab kapcsolatok erősödéséről.

12.08
Tájákoztatók következnek: elsőként a polgármesteri és intézményvezetői saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításáról. Habis László kiemeli a Bervai Közösségi Ház létrehozását, illetve a nyári gyermekétkeztetés biztosítását. Szól arról is, a Kossuth utcai Zsinagóga épületének felújításához is átcsoportosításra volt szükség, mert az álmennyezet lebontása után festményekre leltek.

11.58
Császár Zoltán nem ismerte az ottani ifjúsági tevékenységet, de szerinte meg kellene őrizni a műemlék-jelleget, s többre érdemes, mint hogy óvoda legyen.
- Ha a Jobbik annyira aggódik, akkor vegyük helyi védelem alá, adjuk oda nekik, aztán had'' rendezzenek ott illegális találkozókat... de szerintem inkább legyen műemlék továbbra is.
Habis László emlékeztet: hosszú évekig dolgoztak azért, hogy a Hibay ovi épülete városi tulajdonba kerüljön. Hozzáteszi, nem kell helyi védelem alá vennni, hiszen műemlék, éppen ez tette nehézzé az építést.
- Azt, hogy higyan lehet hasznosítani, azt a második lépcső után érdemes átgondolni, jelenleg az első szakasz után sem lesz fűtés az épületben - húzza alá a polgármester.
Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a testület.

11.48
Tizenkettedik napirend: Kis Zsinagóga használati joga. Habis László emlékeztet a korábbi, 2012-es  közgyűlési döntésre, a város a Part Egyesületnek adta át az épületet. A szervezet vezetője októberben jelezte, visszaadják az ingatlant. A szerződést november 30-ával szüntetik meg, közös megegyezéssel.
Mirkóczki Zita kér szót: "van-e valami terv a Kis Zsinagógával kapcsolatban?"
Habis László válaszol: a HERMAN-projekt keretében csak kis összegű felújítás, eszközbeszerzés finanszírozható. Ezidáig csak elektromos áram volt biztosítva, most a víziközművet is bekötik, illetve kialakítanak egy akadálymentesített mosdót. - E beruházás végeztével át kell gondolni, mire alkalmas az épület. Tervben van a szigetelés is, ami az előzetes tervek szerint komoly költség lenne.
Bognár Ignác kap szót. Szerinte az egyesület évekig nem fizette a rezsiköltséget, s amikor ő ezt szóvá tette, feladták az épületet.
Tóth Istvánban a tervezett felújítások kapcsán felmerült a szomszédban lévő óvoda ügye. Érdeklődik, alkalmas lenne-e a Kis Zsinagóga épülete egy közösségi térnek az óvodások számára.  

11.45
A Neumann Iskola Alapítvány ügy a következő napirend. Az Alapító Okiratot kell változtatni, többnyire technikai jellegű módosításokról van szó. Egyhangú igen.

11.33
Nem mellesleg 15 igen, két tartózkodás mellett elfogadta a testület a beszámolót.

11.30
Bognár Ignác a könyvvizsgálói jelentésről szólva elmondja, az anyag jó, kritikus, szinte tetszik neki. Habis László megköszöni a dícséretet a könyvvizsgáló nevében.

Császár oldja a hangulatot, amikor élő reklámnak nevezi ez életerős Bognár Ignácot, aki gyakorta megfordul a Török Fürdőben.

11.24
Az EVAT 1-3 engyedéves gazdálkodása a téma. Turcsányi Dániel alpolgármester előterjesztőként elmondja, vannak párhuzamosságok, amiket át kell gondolni a jövőben. A Termál Kft. esetében érezhető a nagyberuházás sikere, míg a Média Eger Kft-nél az utolsó negyedévben realizálódnak fontos pályázati források.
Császár Zoltán nem érti, hogy lehet, hogy korábban sikeres volt az egri gyógyfürdő, most meg a kilencezer forintos wellness-kezelések ellenére sem. Lugosi Dénes ügyvezető kiemeli: nem szabad összekeverni a Termál Kft. s az Arnaut pasát (a Török Fürdőt). Két cégről van szó, mégpedig azért, mert ha összevonnák, a hatályos jogszabályok miatt anyagi hátrány érné őket. Az eredmény kapcsán hangsúlyozza, nincs ok a panaszra. 

10.58
A Polgármesteri Hivatal Alapító Okiratát módosítják. Ennek oka - mint azt dr. kovács Luca jegyző elmondja - hogy folyamatosan költöznek vissza az irodák.

10.40
Az öttödik napirendet Kovács-Csatlós Tamás ismerteti. A Hadnagy úti Harmos Fagyizó ügye - mint mondja - legalább 10 éve rendezetlen, ám most néhány hét alatt egy mindenki számára kedvező megoldást találtak. (Az üzemeltető 2004-ben hozzáépített az ingatlanhoz. A város tulajdonosi hozzájárulást adott a bővítéshez, ám ez építési munkálatra nem jogosított fel. A tulajdonos szerette volna rendezni az ügyet. A területet megvásárolta volna, ám a tervezett intermodális csomópont miatt a város ezt nem támogatta. Most a földhasználati jogot adja a város az üzemeltetőnek, aki több mint 344 ezer forintot fizet ezért.)

Tóth István kérdez: mennyit fizet a fagyizó üzemeltetője a közterület használatáért. Habis László válaszol: a közterülethasználat-rendelet szerinti tarfiát. Dr. Kovács Luca kifejti: jelenleg négy terv van az intermodális csomópontra, s egyikben sem érintett a terület, ám ha a jövőben mégis az lenne, akkor lehetőség lesz a kisajátításra.
Császár Zoltán nem ért egyet Tóth Istvánnal, szerinte olyan szerződést senkinek nem lehet ajánlani, hogy bizonytalanságba taszítják vele.
Tóth István kiemeli: ezzel az előterjesztéssel vagyonvesztés éri a várost, s kivonnak 26 négyzetmétert a törzsvagyonból. Hozzáteszi, eddig évente kapott a város 380 ezer forintot a használatért, most egyszeri 340 ezerért lemondanak erről.
Kovács-Csatlós Tamás reagál: nem áll fenn ilyen vagyonvesztés, korrekt megállapodás született. Orosz Lászlóné is csatlakozik, hozzátéve, egy tízéves problémát sikerült megoldani. 
Dr. Kovács Luca: annak idején a 16 négyzetméteres ingatlan a törvény erejénél fogva került a város tulajdonába. Ezt az üzemeltető végig vitatta, s bizonyíthatta volna tulajdonjogát. E vitás ügy végére most kerül pont.

A rendelet-tervezetet 16 igen, 1 nem, 1 tartózkodással elfogadták.

10.35
Szavazás:
A lakossági felszólalásokra 8 igen, 10 nem.
A két bizottság összevonására mindössze 3 igen, 14 nem.
A két fős frakciókra ugyancsak 3 lett az igen, s 14 a nem.

10.30
Habis László válaszol. A sürgősségi indítványok visszakereshetőségéről szóló javaslatot elfogadja, a bizottsági anyagok ügyében pedig már dolgoznak a témán. A lakossági felszólalás kapcsán azt mondja: "a közgyűlés a közgyűlésről szól", a lakosság véleményét a képviselők képviselik, tehát e javaslatot nem fogadja be.
Bognár két bizottságot összevonó módosítójával kapcsolatban aztz mondja: nem támogatja.
Császár három percét elfogadja.

10.18
Bognár Ignác a városimázs és a szociális bizottságból egyet csinálna: Városi Népjóléti Bizottság-nak nevezné el. Szóvá teszi: "nem igazán lett befejezve" az Országzászló és környéke. Javasolja azt is: lehessen két fővel frakciót alakítani.
A képviselő jócskán túllépi a három percet. Elveszik tőle a hangot, de tovább mondja. (kap még egy percet)
Császár Zoltán azt kéri, legyen három perc a kérdésekre a rendőrséghez.
Csákvári Antal is szót kér, "mielőtt egy gombnyomással megszüntetnék az Egri Országzászló és Emlékhely Bizottságot". Megköszöni mindenkinek, aki részt vett a munkában. Hozzáteszi: a téren a következő hetekben végeznek a terület rendezésével. (ő is túllépi az időt, s kap egy plusz percet)

10.07
Alapokmány-módosítás II. forduló. Változás: a rendőrség képviselőjének feltett kérdés időtartama egy helyett immár két perc lesz. Az urbanisztikai bizottságból Városképi és Környezetvédelmi Bizottság lesz. Komlósi Csaba módosító indítványa: a sürgősségi indítványok is visszakereshetők legyenek, azaz az anyagok utólag kerüljenek fel a honlapra. Ugyancsak javasolja, hogy a nyilvános bizottsági ülések anyagai is kerüljenek fel a város honlapjára. A lakossági felszólalás intézményét bevezetné. Szerinte sok sesetben az érintett lakosokat is meg kellene hallgatni egy-egy napirendnél (a felszólalást írásban kellene jelezni, előre, s maximalizálná a hozzászólás időtartamát). Példaként említi: Debrecenben ez működik.
Császár Zoltán egyetért vele.

 

10.01
Szeptemberben döntött a testület a társasházak magánerős felújításához nyerhető pénzügyi támogatásokról (hiteles mellékvízmérők felszereléséről). A határidőt most meghosszabbítja a város. Orosz Lászlóné remek lehetőségként írja le az opciót. Dr. Kovács Luca azt javasolja a társasházak képviselőinek, vegyék fel a kapcsolatot a Heves Megyei Vízművel, hogy megtalálhassák a legoptimálisabb megoldást.
Lombeczki Gábor már szerptemberben is mérföldkőnek nevezte az ügyet, most is hasonlóan nyilatkozik róla. A döntés értelmbéen december 31-ig pályázhatnak támogatásra a társasházak.

9.54
Martonné Adler Ildikó felhívja a figyelmet a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, illetve a diákmunka támogatásra. Előbbiről elmondja: Erzsébet-utalványban kapják a családok, s arra fordíthatják, amire valóban szükség van. Utóbbi az önkormányzat önként vállalt feladata, a nyáron többen is dolgoztak a Városházán.

9.51
Tóth István kérdez: mi indokolta a köztéri konténerek ürítésére fordított összeg 10 százalékos emelését. Habis László válaszában elmondja: a városüzemeltetési feladatokat folyamatosan nyomon követik, s a város igyekszik elismerni a költségnövekedést.
- Ha a képviselő arra kérdez, nőtt-e a városszéli területeken az illegális hulladéklerakás veszélye, akkor az a válaszom, hogy igen, ennek kompenzálására született az összeg. 

9.45
Első napirend: a költségvetési rendelet módosítása. Habis László elmondja: 80 millió forinttal növelik a gőösszeget, ezen belül több mint 60 millió a központi pályázati támogatás.
Ebben benne van a bérkompenzáció, a helyi közösségi közlekedés támogatása (8 millió forint), illetve az is, hogy a Magyarország szeretlek! című programhoz mintegy 6 millió forintot kapott a város.
A társasházak homlokzatfelújítására több mint 20 milliós átcsoportosítás történt, míg az iparosított technológiájú házak felújítására közel 50 milliót fordítanak ebben az esztendőben.  

9.40
Ugyancsak napirend előtt szól Tóth István. Emlékzetet, korábban már jelezte a kéményseprőipari-szolgáltatás nehézségeit. Elmondja, a Tűzkév Kft. eleinte költségcsökkentéseel próbált úrrá lenni a helyzeten, ám ez nem vezetett eredményre, s eltelt egy esztendő.
- Tudomásom szerint a cég a dolgozóinak felmondott, s nem képes eleget tenni a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Az elmúlt évben a városnak lett volna lehetősége egy társaság létrehozására, vagy a Városgondozásnál egy új üzletágat beindítani.
Habis László válaszol: a nyáron Pintér Sándor valamennyi megyi jogú város vezetőjével egyeztetett, s ezt követően írásban fordultak javaslattal az illetékes államtitkárhoz. A polgármester  elmondja: holnap találkozik a munkavállalók képviselőjével, de egyzetett a katasztrófavédelem illetékesével. E beszélgetésen az hangzott el, a Tűzkévet jelölnék ki szolgáltatónak, ami átmenetileg megoldaná a helyzetet, hiszen a BM-nél erre forrás áll rendelkezésre.

9.37
Napirend előtt kér szót Gál Tibor, aki bejelenti: megjelent az Egri borvidék új honlapja.

9.35
A rendőrkapitánytól kérdezhetnek a képviselők. Martonné Adler Ildikó elmondja: örömmel tapasztalta, hogy több gyalogos járőrt lehet látni a városban.

9.30
A polgármester az Eger Város Ösztöndíjasa pályázatot ismerteti, majd kihirdeti az idei nyerteseket. Ebben az esztendőben 9 fiatal veheti át a dokumentumot.

9.24
Habis László ismerteti az Illés György 100 nevet viselő pályázat kiírását. Elmondja: a beérkezési határidő november 2-a volt, az elkészült filmekre a város honlapján lehetett szavazni. A pályázaton a legtöbb "lájkot" Várdai Gábor alkotása kapta. A nyertes az EKF másodéves hallgatója. A terembe ülők most megnézik a kisfilmet. 

9.17
Habis Lászlók köszöntője után dr. Nyitrai Zsolt kap szót. Eger országgyűlési képviselője elmondja: egy komoly, országos jelentőségű ügyben kíván szólni.
- Magyarországon ma 650 ezer devizahiteles polgár él, ez Hevesben 20, Egerben 4 ezer devizahitelest jelent. Nem kívánom firtatni az okokat, a polgárok arra kíváncsiak, van-e megoldás. A kezdettől fogva az volt az elvi álláspont, hogy az embereknek vissza kell adni a bankok által tisztességtelenül elvett pénzt. A honatya szól a bankok elszámoltatásáról, a kilakoltatási moratóriumról és végtörlesztésről is, majd emlékeztet a Kúria döntésére, amely kimondta: a pénzintézetek tisztességtelen gyakorlatot folytattak.
- Várhatóan 2015. március 1-je és április 30-a között a deivzahitelesek megakpják a kimutatásukat és a forintosítási ajánlatot - emeli ki a honatya, hozzátéve, reméli egy nagyon régi ügy megoldását jelenti a lehetőség.

9.07
Megérkeztek a Fidesz-KDNP képviselői is, valamint itt van a teremben dr. Nyitrai Zsolt honatya.

9.00

A napirendek tárgyalása előtt tartják az „Illés György 100” kisfilmes pályázat eredményhirdetését, valamint Habis László polgármester átadja fiataloknak az Eger Város Ösztöndíjasa címről szóló okmányokat.


Lassan érkeznek a képviselők, egyelőre főleg ellenzékiek a teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!