Közélet

2014.12.05. 16:23

A Kálvin-téren áll már a Kálvin-szobor

Balczó András olimpiai és világbajnok öttusázó leplezte le az alkotást.

Sz. E.

Díszes ünnepségen avatták fel a minap a tiszanánai református templom mellett a nemrég elkészült Kálvin szobrot. Tréfás Miklós szobrász-grafikus művész három évig dolgozott a „hit Periklésze”-ként is emlegetett, legnagyobb református vezért mintázó alkotáson. Így mostantól az imaház előtti tér Kálvin nevét viseli.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Elkészült, felavatták. A Kálvin-szobor három év alatt készült el Tiszanánán FOTÓ: JAKAB TIBOR
[/caption]

A rendezvény istentisztelettel kezdődött, majd a helyi hittanos gyermekek műsora következett. A megjelenteket Együd László, az Eötvös József Református Oktatási Központ igazgatója, Eperjesi István plébános és Orbán Károly gondnok, a Sütő András Általános Iskola igazgató-helyettese köszöntötte. Ezután dr. Tóth József polgármester osztotta meg a gondolatait az ünneplő közönséggel. Az ötnegyedes méretű márványszoborról, a keletkezés körülményeiről maga az alkotó Tréfás Miklós beszélt. A műalkotást Balczó András többszörös olimpiai- és világbajnok öttusázó, a nemzet sportolója leplezte le.

A szobrászművésznek nem ez az első alkotása az egykori halászfaluban. Néhány évvel korábban, Tiszanána alapításának 750. évfordulóján, a helyieket emlékművel ajándékozta meg, ami azóta is az egyik fő látnivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!