Közélet

2015.04.28. 14:00

Álom marad a parádi strand

A ma napig sokan emlékeznek jó szívvel az egykori parádfürdői strandra. A nosztalgiázók évek óta új fürdőre vágynak, ám egyelőre erre kevés az esély.

Barta Katalin

„Akik szerették a Parádfürdői Strandot” elnevezéssel zárt csoportot hoztak létre az egyik népszerű internetes közösségi oldalon mindazok, akiknek kedves emléke fűződik a környék hajdani kedvelt fürdőhelyéhez. Azok csatlakoztak a körhöz, akik valaha ott nyaraltak, dolgoztak, lettek szerelmesek, vagy ott nőttek fel.

„Ez a csoport azért alakult, hogy emléket állítson a Parádfürdői strandnak, amelynek 1995. évi nyári szezon végével örökre bezárták a kapuit, 2002 őszén pedig a földdel tették egyenlővé. Hatalmas platánjait, jegenyéit, fűzeit hidegvérrel kivágták, az olasz éptőmesterek által 1936 körül épített – lézerrel mérhetően –  nyílegyenes falú épületeket porig rombolták, a medencéket eldózerolták. Mentsük meg legalább az emlékét ennek a nagymúltú, sokak által szeretett strandnak, próbáljuk életben tartani fényképekkel, digitalizált régi filmekkel, történetekkel, ki mivel tud „hozzájárulni” – áll a facebookos bejegyzésben.

A virtuális csapathoz sokan csatlakoztak, mára közel 700 regisztrált tagja van az oldalnak, akik képeket töltenek fel, régi emlékeket idéznek, az utóbbi heteben pedig a hozzászólások is megszaporodtak annak kapcsán, hogy az önkormányzat 2014-2020-ig tartó fejlesztési koncepciójában szerepel a terület hasznosítása is.

A ciklusra vonatkozó fejlesztési elképzelések között fogalmazták meg, hogy a parádfürdői volt strand helyén egy 1,1 hektárnyi területen egy úgynevezett témapark létesülne. A terület déli fekvése, kedvező tájolása, klímája komplex funkció kialakítását teszi lehetővé. Sportolási célra futó folyosó, sport- és tornapálya létesülne, néhány extrém elemmel. A fogadó épületben kávézó, étterem, kiállítóhely, vízmúzeum, család- és gyermekbarát projektelemek, szabadtéri játszótér, parkolóhelyek kialakítása szükséges – így foglalták össze a projekt elemeit, ami a fürdőpártolók között némi vitát gerjesztett.

Sokan szorgalmazzák, hogy legyen újra fürdője a településnek, ami idegenforgalmi szempontból igazi áttörést hozhatna nemcsak a parádiaknak, hanem a környéken élőknek is.

A felvetésről megkérdeztük Mudriczki Józsefet, a nagyközség polgármesterét is, aki lapunknak nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván elképzelések vannak a terület haszonosítására, ám egyelőre csak az előkészítés folyik, s a lehetséges pályázati források felkutatása.

Lapunk értesülései szerint jelenleg nem sok realitása van annak, hogy belátható időn belül strand épüljön. Az önkormányzat mindig is nyitott volt a befektetők előtt, ám igazán komoly érdeklődés nem volt az ötlet kivitelezésére, hiszen egy ilyen beruházáshoz nagyon komoly tőkére lenne szükség. Az elkövetkező hét éves európai uniós fejlesztési időszakban nem élvez prioritást a fürdőfejlesztés, tehát erre pályázni sem tudnának.

Ami bizonyos, hogy a területetet érdemes lenne hasznosítani, hiszen jelenleg vigasztalan látványt nyújt a letarolt, kopár rész. Ha strand nem is épülhet egyhamar, érdemes lenne olyan infrastrukturális alapokat létrehozni, amelyre hosszú távon is építeni, tervezni lehetne. A település honlapján egyébként rábukkantunk az elkövetkező évekre vonatkozó fejlesztési tervekre, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy Parádfürdő újra a térség legvonzóbb turisztikai célpontja lehessen.

Minden terv a turizmus fejlesztését szolgálja

A további tervek között szerepel a helyi védettség alatt álló Károlyi őspark növényzetének megújítása, sétautak, promenád kiépítése, pihenő padok kihelyezése, térvilágítás korszerűsítése, szabadtéri színpad kiépítése. A parkot határoló Tarna medret is szabályozni szeretnék, s különböző infokommunikációs eszközöket, térképeket, tájékoztatókat helyeznének ki. Az Erzsébet Hotel mellett lévő buszmegálló helyén új, több funkciós épületetet (autóbuszváró, információs pont, technikai sporteszköz kölcsönző, hegyi kerékpár állomás) alakítanának ki. A Cifraistálló és kocsimúzeum mellett található lovaspálya helyén egész évben használható fedeles lovardát hoznának létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!