Közélet

2015.09.03. 10:28

Ma már beszélhetünk mezőszemerei iskoláról

Nem sokkal az ezredforduló után Szirtes János képzőművész tanár vezetésével egyetemi hallgatók látogattak Mezőszemerére, hogy motívumot gyűjtsenek a vidékről Ez volt az első művésztelepi kísérlet. A napokban már a tizenötödik művésztelep zárul a faluban.

Guti Rita

A mezőszemerei Nyílt Tér alkotótelep mára megkerülhetetlenül beírta magát a magyar művészettörténetbe, vallja a telepet Szirtes Jánossal közösen megálmodó Bukta Imre, aki már második évtizede a hétköznapjait is Mezőszemerén tölti.
A Munkácsy Mihály-díjas képzőművész azt mondja, ma is töretlenül hisz abban, hogy ennek az elöregedéstől, munkanélküliségtől, szegénységtől sújtott vidéknek menekülést hozhat, ha a művészek rátalálnak.
– Hiszem, hogy ez az egy út van, s reményt ad már az a változás is, amit az elmúlt tizenöt esztendőben elértünk, hiszen volt idő, amikor a művésztelep idegen testként volt jelen a településen. Mára – köszönhetően az új polgármesternek, Bukta Máriának – szerves egységként kapcsolódunk a faluhoz. Kölcsönhatásban létezünk, s ez reményt ad.

– Arról nem is beszélve, hogy ma már nyugodtan beszélhetünk mezőszemerei iskolálról, s ez tizenöt esztendő alatt szép eredmény – kapcsolódik a beszélgetésbe Szirtes János alapító művész tanár.
– Első alkalommal lettünk nemzetköziek az idén, hisz a szokásos két határon túli magyar képzőművész mellett idén egy szlovák és egy mexikói művész is a vendégünk – tudom meg hamarjában a művésztelepet vezető Kónya Rékától.

– Sok erőt, inspirációt kapok a többiektől, nagyon jó hely ez a  falu a művészeknek – osztja meg velem a mexikói Daniela Jauregui, miután közös nyelvünkre, az angolra rátalálunk. Épp az egyik ház teraszán fest. Alkotásának különlegessége, hogy darabokból áll, s a festmény kockáinak helyzetét változtatva újabb és újabb alkotás bukkan elő. Daniela egyébként  Most épp Magyarországon tanul, s párja a szlovák származású, de jelenleg szintén Mexikóban élő Stano Cerny is az alkotótábor vendége.

Egy szúnyogháló keretére fest éppen, amikor a kertben hozzá lépek. Mutatja is nevetve, hogy ilyen az, amikor lusta a művész: elég csak felemelnie a keretet, s ahogy mozgatja változik a kép. Vidám fickó, aki, a kérdésre, miért is él most a hazájától oly távol, Mexikóban, csak lazán legyint.
– Utálom a telet, Dél-Amerika sokkal barátságosabb.

F. Balogh Zsókával, az egri főiskola vizuális művészeti tanszékének tanárával aztán visszakanyarodunk Bukta Imre gondolataihoz.
– Romantikusnak gondoltam Imrét, amikor először mondta, hogy a művészek idecsalogatása mentheti meg a falut. Ma már úgy gondolom, van abban valami, amit mond. Jó lenne, ha valóban megindulna a fejlődés, persze nem szeretnék második Hollókőt. Csak módjával. [caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Benke Péter
[/caption]

Az idei művésztelep alkotói
Daniela Jauregui (képünkön), Stano Cerny, F. Balogh Erzsébet, Molnár Ágnes Éva, Bernáth Dániel, Horváth Levente, Madaras Péter, Kótai Tamás, Szirtes János és Bukta Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!