Közélet

2015.11.04. 19:10

Nagyanyáink játékai ma is működnek

Időt utaztunk Somfai Tiborné, Elvira nénivel, az egri Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban: bebizonyította a mai gyerekek leköthetők a régi játékokkal.

Verebélyi Márta

Abba a terembe lépek be, ahol szövőszékek között arra vár, hogy gyermekek érkezzenek foglalkozására. Hosszasan beszélgetünk, régi játékokról kérdezem. De hirtelen azon kapom magam, nem jegyzetelek, hanem én is játszom. Elvira néni remek pszichológiai és pedagógiai érzékkel vesz rá bárkit, hogy gyermeki énjét előhozza. Így nemcsak hallok olyan játékokról, amelyek közül sokat én sem ismertem azelőtt, hanem még magam is kipróbálom azokat.

– Gyere, nézd! Kukoricahéjból, csutkából milyen csodákat lehet készíteni! Ezeket gyerekekkel alkottuk. Nézd csak, itt van egy labda is, ez meg nemezből készült, látod mekkorát pattan? – mutatja Elvira néni, aki 83 évesen is teli van energiával.

Az örökifjú pedagógus a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban tart foglalkozásokat, valamint nyaranta táborokat szervez Parádon. Kodály Zoltán elvét vallja: akkor él a nemzet, ha fenntartja a népszokásokat.
Magam is megtapasztalhattam, hogyan valósul meg ez Elvira néninél: egy anyuka érkezik két 4 és fél éves gyerekkel, s amíg ő sző, a vérbeli  pedagógus játszi könnyedséggel köti le a kicsik figyelmét:
 Az egyikük a másik felé fordul, s nevetve mondja neki: „vicces néni, mi?” Mindkét gyerek ámulva néz rá, semmi mással nem foglalkoznak, csak vele és a játékaival. Villámos-dörgőset játszanak az asztalnál, Elvira néni röpke időjárás-jelentést ad, eljátssza az esőt, a dörgést, s a gyerekeknek utánozniuk kell. Később feláll, s mintha csak huszonéves lenne, terpeszállás után hirtelen leguggol, váltogatja a mozdulatokat, s a kicsiknek utánozniuk kell.
– Megy a vonat kereke, felfele meg lefele, nyikorog meg nyekereg, örülnek a gyerekek – hasonló mondókákkal kacagtatja meg a csemetéket ideiglenes dajkájuk. Később rajzolnak is, magam meg azt figyelem, milyen módszereket vet be, hogy a gyerekek befejezzék, amit elkezdtek, illetve, hogy miként dicséri őket. Amikor jobbító kritikát mond, nagyon kedvesen teszi, s elmagyarázza a lurkóknak, kitartónak kell lenniük, s sokat is dicséri őket, ha ügyesek.

Bújócska, fogócska, csendkirály, Adj, király, katonát!, ugróiskola, sorra idézzük fel a régi játékokat. Azonban azt tudják, mi az a méta? Elvira néni még erre is felhívja a figyelmem: ütőkkel játszott labdajáték, melyet két csapat játszik egy háromosztású játékmezőben. Kifogyhatatlan az efféle játékokból, melyeket elmondása szerint azért tart fontosnak, mert a gyerekek ezek által megtanulják, hogyan kell igazságosnak lenni, nem csalni, s átélhetik a sikerélményt és a közösségi szellemet is. S mint hozzáteszi, a mesemondás szintén mérvadó, hiszen a mesék tanítanak.
Elvira nénit megkérdezem arról is, mi a véleménye arról, hogy a mai gyerekek életében fontos szerepet játszik a mobiltelefon:

– Igen, ma sajnos ez van. Régen mesélt egymásnak a család, az egyszerűen egy csoda volt! A mese a felnőtteknek is jót tesz, nem csak a gyerekeknek.
A volt főiskolai tanárral, közművelődési szakemberrel, pedagógussal órákig is érdemes lenne beszélgetni, mivel a régi értékeket ápolja, történeteket mesél, mintha mindannyiunk nagymamája volna. Emberközeli, gyermekcentrikus, kedves.

Amikor én voltam gyermek, a barátaimmal bunkert építettünk, hunyóztunk, szalvétát gyűjtöttünk, kidobóztunk, s megannyi új játékot és szabályt találtunk ki. Neveltetés kérdése is ugyan, ki milyen értékeket vesz át, őriz meg, de napjainkban nehéz elvenni a gyermekek figyelmét a technika fejlődéséről. Fontos azonban, hogy a szabadban is játszanak, hogy beszélgessenek egymással, s hogy továbbvigyék a hagyományokat. Próbáljuk segíteni őket és Elvira nénit is, hogy ezek a fantáziadús játékok és tradíciók később is fennmaradhassanak. Aki szeretné kipróbálni a fent említett játékokat, megismerni Elvira nénit, az Egri Kulturális és Művészeti Központ kézműves programjain megtalálja.

Verebélyi Márta Elvira néni különböző kézműves foglalkozásokat is tart, egyebek között szövést is tanít -->

Ezek is érdekelhetik