Közélet

2015.12.09. 18:59

Éjszaka a bíróságon

Ismét megnyitotta kapuit az Egri Törvényszék, kedden este rendezték a "Bíróságok éjszakája" elnevezésű programot.

Sike Sándor

Ismét nyitott ajtók várták az érdeklődőket a már másodszor megrendezett Bíróságok Éjszakáján. Az Egri Törvényszék szervezte eseménynek ezúttal – a Törvényház rekonstrukciója miatt – az Egri Járásbíróság adott otthon. Akik eljöttek, sok új ismerettel gyarapodhattak.

A vendégeket, túlnyomó többségükben középiskolás diákokat és tanáraikat, dr. Nyiri Beáta, a törvényszék elnöke köszöntötte.
– Beesteledett, ilyenkor ez az épület már mindig a komor, sötét arcát mutatja. Most viszont mindenhol fények vannak, hiszen már másodszor tartjuk meg a bíróságok éjszakáját, hogy megmutassuk az embereknek a munkánkat, ami a tárgyalásokat tekintve nyilvános, tehát bárki beülhetne a tárgyalóterembe. Csakhogy más ám az, amikor a folyosókon hús-vér ügyfelek vannak, időnként feszültségben, és megint más ilyen körülmények között megmutatni, mint ez a mostani alkalom – fogalmazott az elnök asszony, aki elárulta: ötven bírósági munkatárs dolgozott azon, hogy ez az est jól sikerüljön.

A programok sokasága miatt mi is a bőség zavarával küszködtünk. Végül a büntetőperes perszimuláció mellett döntöttünk, ami minden bizonnyal a legérdekesebb lehetett. Erre utalt is – a „teltház” miatt a munkatársunknak a vádlottak padján helyet szorító – dr. Schmidt Péter, az Egri Törvényszék büntető kollégiumának vezetője, amikor elmagyarázta a tárgyalótermet zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak, hogy mire számíthatnak.
Jelezte: nem véletlenül választottak olyan ügyet, amelyben egy fiatalkorú ember ellen emeltek vádat. Velük szemben ugyanis a törvény nem arra törekszik, hogy megbosszulja a cselekményt, hanem arra, hogy az eljárásban megmutassa nekik, mi a jó viselkedés, s hogy bűncselekményt nem szabad elkövetni.

Ami pedig magát a perszimulációt illeti: érezhette volna magát a hallgatóság valamelyik kamaraszínházban, időnként akár a Sas Kabaréban is. Amikor az idős tanút, Laura nénit megszemélyesítő ifjú hölgy „villogott”, az maga volt a „Sztárban sztár”, s ha Blaskó Balázs színi direktor látja az alakítását, bizonyára gyarapította volna a szerepet alakító hölggyel a társulatát. Derült is a hallgatóság, miközben a pert a bíró olyan módon vezette mindvégig, ahogyan valóságos ügyekben, valóságos tárgyalóteremben is teszi. Aki végignézte, és nem járt még büntetőperes tárgyaláson, most minden belecsempészett humor ellenére megtudhatta, miként is „működik” egy ilyen igencsak komoly tárgyalás.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Laura néni bottal, cekkerrel jött, és kicsit rossz volt a hallása Fotó: Szőke Péter
[/caption]

Az elképzelt ügy egy fiatalkorú által elkövetett garázdaság vétsége volt. A vádirat alapját képező történet valóságos helyszínen, a Rózsa Károly utcában játszódott, ahová a vádlott a Bíboros nevű szórakozóhelyről hazafelé tartva keveredett részegen. A perben Laura néni koronatanún kívül volt törvényes képviselő, rendőr tanú és egy másik tanú, aki végül elszólta magát, így kiderült: az ügyészség rossz embert ültetett a vádlottak padjára, mert a fiatal vádlott barátnője volt az, aki felrugdosta a kukát az egri éjszakában. Így aztán az ügyész ejtette a vádat, a közönség pedig belátta: a vád önmagában csak vád, a bíróság annak minden állítását alaposan megvizsgálja.

Akik eljöttek, sokat tanulhattak

A látogatók három helyszínen tekinthettek be a bíróság munkájába: „Mindennapi büntetőügyeink” – avagy bulizástól a vádlottak padjáig címmel interaktív büntető perszimuláció részesei lehettek; „Panasznaptól a tárgyalásig” címmel a panasznapi jegyzőkönyv felvételétől az első tárgyalásig nyomon követhették a bírósági ügymenetet, s részesei lehettek egy magánvádas és egy szabálysértési ügy lefolytatásának.
A program részeként az érdeklődőknek lehetőségük volt bírói talárban és parókában fényképezkedni a járásbíróság egyik tárgyalójában. A rendezvény idején, akit érdekelt, megtekinthette az Egri Törvényszék illetékességi területén működő bírságokról és dolgozóiról készített kisfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!