Közélet

2016.01.03. 08:55

Kétszázszor szóltak képviselőink

Nyolc Heves megyei honatya közül az ellenzékben ülők voltak a legaktívabbak a Parlamentben tavaly. A menekültügy, a korrupció és a szociális problémák voltak a legfőbb témái az évnek.

Tóth Balázs

Kétszáz felszólalás, több mint félezer interpelláció, törvényjavaslat, módosító indítvány, kérdés fűződött 2015-ben országgyűlési képviselőink nevéhez.

A Parlament honlapján föllelhető adatok szerint nyolc honatyánk pontosan 201-szer kapott szót, összesen több mint 14 órán és hét percen keresztül beszélt az ország házában, ezen kívül 332 önálló és 190 nem önálló indítványt jegyzett.

Az őszi ülésszak rövidebb volt, ezért mind a hozzászólások ideje (3 óra 34 perc), mind az irományok mennyiségében (143 önálló, 40 nem önálló indítvány) visszaesett a teljesítményük tavaszhoz képest. Az első félévben 9 és fél órán keresztül beszéltek, 190 önálló és 150 nem önálló indítványt terjesztettek be. A képviselők ezek alapján mért teljesítményében ugyanakkor hatalmas különbségek voltak.

A legaktívabbak Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Korózs Lajos (MSZP) voltak, Horváth László (Fidesz-KDNP) pedig szinte észrevétlen maradt. Lássuk tehát, ki, hogyan teljesített 2015-ben, illetve az őszi ülésszakban!




Fodor Gábor (független)

A liberális pártelnök összesen ötször szólalt föl, ebből ősszel csak egyszer, igaz, akkor viszont majdnem negyedóráig. Összesen 41 perc 53 másodpercig beszélt, ezzel hatodik a megyei rangsorban. Témái a 2016-os költségvetés és a menekültkérdés voltak, utóbbiban közös európai uniós megoldást szorgalmazott. Együttesen 72 önálló indítványt jegyzett, ebből 44 született ősszel. Kérdezett az állítólagosan befogadott koptokról, a Századvég munkatársai és az államtitkok kapcsolatáról, a tanácsadók nemzetbiztonsági átvilágításáról, illetve Andy Vajnáról. Egyetlen nem önálló indítványát még tavasszal adta be a jövő évi költségvetéshez.

Horváth László (FIDESZ-KDNP)

Formálisan a legkevésbé aktív képviselőnk a Parlamentben, s ezt egy kis gyöngyösi szervezet nemrégiben számon is kérte rajta. Három felszólalása volt, mind tavasszal, ezek 6 perc 45 másodpercig tartottak. Ebből kétszer bizottsági véleményt ismertetett, de hozzászólt a közfoglalkoztatottakról szóló törvény módosításához is. Néhány társához hasonlóan novemberben adta be első két önálló indítványát, mint minden kormánypárti képviselő, ő is aláírta az egyházügyi törvényről szóló javaslatot, valamint az európai uniós menekült-kvóta elutasítását.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Korózs Lajos is aktív volt Fotó: MW
[/caption]

Korózs Lajos (MSZP)

Tavasszal még a legaktívabb megyei képviselő volt, ősszel azonban Mirkóczki Ádám megelőzte. Az elmúlt esztendőben együttvéve ötvenszer szólalt föl, összesen 3 órán, valamint 13 és fél percen keresztül beszélt. Ősszel 13, összesen 55 percnyi felszólalása volt. Szociális kérdésekben, a korkedvezményes nyugdíjak érdekében kért szót, de érdeklődött a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alap felől is. Az előző évben 74 önálló indítványt nyújtott be, 29-et a nyári szünet után. Szintén szociális, nyugdíjhoz, gyermekéhezéshez kapcsolódó, valamint kormányzati korrupciós ügyekben volt aktív. Érdeklődött egyebek között Szabó Zsolt kabinetfőnökének, Tóth Csabának a munkájáról is, aki még nyáron a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alkalmazottja volt. Ebben az évben 56, ősszel 20 nem önálló indítványa, törvénymódosító javaslata volt.

Mirkóczki Ádám (Jobbik)

Őszi tevékenységével ő lett a legaktívabb Heves megyei honatya. Az év folyamán 53-szor szólalt föl, 4 órán és 28 percen keresztül beszélhetett. Ősszel 19 felszólalása volt, ezek összesítve majdnem 1 óra 50 percig tartottak. Bírálta a kormány roma integrációs politikáját, a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál elfolyó pénzeket, de a futballszurkolók kriminalizálását is. Összesen 47, ősszel húsz önálló indítványa volt, kérdezett a Honvéd Egészségpénztár károsultjairól, az illegális határsértőkről. A többi MSZP-s, LMP-s és Jobbikos képviselővel egyetemben kezdeményezte a korrupt politikusok elszámoltatásáról, az állami gazdaságok privatizációjának kivizsgálásáról szóló jogszabály meghozatalát. Hetvenkét nem önálló indítványa volt az esztendőben, 13 az őszi ülésszakban.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A megyei országgyűlési képviselők közül Mirkóczki Ádám élt a legtöbb alkalommal a felszólalás jogával a Parlament plenáris ülésein. Csaknem négy és fél órán át mondta el az álláspontját fontos kérdésekben Fotó: MW
[/caption]



Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz-KDNP)

A 2015-ös évben tízszer, ősszel négyszer szólalt föl az országgyűlésben. Összesen 34 percig és 47 másodpercig beszélt, ebből tíz és fél perc jutott az utolsó négy felszólalására. Dicsérte a kormány bürokrácia-csökkentő és hulladékgazdálkodási lépéseit és az Eszterházy Károly Egyetem létrejövetelét. Tavaszi két önálló indítványához még hármat csapott hozzá, a már említett kvótaellenest és egyházi törvényt, illetve kérdezett arról, „Hogyan hatnak az Egerben és a térségében élők életkörülményeire a TOP-os források?” de erre a parlament honlapja szerint hónapok óta nem kapott választ.

Sneider Tamás (Jobbik)

Huszonnyolc elmúlt esztendei felszólalásából tizet (összesen 19 percet) tartogatott őszre, de így is csak három perccel került egy óra fölé beszédidőben. A nyugellátások, a férfiak korkedvezményes nyugdíjának ügyében kért szót, valamint ősszel ostorozta a közigazgatási életpálya-modellt. Indítványozásban aktív volt, ebben az évben 84 irományt adott be, 28-at az esztendő második felében. Ősszel is széles volt a témaköre, a tűzoltók béremelésétől és a korrupcióellenes intézkedésektől kezdve a gyöngyöshalászi hídfelújításon és bátonyterenyei drogügyeken keresztül a családtámogatásokig és a Mária Rádió támogatásáig sok dologról érdeklődött. Tavaszi 49 nem önálló indítványához augusztus óta hetet tett hozzá.

Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP)

A kormánypárti képviselő a legaktívabb beszélők közé tartozott, igaz, a közúti közlekedési balesete után sokkal kevesebbet szerepelt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára 35 másodperc híján elérte a két órát beszédidőben, ehhez 28 alkalom kellett neki. Ősszel csak háromszor beszélt a T. Házban, 8 perc 14 másodpercig. Tavasszal témái voltak az energia-hatékonysági, rezsiharcos programok, ősszel a párizsi klímacsúcsról, az MVM Partner gázbeszerzéseiről, a csatornaépítésekről mondott néhány mondatot. Neki is csak két önálló indítványa volt 2015-ben, az egyházi törvényes és a menekültkvótás. Nem önálló indítványt kormánypárti társaihoz hasonlóan nem jegyzett.

Vona Gábor (Jobbik)

A pártelnök összesen 24-szer szólalt föl, a két órát hét másodperccel lépte túl. Ősszel 13 alkalommal összesen 56 percig és 52 másodpercig mondta el véleményét a migrációról, valamint arról, hogy szerinte a Fidesz egy korrupcióra épülő párt, s elszabotálja az elszámoltatást. A frakcióvezető 31 tavasz önálló indítványához még 15-öt tett hozzá, egyebek között menekülttáboroktól, kerítésről, de például a honatyákra, kormánytagokra vonatkozó kötelező vagyonosodási vizsgálatra is javaslatot tett. Nem önálló indítványa öt volt, mindegyik tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!